powered by

ΥΠΟΙΚ: ΕΣΤΙΑ ή «μαζικές εκποιήσεις κύριων κατοικιών»

Το Υπουργείο Οικονομικών υπεραμύνεται των χειρισμών του για το σχέδιο ΕΣΤΙΑ, που αφορά την στήριξη μη εξυπηρετούμενων δανειοληπτών με εξασφάλιση κύρια κατοικία, υπογραμμίζοντας πως σε διαφορική περίπτωση οι τράπεζες θα κατέφευγαν σε μαζικές εκποιήσεις.
 
Σε ανακοίνωσή του με αφορμή δημοσίευμα περί «bailout δύο τραπεζών», το ΥΠΟΙΚ χαρακτηρίζει το σχέδιο για τη στήριξη της οικονομίας και την εξεύρεση ουσιαστικής λύσης στο  πρόβλημα των ΜΕΔ, το οποίο θα επιτρέψει στην οικονομία «χωρίς τα βαρίδια των ΜΕΔ θα μπορέσει να αναπτυχθεί δυναμικά, να προσελκύσει επενδύσεις και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας με θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία γενικότερα».
 
«Σε αντίθετη περίπτωση μοναδική διέξοδο των τραπεζών θα αποτελούν οι μαζικές εκποιήσεις των κύριων κατοικιών με ό,τι συνεπάγεται για την κοινωνία του τόπου», αναφέρει το ΥΠΟΙΚ.

Εξάλλου, το Υπουργείο θεωρεί πως εισήχθησαν στο σχέδιο αναθεωρημένες πρόνοιες «με στόχο να διασφαλίζεται το περί δικαίου αίσθημα, να περιορίζεται ο ηθικός κίνδυνος και να αποφεύγεται η κατάχρησή του Σχεδίου από στρατηγικούς κακοπληρωτές, όπως ο πλήρης αναδρομικός έλεγχος της περιουσιακής κατάστασης των υποψηφίων για ένταξη στο σχέδιο».
 
Παράλληλα, χαρακτηρίζει «αβάσιμη» την εκτίμηση ότι για μηδενισμό της αξίας των εξασφαλίσεων από τις εποπτικές αρχές, στα πλαίσια του επόμενου επιτόπιου ελέγχου για την Τράπεζα Κύπρου και τη Ελληνική Τράπεζα, κατ’ αναλογία της πρακτικής που ακολουθήθηκε από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (ΕΕΜ) στην περίπτωση της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ), σημειώνοντας ότι ο μηδενισμός της αξίας των εξασφαλίσεων της ΣΚΤ αφορούσε σε δάνεια με καθυστερήσεις πέραν των δέκα (10) ετών ή με υποθήκη την κύρια κατοικία και καθυστερήσεις πέραν των επτά (7) ετών.

Εξάλλου, το ΥΠΟΙΚ αποσαφηνίζει πως το σχέδιο δεν προϋποθέτει την αύξηση των προβλέψεων από τις τράπεζες. Ειδικότερα σημειώνει πως από τα €3,4 δις της συμβατικής αξίας των δανείων που εμπίπτουν στο σχέδιο, οι προβλέψεις των τραπεζών ανέρχονται στα €1,9 δις ή 56% του συμβατικού υπολοίπου, με την ανοικτή αγοραία αξία των εξασφαλίσεων των δυνητικά επιλέξιμων κύριων κατοικιών να ανέρχεται στο €2,2 δις.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Νίκη Ξενοφώντος: Παραμένει και θα συνεχίσει να είναι ελκυστική δικαιοδοσία για trusts η Κύπρος-Η αυξανόμενη ζήτηση
Υπερβολές από μέρους των συντεχνιών...«Λυπηρή η πρόθεση να πάρουν μέτρα εναντίον ξενοδοχειακών επιχειρήσεων»
Στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού GOLD: Τα 13α Invest Cyprus International Investment Awards
Γιάννης Μουρουζίδης: Οι κρίσιμες δεξιότητες για τις επιχειρήσεις και το σύγχρονο και ευέλικτο σύστημα κατάρτισης της ΑνΑΔ
Ανεύθυνος συνδικαλισμός χωρίς αναστολές παίζει κορώνα-γράμματα τον τουρισμό και την οικονομία
Εξαγόρασε το 100% της Stoiximan και ενισχύει περαιτέρω την ηγετική του θέση σε Ελλάδα και Κύπρο ο ΟΠΑΠ
Αντίστροφη μέτρηση για την φορολογική μεταρρύθμιση-Αυτά είναι τα έξι νομοσχέδια που τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση
Παραβιάζουν τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων οι συντεχνίες των ξενοδοχοϋπαλλήλων-Καταδικάζουν ΟΕΒ και ΚΕΒΕ
Το πλήρως ανακαινισμένο Holland & Barrett στο Metropolis Mall και η καινοτόμα προσθήκη του νέου καταστήματος
Έτοιμες να τορπιλίσουν την τουριστική σεζόν οι συντεχνίες των ξενοδοχοϋπαλλήλων-Τελεσίγραφο για απεργίες