Powered by

Περιόρισαν τα ταξίδια τους οι Κύπριοι

Την ώρα που οι τουριστικές αφίξεις συνεχίζουν να καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, τα ταξίδια των Κυπρίων στο εξωτερικό κατέγραψαν οριακή μείωση τον Ιανουάριο.

Με βάση τις εκτιμήσεις των ταξιδιωτικών πρακτόρων, τη φετινή χρονιά αναμένεται να καταγραφούν νέα ρεκόρ στον τουρισμό, με ποσοστά αύξησης που υπολογίζεται ότι θα κυμανθούν κοντά στο 5%, νοουμένου ότι δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε απρόοπτη εξέλιξη ή οποιοσδήποτε αρνητικός εξωγενής παράγοντας.

Παράλληλα, ανάλογο ή ελαφρώς μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης αναμένεται και για τον εξωτερικό τουρισμό.

Υπενθυμίζεται ότι η περασμένη χρονιά έκλεισε με θετικό πρόσημο για τα ταξίδια των κατοίκων Κύπρου στο εξωτερικό, τα οποία ξεπέρασαν το €1,4 εκατ. έναντι 1,27 εκατ. το 2016, σημειώνοντας αύξηση 11%.

Ωστόσο, με αρνητικό πρόσημο ξεκίνησε το 2018, με βάση τα αποτελέσματα της Έρευνας Ταξιδιωτών, τα οποία δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσία. Συγκεκριμένα, τα ταξίδια κατοίκων Κύπρου στο εξωτερικό τον φετινό Ιανουάριο ανήλθαν στις 107,759 σε σύγκριση με 108,981 τον Ιανουάριο 2017, καταγράφοντας μείωση 1,1%. 

Με ζημιές και η Ελλάδα
Αν και πρώτος με διαφορά ταξιδιωτικός προορισμός για τους Κύπριους, η Ελλάδα καταγράφει απώλειες 11,2% τον Ιανουάριο του 2018, κατά τον οποίο τα ταξίδια έφτασαν τα 36,664 σε σχέση με 41,287 τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Πτωτικά κινήθηκαν και τα ταξίδια προς το Ηνωμένο Βασίλειο, τα οποία υποχώρησαν κατά 7,8% στα 19,139 τον φετινό Ιανουάριο σε σύγκριση με 20,769 τον περσινό Ιανουάριο.

Τρίτος δημοφιλέστερος προορισμός για τους μόνιμους κάτοικους Κύπρου ήταν επίσης η Ρωσία, με 5,278 ταξίδια τον πρώτο μήνα του 2018, καταγράφοντας, ωστόσο, σημαντική πτώση που ξεπερνά το 20,6%.

Παράλληλα, αύξηση που άγγιξε το 30% σημείωσαν τα ταξίδια των κατοίκων Κύπρου προς τη Γερμανία, τα οποία έφτασαν τα 3,749, ενώ κατά 27,6% αυξήθηκαν τα ταξίδια προς τη Ρουμανία, φτάνοντας τα 5,101 τον πρώτο μήνα του 2018.

Δημοφιλείς προορισμοί αποδεικνύονται ακόμα για τους Κύπριους η Βουλγαρία, στην οποία τα ταξίδια έφτασαν τα 3,886, όπως επίσης και η Γαλλία, με 1,472 ταξίδια.

Ανεβαίνουν οι κρουαζιέρες
Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες τονίζουν ότι παρόλο που οι ελληνικοί προορισμοί βρίσκονται πρώτοι στις επιλογές των Κυπρίων ταξιδιωτών, εντούτοις σημαντικές προοπτικές παρουσιάζουν το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως επίσης και άλλες ευρωπαϊκές αγορές, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Αυστρία.

Την ίδια ώρα, αυξητική τάση καταγράφεται και στις κρουαζιέρες, καθώς αρκετοί Κύπριοι τείνουν να ταξιδέψουν σε διάφορα λιμάνια της Ευρώπης, όπως ο Πειραιάς και η Μάλτα, από τα οποία επιλέγουν να πραγματοποιούν μεγαλύτερα ταξίδια σε άλλους προορισμούς.

Δειτε Επισης

Minthis Resort: Πασχαλινή πολυτέλεια σε έναν παράδεισο εκλεπτυσμένης απόλαυσης
Κώστας Κουμής: Επιβεβαιώνεται η μεγάλη συνεισφορά του αθλητικού τουρισμού στην τουριστική οικονομία
Στο 50% οι πληρότητες στα ξενοδοχεία το Πάσχα-Ετοιμάζονται για δύσκολη χρονιά οι ξενοδόχοι
WIZZ Experiences: Νέα πρόσθετη υπηρεσία για τους επιβάτες της Wizz Air
Στα €1,4 δισ. οι δαπάνες για ταξίδια Κυπρίων στο εξωτερικό το 2022
Ψηφίζουν εξωτερικό για τις πασχαλινές διακοπές τους οι Κύπριοι-Για 48ωρα οι κρατήσεις στο εσωτερικό
Ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών κατέγραψε το πρώτο τρίμηνο η Πορτογαλία
ΕΤΑΠ Λευκωσίας: Διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στο GreenHost Project
Απογειώθηκαν τα ταξίδια των Κυπρίων-Πού αποδίδεται η αύξηση και οι δημοφιλέστεροι προορισμοί
Λαμπερό reopening για το The Retail Village στο Nammos Limassol του Parklane Resort & Spa (pics)