Powered by

Κατάργηση Μονάδας Αποκρατικοποιήσεων ζητούν κόμματα

Η κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών συνέχισε σήμερα την συζήτηση για αποδέσμευση κονδυλίου €14.875 από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2017 που αφορά στις αμοιβές για το τελευταίο τρίμηνο του έτους ενός εμπειρογνώμονα που έχει απομείνει στην Μονάδα Αποκρατικοποιήσεων, με κόμματα να ζητούν την κατάργηση της Μονάδας.
 
Το θέμα αποφασίστηκε να συζητηθεί και στην επόμενη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, κατά την οποία οι βουλευτές θα κληθούν να τοποθετηθούν επί του θέματος.
 
Σε σχετική επιστολή του στην Επιτροπή το Υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι δύο από τους τρεις εμπειρογνώμονες οι οποίοι στελέχωναν την Μονάδα έχουν υποβάλει την παραίτηση τους και πρόκειται να αποχωρήσουν τέλος Σεπτεμβρίου του 2017 και διαβεβαιώνει ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για κάλυψη του κενού που έχει δημιουργηθεί από την αποχώρηση των δύο εμπειρογνωμόνων με εσωτερικές ρυθμίσεις.
 
Αναφορικά με τις εργασίες της Μονάδας Αποκρατικοποιήσεων, αυτές είναι σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, η αδειοδότηση δραστηριοτήτων του κρατικού λαχείου, η ανάπτυξη της περιοχής Τροόδους και η εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου για το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.
 
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι η επιμονή της Κυβέρνησης στην διατήρηση μιας μονάδας, από την οποία έχει φύγει ο Έφορος Αποκρατικοποιήσεων και δύο από τους τρεις λειτουργούς, έχει καταστεί πολιτικό ανέκδοτα, προσθέτοντας ότι «η ίδια η Κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι το έργο που καλείτο να διεκπεραιώσει η μονάδα αποκρατικοποιήσεων μπορεί κάλλιστα να το διεκπεραιώσει το Υπουργείο Οικονομικών αλλά για λόγους δογματικούς και ιδεοληψίας θέλει να διατηρήσει αυτή την μονάδα εν ζωή».
 
«Προκύπτουν και θέματα νομιμότητας αφού συμβόλαια έχουν ανανεωθεί υπό όρους χωρίς τις αναγκαίες πιστώσεις αλλά στεκόμαστε στο πολιτικό ζήτημα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «η ιδεοληψία της Κυβέρνησης σε ιδιωτικοποιήσεις των πάντων τους οδηγεί σε διατήρηση εν ζωή αυτής της μονάδας».
 
Ανέφερε επίσης ότι «κάποια άλλα κόμματα, και το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ, στο πρόσφατο παρελθόν συμφωνούσαν στην διατήρηση αυτής της μονάδας και μάλιστα συζητούσαν αλλαγή του ονόματος, λες και είναι το όνομα που έχει πρόβλημα και όχι η πολιτική πράξη».  
 
Ο κ. Δαμιανού είπε ότι χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το παράδειγμα του Κρατικού Λαχείου που είναι ένας επικερδής θεσμός στην Δημοκρατία, επωφελής για το κυπριακό δημόσιο, οι ίδιοι οι λειτουργοί του Κρατικού Λαχείου δήλωσαν την ετοιμότητα τους για περαιτέρω εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση για να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους, πλην όμως η Κυβέρνηση έχει αποκλείσει αυτή την προοπτική και προχωρεί στην ιδιωτικοποίηση προς ένα και μόνο επενδυτή του Κρατικού Λαχείου».
 
Ανέφερε ότι «ζητήματα που αφορούν τα δημόσια έσοδα και το ενδεχόμενο αυτά να χαριστούν σε ιδιώτες μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους και θα μας βρουν απέναντι τους αν και εφόσον αυτά προχωρήσουν σε υλοποίηση των πολιτικών τους αποφάσεων μέσα από νομοθεσίες στο κοινοβούλιο».
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τελευταίες πινελιές στα νομοσχέδια για την φορολογική μεταρρύθμιση-Οι βασικές πτυχές και πότε πάνε στην Βουλή
ΣΠΟΔ: Συγκρατημένη μεγέθυνση τον Ιούνιο υπό το πρίσμα εξωτερικών αβεβαιοτήτων-Οι παράγοντες με θετική συμβολή
Πράσινο Βουλής στα 100 εκατ. για κουρεμένους και κατόχους αξιογράφων-Το μέγιστο ποσό ανά φυσικό πρόσωπο
Αλλάζουν με νόμους τα χρηματικά όρια στις συνοπτικές διαδικασίες σύναψης δημόσιων συμβάσεων
Από 1η Ιουλίου τερματίζονται οι πληρωμές φόρου και εισφορών (PAYE/DAS) μέσω φορολογικής πύλης
Παράταση μέχρι 29 Ιουλίου για την υποβολή δήλωσης και πληρωμή οφειλόμενου ΦΠΑ
ΚΟΕ: Επιδεινώθηκε το οικονομικό, ενδυναμώθηκε το καταναλωτικό κλίμα τον Ιούνιο
Στα σκαριά μεικτή τηλεργασία στο δημόσιο-Επεκτείνεται και το ευέλικτο ωράριο εργασίας
Κοινό μέτωπο ΟΕΒ-ΚΕΒΕ για την ΑΤΑ... Τα τέσσερα σημεία που τονίζουν και υποδεικνύουν στον Γιάννη Παναγιώτου
Στήριξη ΕΛΚ για ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν εντός του 2026-«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιταχύνει τη διαδικασία»