Λεμεσός: Άδεια σε 23 ψηλά κτήρια, άλλα 29 φλερτάρουν

Στις 23 ανήλθαν οι αιτήσεις που πήραν το πράσινο φως της Πολεοδομίας για ανέγερση ψηλών κτηρίων στη Λεμεσό, ενώ άλλες 29 αιτήσεις βρίσκονται υπό εξέταση.

Όπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο παρουσίασης του διευκρινιστικού πλαισίου των γενικών αρχών και προϋποθέσεων για ανέγερση ψηλών κτηρίων στις αστικές περιοχές των τεσσάρων μεγάλων αστικών συγκροτημάτων, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται κυρίως στη Λεμεσό, καθώς οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν για ανέγερση ψηλών κτηρίων έφτασαν τις 52.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι πολεοδομικές άδειες που δόθηκαν μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2018 για κατασκευή ψηλών κτηρίων έφτασαν τις 25 ανά το παγκύπριο, ενώ άλλες 60 εκκρεμούν και αξιολογούνται. Οι άλλες δύο αδειοδοτήσεις ψηλών κτηρίων αφορούσαν τη Λάρνακα.

Πιο αναλυτικά, από τις 23 άδειες που δόθηκαν για ανέγερση πύργων στη Λεμεσό, οι 9 δόθηκαν από τον Δήμο Λεμεσού, οι 11 από τον Επαρχιακό Λειτουργό του Τμήματος Πολεοδομίας, ενώ 3 δόθηκαν από τον Διευθυντή του Τμήματος.

Το Πλαίσιο τίθεται σε εφαρμογή σε πιλοτική βάση για περίοδο 6 περίπου μηνών, και αφού αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα του και ετοιμασθούν σχετικά πορίσματα και διαπιστώσεις, ο ΥΠΕΣ προτίθεται να προχωρήσει με δημοσίευση Εντολής, με βάση τον περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας Νόμο, με ακόμη πιο λεπτομερείς παραμέτρους εξέτασης αιτήσεων για ψηλά κτήρια, μέχρι τη δημοσίευση των αναθεωρημένων Τοπικών Σχεδίων των τεσσάρων μεγάλων αστικών συγκροτημάτων, που αναμένεται να ολοκληρωθεί περί το 2020.

Όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, μιλώντας κατά την παρουσίαση του διευκρινιστικού πλαισίου, δικαίως απασχολεί την κοινή γνώμη και την επιστήμη το θέμα των ψηλών κτηρίων, σημειώνοντας ότι είναι κάτι νέο για την Κύπρο.

Ωστόσο, όπως εξήγησε, «το φαινόμενο δεν είναι κυπριακό, καθώς η ανέγερση ψηλών κτηρίων είναι αναπόσπαστο μέρος του σχεδιασμού μεγάλων πόλεων», επισημαίνοντας, βέβαια, ότι το ζητούμενο είναι ο σχεδιασμός να γίνεται σε ορθολογική βάση.

Πιο ψηλά, πιο μικρά
Στην περίπτωση των ψηλών κτηρίων, η δόμηση γίνεται καθ’ ύψος και όχι οριζόντια, χωρίς να αυξάνεται ο όγκος του κτηρίου, αλλά το σχήμα.

Όπως τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, ένα ψηλό αλλά μικρού όγκου κτήριο δημιουργεί λιγότερες επιπτώσεις από ένα χαμηλό ογκωδέστατο κτήριο.

Παράλληλα, ένα από τα πλεονεκτήματα ενός ψηλού κτηρίου είναι η δημιουργία περισσότερων ανοιχτών χώρων, πράσινων χώρων και πλατειών.

Σημειώνεται ακόμα ότι κατά τη χορήγηση πολεοδομικής άδειας για την ανάπτυξη ενός τέτοιου κτηρίου θα επιβάλλονται αντισταθμιστικά μέτρα, όπως έργα βελτίωσης του οδικού δικτύου, τοπιοτέχνηση και συντήρηση παρακείμενων ανοιχτών χώρων, όπως επίσης και κατασκευή δημόσιων χώρων στάθμευσης. 

Τα χαρακτηριστικά
Σημαντική καινοτομία στο νέο σχέδιο είναι η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης. «Στο Πλαίσιο καθορίζεται μία ταχεία και αποτελεσματική διαδικασία, ώστε και οι επενδυτές να ενημερώνονται και να γνωρίζουν έγκαιρα τις ορθές παραμέτρους για επιλογή των κατάλληλων περιοχών, αλλά και το πολεοδομικό σύστημα ελέγχου της ανάπτυξης, το οποίο κατά καιρούς έχει κατηγορηθεί για θέματα ταχύτητας και αξιοπιστίας, να μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα, έγκυρα και έγκαιρα, στις προκλήσεις των καιρών», είπε σχετικά ο κ. Πετρίδης.

Με το νέο πλαίσιο, οι επενδυτές θα ενημερώνονται έγκαιρα για τον αριθμό ορόφων που μπορούν να κτίσουν, ενώ εντός 10 εργάσιμων ημερών θα γίνεται προκαταρκτική εξέταση της αίτησης προκειμένου οι επενδυτές να γνωρίζουν κατά πόσο μπορούν να προχωρήσουν ή όχι στην εν λόγω ανάπτυξη.

Παράλληλα, κατά κανόνα, η ανέγερση ψηλών κτηρίων επιτρέπεται στα αστικά κέντρα των πόλεων και όχι σε οικιστικές ζώνες, εκτός αν κατ’ εξαίρεση κρίνει ο Διευθυντής του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των παραμέτρων του πλαισίου, ότι λόγω του μεγάλου μεγέθους του τεμαχίου, της θέσης του στον αστικό ιστό ή/και άλλων παραμέτρων, δεν προκύπτει ουσιαστικός επηρεασμός των ανέσεων των περιοίκων (σκίαση μόνο εντός της υπό ανάπτυξη ιδιοκτησίας) ή του περιβάλλοντος.

Ορισμένα από τα χαρακτηριστικά της υπό ανάπτυξη ιδιοκτησίας/τεμαχίου ανάπτυξης είναι, μεταξύ άλλων, η κατάλληλη θέση στο αστικό κέντρο, ή και εγγύτητα με αυτό, ικανοποιητικό μέγεθος τεμαχίου ώστε να διασφαλίζεται η άνετη ένταξη ψηλού κτηρίου και η προβολή του, γεωμετρικά χαρακτηριστικά που να διασφαλίζουν άνετη ένταξη ψηλού κτηρίου, κατάλληλες χρήσεις και χαρακτηριστικά ανάπτυξης συνορευουσών ιδιοκτησιών, δυνατότητα διασφάλισης μεγάλων αποστάσεων από τα σύνορα, χαρακτηριστικά και ιεράρχηση δρόμου στον οποίο εφάπτεται η ιδιοκτησία, αλλά και γειτνίαση με δημόσιες και άλλες σημαντικές χρήσεις και λειτουργίες στην ευρύτερη περιοχή.

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας