Οι Κύπριοι ζουν σε μεγαλύτερα σπίτια από ό, τι χρειάζεται
07:31 - 13 Ιουνίου 2018
Την ώρα που ένας στους έξι Ευρωπαίους ζουν σε σπίτια που δεν διαθέτουν τον κατάλληλο αριθμό δωματίων για να καλύψουν τον αριθμό των ατόμων , οι Κύπριοι φαίνεται να κατοικούν σε ιδιαίτερα άνετα και μεγάλα σπίτια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat, η Κύπρος παρουσίασε το 2016 το χαμηλότερο ποσοστό υπερπληθυσμού νοικοκυριών μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.
Διαβάστε ακόμα: Ελληνική: Η απορρόφηση «καλής» ΣΚΤ και τα νέα κεφάλαια
Ενώ ο μέσος όρος στις χώρες μέλη της ΕΕ φτάνει το 16,6%, στην Κύπρο το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται μόλις στο 2,4%.
Διαβάστε ακόμα: Αυξήθηκαν 20 φορές οι αιτήσεις για κυπριακό διαβατήριο λόγω Brexit
Επτά στους δέκα ζουν σε άνετα σπίτια
Ακόμα ένα σημαντικό εύρημα της έρευνας της Eurostat είναι ότι η Κύπρος κατατάσσεται στα κράτη μέλη, στα οποία οι κάτοικοι ζουν κυρίως σε σπίτια με λιγότερα άτομα συγκριτικά με την έκτασή τους.
Σημειώνεται ότι σχεδόν επτά στους δέκα Κύπριους (ή 69,6%) ζούσαν το 2016 σε υπερβολικά μεγάλα σπίτια, τα οποία δεν είχαν τον αριθμό ατόμων που δικαιολογεί η έκταση και τα δωμάτιά τους.
Το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ φτάνει το 34,8%, γεγονός που καταδεικνύει ότι ένας στους τρεις Ευρωπαίους ζούσαν το 2016 σε κατοικίες, οι οποίοι θεωρήθηκαν υπερβολικά μεγάλες, όσον αφορά την περίσσεια δωματίων και ειδικότερα τις κρεβατοκάμαρες, για τις ανάγκες του νοικοκυριού.
Ποιοί στριμώχνονται
Παρόλο που η Κύπρος καταγράφει το χαμηλότερο ποσοστό υπερπληθυσμού στην ΕΕ, μαζί με τη Μάλτα (2,9%), την Ιρλανδία (3,2%), το Βέλγιο (3,7%), την Ολλανδία (4%), τη Φινλανδία (6,6%), τη Γερμανία (7,2%), τη Γαλλία (7,7%), και το Ηνωμένο Βασίλειο (8%), εντούτοις σε άλλες χώρες φαίνεται ότι οι κάτοικοι αναγκάζονται να στριμώχνονται σε σπίτια, τα οποία δεν μπορούν να τους χωρέσουν.
Συγκεκριμένα, το υψηλότερο ποσοστό συνωστισμού σε νοικοκυριό παρουσιάστηκε το 2016 στη Ρουμανία, στην οποία φτάνει το 48,4%. Εξάλλου, σε υπερπληθυσμένα νοικοκυριά ζούσαν επίσης περίπου δύο στα πέντε άτομα σε χώρες όπως η Λετονία (43,2%), η Βουλγαρία (42,5%), η Κροατία (41,1%) και η Πολωνία (40,7%). Όσον αφορά την Ελλάδα, το πρόβλημα το αντιμετωπίζουν περίπου ένας στους τέσσερις Έλληνες ή ποσοστό 28,7%.
Ποιοί απολαμβάνουν μεγάλους χώρους
Εκτός από την Κύπρο, σε υπερβολικά μεγάλους χώρους κατοικούν οι πολίτες σε χώρες όπως η Ιρλανδία (70,6%), η Μάλτα (68,4%) και το Βέλγιο (67%).
Στην αντίπερα όχθη, μόλις το 6,3% των Ρουμάνων και ένας στους δέκα Έλληνες ζουν σε υπερβολικά μεγάλες κατοικίες.