Ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης για 2018 και 2019

Ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης θα συνεχίσει να καταγράφει η κυπριακή οικονομία κατά το 2018 και 2019. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, το 2018 , το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 3,9%. Το 2019, ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να μετριαστεί, καθώς το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 3,5%.

Ανάμεσα στους κυριότερους παράγοντες που συμβάλλουν στη διαμόρφωση των προοπτικών για το 2018 και 2019 περιλαμβάνονται: η αύξηση της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας, η συνεχής βελτίωση των συνθηκών στην εγχώρια αγορά εργασίας, η ισχυρή δημοσιονομική επίδοση της Κύπρου και οι υποβοηθητικές χρηματοοικονομικές συνθήκες στην Κύπρο όπως για παράδειγμα τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού, απομόχλευση, αύξηση εγχώριων καταθέσεων και νέου δανεισμού.

Η πρόβλεψη λιγότερο ισχυρού ρυθμού ανάπτυξης για το 2019 συγκριτικά με το 2018 συνδέεται με την πρόσφατη υποχώρηση του οικονομικού κλίματος στην Κύπρο, την επιτάχυνση του πληθωρισμού ενεργειακών αγαθών, την πρόσφατη επιβράδυνση της ανάπτυξης στην ΕΕ και στην ευρωζώνη καθώς και τα ευρωπαϊκά επιτόκια και αποδόσεις ομολόγων που αντανακλούν αβεβαιότητες στην ΕΕ και στην ευρωζώνη.

Κίνδυνοι για χαμηλότερους από τους προβλεπόμενους ρυθμούς ανάπτυξης περιλαμβάνουν: τα ψηλά επίπεδα ιδιωτικού χρέους και μη εξυπηρετούμενων δανείων· το ψηλό δημόσιο χρέος, μαζί με την ισχυρότερη πλέον διασύνδεση μεταξύ τραπεζικού τομέα και κράτους, μετά την πώληση της Κυπριακής Συνεργατικής Τράπεζας. Τυχόν αποκλίσεις από τη δημοσιονομική πειθαρχία αναμένεται να προκύψουν από τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων (π.χ. δικαστικό σύστημα, δημόσια διοίκηση), δεδομένου του ψηλού δημόσιου χρέους και μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Άλλοι κίνδυνοι για τις προοπτικές περιλαμβάνουν: (α) μεγαλύτερη αβεβαιότητα στην ευρωζώνη λόγω απόκλισης της Ιταλίας από τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, με πιθανές αρνητικές συνέπειες στο κόστος δανεισμού και άλλων ευάλωτων οικονομιών της ευρωζώνης, (β) βραδύτερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη στην ευρωζώνη, (γ) μεγαλύτερη αβεβαιότητα και ασθενέστερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω πιθανής αποτυχίας των διαπραγματεύσεων για έξοδο της χώρας από την ΕΕ, (δ) πιέσεις στην ανταγωνιστικότητα του Κυπριακού τουριστικού προϊόντος από άλλους προορισμούς. Θετικότερες από τις προβλεπόμενες προοπτικές μπορούν να διαμορφωθούν λόγω μεγαλύτερων από τους αναμενόμενους ρυθμούς ανάπτυξης στη Ρωσία καθώς και από την υλοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών επενδυτικών έργων.

Δειτε Επισης

Αναθεώρηση Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για μεγαλύτερη ευελιξία-Οι νέοι κανόνες
Νίκος Χριστοδουλίδης: Σε αναπτυξιακή τροχιά με ακόμη πιο θετικές προοπτικές για το μέλλον η οικονομία της Κύπρου
Eurostat: Παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης η ανεργία στην Κύπρο
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Ετήσια αύξηση πέραν του 5% σε αξία και όγκο εργασιών λιανικού εμπορίου
Στα €523 εκ. το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες
Κινήθηκε ανοδικά και ανήλθε στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης