Ελληνική: Η απορρόφηση «καλής» ΣΚΤ και τα νέα κεφάλαια

Πιο κοντά από ποτέ φαντάζει να είναι πλέον η απορρόφηση των περιουσιακών στοιχείων του Συνεργατισμού και αντίστοιχων στοιχείων παθητικού από την Ελληνική Τράπεζα. Η συγκεκριμένη εξέλιξη ήταν αυτή που ευνοούσαν εξ’ αρχής σχεδόν όλοι. Επόπτες, υπουργείο Οικονομικών και υπό προϋποθέσεις οι μέτοχοι της Ελληνικής Τράπεζας. Μετά από περίπου δυόμισι μήνες ασκήσεων και διαβουλεύσεων, φαίνεται πως τα περισσότερα μεγάλα ανοικτά μέτωπα οδεύουν προς επίλυση. 

Για αρχή, η διεύθυνση της Ελληνικής φαίνεται να έχει συμφωνήσει με το υπουργείο, τον Συνεργατισμό και τη Citigroup στον τρόπο με τον οποίο θα γίνει κατορθωτό να απορροφηθούν όλα τα στοιχεία παθητικού, αφού κυριότερη έγνοια του υπουργείου όλους αυτούς τους μήνες, ήταν να μην μείνουν εκτός συμφωνίας καταθέσεις πελατών. Σε ένα μεγάλο βαθμό αυτό καλύφθηκε από τα 2.5 δις ρευστότητας που κατέθεσε το κράτος στον Συνεργατισμό και από τα αντίστοιχα 2.5 δις κρατικά ομόλογα που «αγόρασε» ο Συνεργατισμός. Ωστόσο, η αποτίμηση κάποιων δανείων του Συνεργατισμού σε χαμηλότερη τιμή από την ονομαστική τους, δημιουργούσε μία διαφορά ανάμεσα στα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού.

Διαβάστε ακόμα: Θέμα ημερών η κατάληξη για Συνεργατισμό

Για να μεταφερθούν όλες οι καταθέσεις πελατών στην Ελληνική Τράπεζα, φαίνεται πως το κράτος θα προχωρήσει σε δύο κινήσεις. Σε έκδοση ομολόγου προς όφελος της Ελληνικής Τράπεζας και στην παραχώρηση μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία θα έχουν την εγγύηση του λεγόμενου asset protection scheme. Επί της ουσίας το κράτος θα εγγυηθεί τα συγκεκριμένα δάνεια για μία χρονική περίοδο μερικών ετών και θα δεσμευτεί να καλύψει μέρος των απωλειών που τυχόν να παρουσιάσουν αυτά τα δάνεια. Η κατάθεση των 2.5 δις ευρώ που έκανε πρόσφατο το κράτος στον Συνεργατισμό δεν θα μεταφερθεί στην Ελληνική, αλλά θα μείνει στην μη τραπεζική οντότητα που θα αναλάβει τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων του Συνεργατισμού. 

Διαβάστε ακόμα: Αυξήθηκαν 20 φορές οι αιτήσεις για κυπριακό διαβατήριο λόγω Brexit

Με τον τρόπο αυτό γίνεται κατορθωτό να προφυλαχθούν οι καταθέσεις των πελατών του Συνεργατισμού, κάτι που ήταν και ο απώτερος σκοπός του υπουργείο εξ’ αρχής αλλά και κάτι που τόνιζε κατ’ εξακολούθηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου τις τελευταίες μέρες. Απ’ εκεί και πέρα, η υποχρεωτική επένδυση που έκανε το κράτος το 2013 για κεφαλαιακή στήριξη του Συνεργατισμού εκμηδενίζεται ενώ και η πρόσφατη ένεση ρευστότητας των 2.5 δις ευρώ προς το παρόν μηδενίζεται και μετατρέπεται σε πίστωση. Πίστωση έναντι της μελλοντικής αξίας που θα αποκτήσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του Συνεργατισμού και του ενδεχόμενου πώλησης τους. Σε μία μάλλον αισιόδοξη εκτίμηση στελεχών του υπουργείου, εάν σε μερικά χρόνια τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους περίπου 6.4 δις ευρώ πωληθούν στο 30% της ονομαστικής τους αξίας, το κράτος θα μπορούσε να εισπράξει περίπου το αντίστοιχο ποσό που κατέθεσε πρόσφατα. Βέβαια, η μεταφορά μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελληνική διαφοροποιεί τα δεδομένα, ωστόσο, απομένει να διαφανεί πόσα δάνεια θα απορροφήσει τελικά η Ελληνική και πόσα θα απομείνουν στην Συνεργατική. 

Διαβάστε ακόμα: Έκθεση Ελεγκτή: Ο Συνεργατισμός να αλλάξει επιχειρηματικό μοντέλο

Στην όλη εξίσωση, πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδεχομένως να υπολογιστεί και αρνητική υπεραξία για τον Συνεργατισμό. 

Οι μέτοχοι της Ελληνικής
Εάν τελικά κλείσουν και οι τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας για απορρόφηση των εργασιών του Συνεργατισμού από την Ελληνική, το επόμενο μεγάλο εγχείρημα είναι να υλοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου που θα χρειαστεί να κάνει η Ελληνική για να καλύψει τις ανάγκες που θα προκύψουν από τα Risk Weighted Assets που θα απορροφήσει από τον Συνεργατισμό. Οι τελευταίες πληροφορίες επιμένουν πως τελικά οι ανάγκες σε κεφάλαια δεν θα φτάσουν στα επίπεδα που αρχικά διέρρεαν δηλαδή των 450-500 εκατ. ευρώ αλλά θα περιοριστούν σε περίπου 150 εκατ. ευρώ. Εάν τελικά αυτό ισχύει τότε ενδεχομένως τα πράγματα να απλοποιούνται. Παίρνοντας τα δεδομένα από την αρχή, οι πλείστοι εκ των μεγαλομετόχων της Ελληνικής Τράπεζας είχαν δώσει τη συγκατάθεσή τους ώστε η διεύθυνση της τράπεζας να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις για απόκτηση των εργασιών του Συνεργατισμού. Εξαίρεση αποτέλεσε η Δήμητρα Επενδυτική. Από τους υπόλοιπους, η Wargaming εδώ και καιρό διαμηνύει πως θέλει να διατηρήσει ισχυρή συμμετοχή στη μετοχική δομή της τράπεζας, άρα εκτός απροόπτου, πρέπει να αναμένεται να εξασκήσει μέρος των δικαιωμάτων προτίμησης που θα της αναλογούν. Η Third Point αν και τάχθηκε υπέρ μίας ενδεχόμενης απορρόφησης των εργασιών του Συνεργατισμού, οι πληροφορίες την ήθελαν να μην συμμετέχει σε μία νέα αύξηση κεφαλαίου, με δεδομένο άλλωστε πως το Ταμείο μέσω του οποίου πραγματοποίησε την επένδυση, το Hellenic Recovery Fund, δεν διαθέτει άλλα κεφάλαια. Τις τελευταίες μέρες, τα δεδομένα μπερδεύονται ακόμα περισσότερο. Πρώτο με τις δηλώσεις από μέρους του ταμείου Worldview για απόκτηση των μετοχών της Third Point στην Ελληνική και κατά δεύτερο με νεότερες πληροφορίες, που όμως δεν επιβεβαιώνονται, και οι οποίες θέλουν την Third Point να αλλάζει άποψη και να εμφανίζεται έτοιμη να επενδύσει εκ νέου. 

Όσο αφορά τους υπόλοιπους μεγαλομετόχους της τράπεζας, Δήμητρα Επενδυτική, EBRD, Senvest δεν είναι ξεκάθαρο το πώς θα κινηθούν. Ειδικά στην περίπτωση της Δήμητρας, αποτελεί γρίφο αν θα συμμετάσχει στην αύξηση.  Πάντως, στο τέλος Μαρτίου 2018 τα ολικά τραπεζικών καταθέσεων της Δήμητρας ανέρχονταν σε 9.48 εκατ. ευρώ. 

Διαβάστε ακόμα: Οι Κύπριοι ζουν σε μεγαλύτερα σπίτια από ό, τι χρειάζεται

Σε περίπτωση που δεν καλυφθούν όλα τα απαιτούμενα νέα κεφάλαια από τους υφιστάμενους μετόχους, τότε θα δοθεί δικαίωμα σε νέους μετόχους για να συμμετάσχουν στην αύξηση. Σ’ αυτήν την περίπτωση J. C. Flowers, Atlas Merchant Capital, Pimco και Elements Capital Partners θα έχουν το προβάδισμα αφού ήδη είχαν εμπλοκή στη διαδικασία και έχουν τα δεδομένα από το due diligence της Ελληνικής.

Πάντως, στην προσπάθεια για περιορισμό των απαιτούμενων νέων κεφαλαίων, η Ελληνική έχει ήδη αρχίσει να κάνει και κάποιες πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων. Στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, η τράπεζα παρουσίασε κέρδος 28.6 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 18 εκατ. ευρώ προήλθαν από πώληση κυπριακών κρατικών ομολόγων που κατείχε η τράπεζα. Σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinessNews αντίστοιχες κινήσεις που θα ενισχύσουν τα κεφάλαια την κερδοφορία και κατ’ επέκταση τα κεφάλαια της τράπεζας έγιναν και κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Επίσης, αν κατά την απορρόφηση των εργασιών του Συνεργατισμού υπολογιστεί αρνητική υπεραξία, τότε είναι πιθανόν η Ελληνική να επιδείξει λογιστική κερδοφορία σε κατοπινά αποτελέσματά της.  

Κεφάλαιο προσωπικό 
Το κεφάλαιο του ανθρώπινου δυναμικού της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας είναι μεν μία σημαντική παράμετρος, ωστόσο, η Ελληνική δεν προτίθεται να αναλάβει οποιοδήποτε κόστος που θα προκύψει από την αποχώρηση των 800 περίπου υπαλλήλων, είτε η τράπεζα αναλάβει τη διαδικασία είτε αυτή προηγηθεί της απορρόφησης των εργασιών του Συνεργατισμού. Το τι θα δοθεί στους υπαλλήλους που θα αποχωρήσουν ενδεχομένως σε μεγάλο βαθμό να ξεκαθαρίσει σε συνάντηση που θα έχει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τις συντεχνίες των εργαζομένων.

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)