Powered by

Αυξήθηκαν 20 φορές οι αιτήσεις για κυπριακό διαβατήριο λόγω Brexit

Το προφίλ των Βρετανών που αιτούνται για εξασφάλιση κυπριακού διαβατηρίου και κυπριακής υπηκοότητας, ένα περίπου χρόνο πριν το Brexit, περιγράφει μέσα από συνέντευξη του στο InBusinessNews, ο  Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου, Χρίστος Καραολής. Όπως αναφέρει, ήδη οι αιτήσεις για κυπριακά διαβατήρια έχουν 20πλασιαστεί. Παράλληλα, τονίζει το ενδιαφέρον που επιδεικνύεται από Βρετανούς επιχειρηματίες για πιθανή επένδυση του στην Κύπρο. 

Διαβάστε ακόμα:
Ελληνική: Η απορρόφηση «καλής» ΣΚΤ και τα νέα κεφάλαια

Διαβάστε ακόμα: Οι Κύπριοι ζουν σε μεγαλύτερα σπίτια από ό, τι χρειάζεται

Πόσο έχουν αυξηθεί οι αριθμοί έκδοσης κυπριακών διαβατηρίων από το κυπριακό πρακτορείο στο Λονδίνο; 
Η Ύπατη Αρμοστεία στο Λονδίνο κατέγραψε πως αιτήσεις για κυπριακά διαβατήρια μετά το Brexit ήταν 20 φορές περισσότερες σε σχέση με τον αριθμό αιτήσεων πριν το Brexit. Η τεράστια αυτή αύξηση σημειώθηκε  κυρίως  από Κύπριους του Ηνωμένου Βασιλείου οι οποίοι είναι δεύτερης και τρίτης γενιάς και έσπευσαν να κάνουν αιτήσεις. Ο τέως Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης είχε επιβεβαιώσει αυτό το φαινόμενο.

Ποιό είναι σε γενικές γραμμές το προφίλ των Βρετανών που ζητούν να εξασφαλίσουν κυπριακό διαβατήριο;
Πολλοί που αναζήτησαν κυπριακά διαβατήρια ήταν Κύπριοι γεννημένοι στο Ηνωμένο Βασίλειο με Κύπριους γονείς ή παππούδες που επιδίωξαν να διεκδικήσουν την υπηκοότητα, στην οποία έχουν δικαίωμα. Πληροφορούμαστε επίσης ότι Βρετανοί υπήκοοι που έχουν μόνιμη κατοικία στην Κύπρο άρχισαν να υποβάλλουν αιτήσεις για απόκτηση της κυπριακής υπηκοότητας. Είναι αξιοσημείωτο πως οι αιτήσεις χρειάζονται περίπου 6 μήνες για να αξιολογηθούν.  

Υπάρχει ενδιαφέρον από επιχειρηματίες για μεταφορά των δραστηριοτήτων τους στην Κύπρο λόγω Brexit; Είναι για αυτούς ελκυστική η χώρα μας;
Η Κύπρος είναι ιδιαίτερα ελκυστική για τους Βρετανούς επιχειρηματίες. Ένα χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει την Κύπρο είναι ο εταιρικός φόρος του 12.5%, ο οποίος είναι ο χαμηλότερος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σαφώς χαμηλότερος από το 19% στο ΗΒ. Άλλα σημαντικά πλεονεκτήματα που παρέχει η  Κύπρος είναι το υψηλά μορφωμένο και εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, που περιέχει πάρα πολλούς απόφοιτους του ΗΒ. Επίσης η επιχειρηματική κουλτούρα είναι παρόμοια με αυτή του ΗΒ και παράλληλα το νομικό σύστημα είναι βασιζόμενο Αγγλικό κοινό δίκαιο. Ο μεγάλος αριθμός Βρετανών μόνιμων κατοίκων και τουριστών στην Κύπρο προσθέτει στα ωφελήματα μεταφοράς επιχειρηματικών δραστηριοτήτων από το ΗΒ στην Κύπρο. 

Πόσο έχουν επηρεαστεί οι εξαγωγές της Κύπρου στη Βρετανία;
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη οι εξαγωγές της Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν από $135 εκατομμύρια το 2015, σε $147 το 2016 σε $190 το 2017. 

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι από τους πιο βασικούς και σημαντικούς εμπορικούς εταίρους της Κύπρου ανά το παγκόσμιο. Τα πιο βασικά προϊόντα εξαγωγής προς το ΗΒ είναι το χαλλούμι, τα λαχανικά και τα εσπεριδοειδή. Μικρή πτώση για τους μήνες Ιαν Φεβ το 2018 σε σχέση με το 2017 όπου οι εξαγωγές έπεσαν από το €28.7 εκατομμύρια στα €26.8 εκατομμύρια το 2018.

Παρόλο που οι εξαγωγές της Κύπρου στο ΗΒ αντιπροσώπευαν το 7.6% των συνολικών εξαγωγών της Κύπρου το 2016 αλλά μόνο το 5.6% το 2017, αύτο δεν μείωνει την μεγάλη και συνεχή αύξηση εξαγωγών σε πόσο και οφείλετε στο γεγόνος άκομη μεγαλύτερης αύξησης εξαγωγών σε άλλα κράτη. 

Βλέπετε διαφορές στις εγγραφές Κυπρίων φοιτητών στην Βρετανία; 
Η πολιτική της κυβέρνησης προς τους Ευρωπαίους και δηλαδή τους Κύπριους φοιτητές δεν έχει αλλάξει ακόμη. Η χρηματοδότηση διδάκτρων από την βρετανική κυβέρνηση έχει συνεχιστεί, παρόλο ότι  η έξοδος από την Ε.Ε. έχει ψηφιστεί σχεδόν πριν δύο χρόνια. Επίσης, στην Αγγλία συγκεκριμένα,  η χρονιαία αύξηση διδάκτρων ανάλογα με τον πληθωρισμό έχει σταματήσει με αποτέλεσμα τα δίδακτρα να είναι στις 9,250 στερλίνες το χρόνο. Ως αποτέλεσμα της μη αλλαγής στάσης από το Ηνωμένο Βασίλειο προς τους Κύπριους φοιτητές, η εγγραφή Κυπρίων φοιτητών στη Βρετανία δεν φαίνεται να έχει μειωθεί προς το παρόν. O αριθμός εγγεγραμένων Κύπριων φοιτητών στα πανεπιστήμεια του Ηνωμένου Βασιλείου την ακαδημαϊκή χρονιά 2016-2017 ήταν στο 9,145, με σχεδόν τις 8 χιλιάδες να είναι στην Αγγλία και οι υπόλοιποι στην Ουαλία και Σκωτία, σύμφωνα με το Higher Education Statistics Agency.

Δειτε Επισης

Tροποποίηση μέτρου έκτακτης κρατικής βοήθειας για στήριξη μελισσοκόμων-Οι αλλαγές
Παράταση περιόδου υποβολής αιτήσεων για επενδυτικές παρεμβάσεις στη γεωργία-Η νέα ημερομηνία
Άνοδο κατέγραψε τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου
Αναστέλλουν την στάση εργασίας που είχαν εξαγγείλει για την Τρίτη στον Δήμο Λάρνακας οι συντεχνίες
ΥΠΕΣ για δήμους: «Οτιδήποτε θα αποφασιστεί θα ισχύει από την επόμενη πενταετία»
Κ. Ιωάννου: Αυξημένη χορηγία προς τους δήμους στον προϋπολογισμό του ΥΠΕΣ για το 2025 και την περίοδο 2025 - 2027
ΚΕΒΕ: Πέραν των 60 διμερών επιχειρηματικών συναντήσεων στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Κύπρου - Αυστρίας
Αναβάθμιση με ώθηση από ΑΞΕ και headquartering-Η συμβολή του Invest Cyprus και τι δηλώνει ο Ευγένιος Ευγενίου
Νίκος Χριστοδουλίδης: Η δημοσιονομική υπευθυνότητα από πλευράς της Κυβέρνησης φέρνει αποτελέσματα
Θετική και διευρυνόμενη η άνοδος του ΣΠΟΔ τον Οκτώβριο-Ετήσια αύξηση 1,8%