Powered by

Στο κόκκινο ο πόλεμος Forbes κατά Ρος

Κυριολεκτικά χτυπάει κόκκινο ο πόλεμος που έχει εξαπολύσει το περιοδικό Forbes εναντίον του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος τον οποίον μάλιστα τον χαρακτηρίζει σε πρόσφατο δημοσίευμα του ως τον μεγαλύτερο κομπιναδόρο της αμερικανικής ιστορίας εναντίον του οποίου εκκρεμούν αγωγές για αποζημιώσεις ύψους $120 εκατ. Δεν θα πρέπει άλλωστε να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι λίγο πριν από την εκπνοή του 2017, το περιοδικό Forbes «αποκαθήλωσε» τον Ρος από την λίστα με τους 400 πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. 

Συγκεκριμένα, το Forbes υπογραμμίζει πως σιωπηρά εδώ και τρία χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη αγωγή εναντίον του κ. Ρος από τον Ντέιβιντ Στρόπερ, διευθυντή επενδυτικού ταμείου, με τον οποίον δούλεψαν στενά για πάνω από μια δεκαετία. Ο Στρόπερ κατηγορεί τον Στρόπερ ότι έκλεψε τα δικαιώματα του από ιδιωτικό επενδυτικό ταμείο και τα μετέφερε στο όνομα του και προσπάθησε να το συγκαλύψει με διάφορα έγγραφα. Κι ενώ η υπόθεση αναμενόταν να εκδικασθεί σύντομα, με τον Στρόπερ να διεκδικεί αποζημιώσεις ύψους $4 εκατ., οι δύο άνδρες κατέληξαν σε συμβιβασμό ο οποίος δεν έγινε ποτέ γνωστός όπως επίσης και οι λεπτομέρειες του συμβιβασμού.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι είναι απορίας άξιο πως ένας άνδρας όπως ο Ρος, η περιουσία του οποίου σύμφωνα με το Forbes εκτιμάται στα $700 εκατ., μπορεί να κλέψει μερικά εκατομμύρια από τους επιχειρηματικούς του συνεργάτες. Επικαλούμενο δηλώσεις από στενούς συνεργάτες του Ρος, το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι ο Ρος έτρωγε από τα γεύματα τους ώστε να μην αγοράζει ο ίδιος, ενώ μάστοροι τηλεφωνούσαν στο γραφείο δηλώνοντας ότι ο κ. Ρος δεν τους πλήρωσε για εργασίες που έκαναν στο σπίτι του. Ακόμη δύο άτομα ανέφεραν στο Forbes ότι ο κ. Ρος ανακοίνωσε την καταβολή $1 εκατ. για φιλανθρωπικό σκοπό, αλλά ουδέποτε προέβη στην καταβολή του ποσού.

Μπορεί τα πιο πάνω να διατυπώνονται υπό την μορφή κουτσομπολιού, σημειώνει το δημοσίευμα, αλλά υπάρχουν πιο σοβαρές καταγγελίες εναντίον του κ. Ρος. Μετά από συνομιλίες με 21 άτομα που γνωρίζουν τον κ. Ρος τους τελευταίους μήνες, το Forbes καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αρκετά άτομα που δούλεψαν στο πλευρό του υποστηρίζουν ότι έκλεψε έμμεσα ή άμεσα μερικά εκατομμύρια από εδώ και μερικά εκατομμύρια από εκεί. Μπορεί να μην αφορούν μεγάλα ποσά για κάθε περίπτωση ξεχωριστά, αλλά το άθροισμα των ποσών που διεκδικούνται μέσω αγωγών, οι αποζημιώσεις και το πρόστιμο της Κεφαλαιαγοράς προς εταιρεία του κ. Ρος, ανέρχεται στα $120 εκατ. Έστω και το ήμισυ των κατηγοριών και διεκδικήσεων να είναι αληθινές, τότε, αναφέρει το δημοσίευμα, ο υπουργός Εμπορίου μπορεί να συγκαταλεχθεί ανάμεσα στου μεγαλύτερους κομπιναδόρους της αμερικανικής ιστορίας.

Όσοι είχαν επιχειρηματικές δοσοληψίες με τον κ. Ρος, αναφέρει το Forbes, κάνουν λόγο για έναν άνθρωπο ο οποίος έχει εμμονή με τα χρήματα και δεν αντιλαμβάνεται τα γεγονότα. «Θα ωθήσει στα άκρα την κάθε φιλαλήθεια και θα χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε δύναμη έχει για να πάρει περιουσιακά στοιχεία», δηλώνει ο Asher Edelman, χρηματιστής της Νέας Υόρκης, ενώ πρώην συνάδελφος του τον χαρακτηρίζει ως «παθολογικά ψεύτη».

Υπογραμμίζεται πως η διαμάχη Forbes με Γουίλμπουρ Ρος βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και καιρό, με το περιοδικό να τον κατηγορεί ότι εξαπάτησε τους συντάκτες του για να τον συμπεριλάβουν στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Το 2017 ο Ρος μπήκε στη λίστα δισεκατομμυριούχων του Forbes αφού εκτίμησε την περιουσία του στα $2,5 δισ. Όμως όταν ο Ρος αναγκάστηκε να δηλώσει τα περιουσιακά του στοιχεία ως υπουργός φάνηκε πως η περιουσία του αγγίζει μόλις τα $700 εκατ.

Οι καταγγελίες που κατέγραψε το Forbes:
Τo 2005 πρώην αντιπρόεδρος της επενδυτικής εταιρείας του Ρος (WL Ross) τον μήνυσε για $20 εκατ.. Τελικά η υπόθεση κατέληξε σε συμβιβασμό, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες έφθασε τα $10 εκατ.

Το 2014-2015 η Invesco, μητρική εταιρεία της WL Ross ανακοίνωσε ότι ξόδεψε $43 εκατ. για την αντιμετώπιση ρυθμιστικών παραβάσεων και για αποζημιώσεις. Τέσσερις πρώην υπάλληλοι της εταιρείας δήλωσαν ότι αυτά έξοδα αφορούσαν που είχε χειριστεί ο Ρος.

Τον Ιούλιο του 2015 ο πρώην νούμερο 2 του Ρος τον μήνυσε για $4 εκατ. κατηγορώντας τον ότι του έκλεψε ποσοστά. Τελικά οι δύο τους κατέληξαν σε εμπιστευτικό συμβιβασμό.

Τον Αύγουστο του 2016 η WL Ross συμφώνησε να πληρώσει $2,3 εκατ. στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) μετά από κατηγορίες για παραπλάνηση επενδυτών. Η εταιρεία συμβιβάστηκε χωρίς να παραδεχτεί παρατυπία ή παράβαση.

Ακόμη τον ίδιο μήνα η SEC ανακοίνωσε ότι η WL Ross έδωσε πίσω $11,9 εκατ. που κατηγορείται ότι είχε πάρει από επενδυτές όταν ο Ρος διεύθυνε την εταιρεία.

Τον Δεκέμβριο του 2016 ένας πρώην υπάλληλος της WL Ross μήνυσε την εταιρεία λέγοντας ότι ο Ρος έκλεψε τον λογαριασμό του παίρνοντας σχεδόν $3,6 εκατ.

Τον Νοέμβριο του 2017 τρία πρώην διευθυντικά στελέχη της εταιρείας μήνυσαν τον Ρος και την εταιρεία του λέγοντας ότι πήρα παράνομα αμοιβές ύψους $48 εκατ. Ο Ρος έχει αναφέρει ότι οι κατηγορίες αυτές δεν έχουν καμία βάση.

Σημειώνεται πως δεν είναι η πρώτη φορά που οι δραστηριότητες του Γουίλμπουρ Ρος βρίσκονται στο στόχαστρο των ΜΜΕ. Στα Paradise Papers αποκαλύφθηκε πως ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ δεν είχε δώσει στη δημοσιότητα επαρκή στοιχεία για τις οικονομικές διασυνδέσεις του με τη Ρωσία.
 

Δειτε Επισης

ΗΠA: Στις 254.000 οι νέες θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο-Πολύ πιο πάνω από τις προβλέψεις
Σεντένο (ΕΚΤ): Στόχος να παραμείνει ο πληθωρισμός στο 2% σε βάθος διετίας
Ζάκερμπεργκ: Εκτόπισε τον Τζεφ Μπέζος και έγινε ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία $206,2 δις
Γκούλσμπι (Fed): Τα επιτόκια πρέπει να μειωθούν πολύ τους επόμενους 12 μήνες
ΗΠΑ: Έληξε η απεργία των λιμενεργατών-Κλείστηκε «καταρχήν συμφωνία»
Σταθερός παρέμεινε ο χρυσός-Η ζήτηση για ασφαλή καταφύγια αντισταθμίζει το ισχυρότερο δολάριο
«Καμπανάκι» ΔΝΤ για τις επιπτώσεις από κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μ. Ανατολή-«Σημαντικές οικονομικές συνέπειες»
Πράσινο φως από Μακρόν για έξτρα φόρο στις μεγάλες εταιρείες
Προειδοποίηση αναλυτών: Παραμένει αυξημένος ο κίνδυνος ύφεσης στις ΗΠΑ
Έρευνα: Οι 10 κορυφαίες «δεξαμενές» ταλέντων παγκοσμίως-Γιατί οι ΗΠΑ δεν είναι μία από αυτές