Σε «ρήξη» ο Ρος με τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ

Σύννεφα πάνω από τις σχέσεις του Αμερικανού προέδρου με τον στενό του συνεργάτη και πρώην μέλος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, Γουίλμπουρ Ρος. Συγκεκριμένα, ο κ. Ρος ως Υπουργός Εμπορίου έθεσε ενώπιον του Αμερικανού προέδρου κινεζική πρόταση για μείωση της παραγωγής χάλυβα η οποία και απερρίφθη από τον κ. Τραμπ δύο φορές παρά το γεγονός ότι η εν λόγω πρόταση έγινε αποδεκτή από τους κορυφαίους συμβούλους του Λευκού Οίκου. 

Η εν λόγω πρόταση προνοούσε, σύμφωνα με τoυς FT, την μείωση της παραγωγής χάλυβα κατά 150 εκατ. τόνους μέχρι το 2022 καθώς η παγκόσμια αγορά πλημμύρισε με φθηνό χάλυβα καθιστώντας την αμερικανική παραγωγή μη ανταγωνιστική. Αντί αυτού ο κ. Τραμπ πρότεινε όπως εξευρεθούν τρόποι ώστε να επιβληθούν ψηλοί δασμοί στις εισαγωγές από την Κίνα. 

Η πρώτη φορά που τέθηκε η πρόταση από τον κ. Ρος ενώπιον του Αμερικανού προέδρου ήταν μια εβδομάδα μετά τη σύνοδο κορυφής του G20 τον Αύγουστο στο Αμβούργο, ενώ η πρόταση επανήλθε μια εβδομάδα πριν την συνάντηση Αμερικανών και Κινέζων αξιωματούχων σε έναν υψηλού επιπέδου οικονομικό διάλογο. 

Πρώην Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο κ. Ρος ήταν σοκαρισμένος μετά τη συνάντηση που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος με τον Κινέζο ομόλογο του κατά την οποίαν ο κ. Τραμπ κατέστησε σαφές πως η εν λόγω πρόταση δεν μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης. Μετά κι από αυτή την αρνητική εξέλιξη, τίθεται εν αμφιβόλω ο ρόλος του κ. Ρος και της ομάδας του οι οποίοι ηγήθηκαν τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Κίνα. 

Δειτε Επισης

Πάουελ: «Ο πληθωρισμός παραμένει ψηλά – Δεν βλέπω, ωστόσο, νέα αύξηση»
Χρυσός: Σε ανοδική τροχιά για τρίτο μήνα ενόψει Fed
Δαπάνες νοικοκυριών και επενδύσεις οδηγούν σε ανάπτυξη 0,2% τη γαλλική οικονομία
Στο επίκεντρο ο πληθωρισμός της ευρωζώνης, την ώρα που το γεν ταλαντεύεται
Καφές: Πιο «πικρός» από τη νέα καλλιεργητική περίοδο με ράλι στις τιμές
Σημαντική η παρέμβαση ΔΝΤ για διάσωση Πακιστάν από χρεοκοπία
Υποχωρεί το Bitcoin με το βλέμμα στη συνεδρίαση της Fed
Νέα αύξηση για τον πληθωρισμό στη Γερμανία-Ένα ακόμη «αγκάθι» για την ΕΚΤ
Ισπανία: Επιταχύνθηκε στο 3,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Φόρους 800 εκατ. ευρώ πλήρωσαν ευρω-τράπεζες στο Κρεμλίνο