ΚΑΦΕΚΟΠΤΕΙΟN Γ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ
15:42 - 29 Ιουνίου 2018
To Καφεκοπτείο Γ. Χαραλάμπους ιδρύθηκε το 1943 και είναι το πρώτο οργανωμένο καφεκοπτείο στην Κύπρο με παγκύπρια δραστηριότητα. Είναι μια οικογενειακή επιχείρηση, που ειδικεύεται στην παραγωγή και τη διάθεση του ομώνυμου καφέ Χαραλάμπους στην τοπική αγορά και στο εξωτερικό, με μεγάλη και σημαντική ιστορία στην παραγωγή κυπριακού καφέ και άλλων αμιγώς κυπριακών προϊόντων.
Hεταιρεία έχει θέσει ως στόχο να προσφέρει στους πελάτες της ολοκληρωμένες λύσεις στον καφέ. Εκτός από τον κυπριακό καφέ, η εταιρεία διαθέτει στην αγορά τον στιγμιαίο καφέ Celest, τον καφέ espresso και φίλτρου Lavazza, όπως και το τσάι Ahmad Tea of London. Τέλος, το Καφεκοπτείο Γ. Χαραλάμπους παρασκευάζει και διανέμει τους ξηρούς καρπούς Λειβαδιώτη και τα γνωστά και αγαπημένα γαριδάκια Χαραλάμπους.
75 χρόνια καφές Χαραλάμπους
Ο καφές Χαραλάμπους είναι ο παλαιότερος κυπριακός καφές και διατίθεται στην Κύπρο εδώ και 75 χρόνια, όταν το 1943 ο Γεώργιος Χαραλάμπους δημιούργησε το πρώτο καφεκοπτείο στην οδό Λήδρας 118 στο κέντρο της Παλιάς Λευκωσίας. Οι παραδοσιακές συνταγές του καφέ Χαραλάμπους έχουν περάσει με ιδιαίτερη φροντίδα από γενιά σε γενιά, κερδίζοντας έτσι πιστούς καταναλωτές για πολλές δεκαετίες.
Hεταιρεία έχει θέσει ως στόχο να προσφέρει στους πελάτες της ολοκληρωμένες λύσεις στον καφέ. Εκτός από τον κυπριακό καφέ, η εταιρεία διαθέτει στην αγορά τον στιγμιαίο καφέ Celest, τον καφέ espresso και φίλτρου Lavazza, όπως και το τσάι Ahmad Tea of London. Τέλος, το Καφεκοπτείο Γ. Χαραλάμπους παρασκευάζει και διανέμει τους ξηρούς καρπούς Λειβαδιώτη και τα γνωστά και αγαπημένα γαριδάκια Χαραλάμπους.
75 χρόνια καφές Χαραλάμπους
Ο καφές Χαραλάμπους είναι ο παλαιότερος κυπριακός καφές και διατίθεται στην Κύπρο εδώ και 75 χρόνια, όταν το 1943 ο Γεώργιος Χαραλάμπους δημιούργησε το πρώτο καφεκοπτείο στην οδό Λήδρας 118 στο κέντρο της Παλιάς Λευκωσίας. Οι παραδοσιακές συνταγές του καφέ Χαραλάμπους έχουν περάσει με ιδιαίτερη φροντίδα από γενιά σε γενιά, κερδίζοντας έτσι πιστούς καταναλωτές για πολλές δεκαετίες.
Εκσυγχρονισμός της εταιρείας
Η ανάληψη της διεύθυνσης από την τρίτη γενιά το 1997 συνέτεινε σημαντικά στον εκσυγχρονισμό της εταιρείας. Έγιναν σημαντικές επενδύσεις σε μηχανήματα, αυτοματισμό και λογισμικά, αλλά και αλλαγές στην οργάνωση και τον τρόπο λειτουργίας της εταιρείας, που βοήθησαν ουσιαστικά στην ανάπτυξη, διατηρώντας ταυτόχρονα τις παραδοσιακές αξίες της. Η επέκταση της γκάμας προϊόντων με την προσθήκη νέων εκδοχών του κυπριακού καφέ υπήρξε σημαντικός παράγοντας στην επιχειρηματική ανάπτυξη της εταιρείας μας. Συγκεκριμένα, ο παραδοσιακός καφές Γ. Χαραλάμπους, που παραμένει το πρώτο σε πωλήσεις προϊόν της εταιρείας, κυκλοφόρησε σε νέα χαρμάνια, όπως ο El Primero που περιέχει μεταξύ άλλων κόκκους καφέ προέλευσης Αιθιοπίας, που δεν χρησιμοποιούνται παραδοσιακά σε κυπριακού τύπου καφέδες, καθώς και o καφές Χαραλάμπους Ντεκαφεινέ, ο πρώτος παραδοσιακός κυπριακός καφές χωρίς καφεΐνη. Πρόκειται για το παραδοσιακό χαρμάνι βραζιλιάνικου καφέ, από τον οποίο αφαιρείται η καφεΐνη μετά από ειδική επεξεργασία με νερό, χωρίς χημικές ουσίες.
Κατά την τελευταία δεκαπενταετία υλοποιήθηκαν ουσιαστικές τεχνολογικές αναβαθμίσεις στον τομέα οργάνωσης και παραγωγής, με αποτέλεσμα όλες οι δραστηριότητες της εταιρείας να είναι σήμερα μηχανογραφημένες και πιστοποιημένες με ISO22000:2005.
Μελλοντικά σχέδια
Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να προσφέρουμε αυθεντικά και ποιοτικά προϊόντα, σε τιμές που να είναι προσιτές σε όλους τους καταναλωτές. Διατηρώντας την παραδοσιακή γεύση της Κύπρου αναλλοίωτη στο χρόνο, το καφεκοπτείο καλύπτει ταυτόχρονα τις σύγχρονες ανάγκες του καταναλωτή με νέα προϊόντα και τύπους καφέ και άλλων ειδών στις κατηγορίες που δραστηριοποιείται η εταιρεία.
Οι αλλαγές στο λιανεμπόριο
Στην κυπριακή αγορά τα τελευταία χρόνια, ειδικά με την εισδοχή διεθνών αλυσίδων καφέ, σημειώνεται μεγάλη ανάπτυξη νέων τύπων καφέ, όπως ο espresso και τα παράγωγά του. Το αποτέλεσμα είναι να διευρύνεται η αγορά καφέ γενικότερα, χωρίς να μειώνονται οι αρχικές υποκατηγορίες, όπως ο κυπριακός ή ο στιγμιαίος. Από έρευνες αγοράς διαπιστώνεται ότι συνεχίζει να επικρατεί σε όγκο η κατανάλωση του κυπριακού καφέ, με προτίμηση στο βραζιλιάνικο από τις περιοχές του Ρίο, ο οποίος δίδει μια ιδιαίτερη γεύση στον παραδοσιακό καφέ. Επίσης, ο τρόπος επεξεργασίας, δηλαδή το καβούρδισμα και το άλεσμα, έχει μεγάλη σημασία στην παρασκευή καφέ υψηλής και συγκεκριμένης ποιότητας και γευστικών χαρακτηριστικών. Προκύπτει ότι η δύναμη της συνήθειας στη γεύση είναι πολύ έντονη στη συγκεκριμένη κατηγορία, κάτι που ανεβάζει την πιστότητα του καταναλωτή στον καφέ προτίμησής του.
Σε νεαρότερες ηλικίες ο κυπριακός καφές δεν αποτελεί την πρώτη επιλογή, σε αντίθεση με καταναλωτές μεγαλύτερης ηλικίας. Σήμερα όμως, βλέπουμε τον κυπριακό καφέ να προστίθεται στις επιλογές των νεαρών ηλικιών, στο πλαίσιο μιας στροφής προς την παράδοση και προς την αναζήτηση αυθεντικότητας μέσα από την κυπριακή ταυτότητα των νέων. Ταυτόχρονα, η διάθεση πολλών διαφορετικών ειδών καφέ στην αγορά έχει αυξήσει τη ζήτηση για πιο ποιοτικά ροφήματα. Οι καταναλωτές πλέον έχουν πολλές επιλογές ειδών καφέ και φαίνεται να δείχνουν την προτίμησή τους στις πιο αυθεντικές γεύσεις.
Μέρος της κουλτούρας
Ο καφές είναι μέρος της κουλτούρας μας και θα παραμείνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, σε ακόμα περισσότερα είδη και εκδοχές.
Ο κυπριακός καφές ιδιαίτερα είναι συνυφασμένος με τη φιλοξενία και τη συντροφιά της παρέας. Το 97% των νοικοκυριών στην Κύπρο αγοράζει κυπριακό καφέ για το σπίτι, ποσοστό που είναι από τα ψηλότερα μεταξύ προϊόντων ευρείας κατανάλωσης. Ο καφές καταναλώνεται σε πολλές και διαφορετικές στιγμές της ημέρας, όπως ο πρωινός καφές κατά το ξύπνημα, ο μεσημεριανός για τόνωση στη δουλειά, ο απογευματινός για συντροφιά με την παρέα, ο χωνευτικός μετά το φαγητό.
Παρατηρείται στροφή προς την κατανάλωση του κυπριακού καφέ στις ηλικίες άνω των 25-30 χρονών και κυρίως όταν οι νέοι μετακομίσουν σε δική τους στέγη (με ενοίκιο ή ιδιοκτησία), βασικά λόγω γάμου ή συγκατοίκησης. Από ποιοτικές έρευνες αγοράς διαπιστώνουμε ότι ο κυπριακός καφές είναι ταυτισμένος με την ωριμότητα του ατόμου, αλλά και την ευθύνη, χαρακτηριστικά που ταιριάζουν απόλυτα με τη δημιουργία οικογενειακής στέγης.
Οι τάσεις στο εξωτερικό και την Κύπρο
Όπως και σε άλλους τομείς, η Κύπρος πλέον, με την εξέλιξη της τεχνολογίας και της άμεσης διάδοσης πληροφοριών, υιοθετεί πιο γρήγορα τις τάσεις του εξωτερικού από ό,τι στο παρελθόν. Μια από αυτές είναι και η στροφή σε διαφοροποιημένες επιλογές καφέ, στην αναζήτηση και κατανάλωση, δηλαδή, εξειδικευμένων καφέδων συγκεκριμένης προέλευσης ή γεύσεων με πρόσθετα αρώματα. Από την άλλη, στο εξωτερικό βλέπουμε μια ανοδική πορεία για τον κρύο καφέ, κάτι που στην Κύπρο, λόγω του κλίματος, υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια.
Εξαγωγές
Ο καφές Χαραλάμπους εξάγεται σε χώρες όπου υπάρχουν κοινότητες ομογενών, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστραλία. Στο Ηνωμένο Βασίλειο τα προϊόντα της εταιρείας εξάγονται από το 1964 και βρίσκονται σε επιλεγμένα καταστήματα πολυεθνικών αλυσίδων υπεραγορών, όπως ASDA και TESCO.
Στοιχεία επικοινωνίας
Διεύθυνση: Κ. Μάτση 4, Στρόβολος, Λευκωσία
Τηλέφωνο: 22422151
E-mail: info@gcharalambous.com
Ιστοσελίδα: www.gcharalambous.com