ΕΚΤ: Ανησυχία για την άνοδο του ευρώ

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξέφρασαν ανησυχίες για μια πιθανή υπερβολική άνοδο του ευρώ όταν συναντήθηκαν στις 20 Ιουλίου, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης. 

Η ενίσχυση του ευρώ, το οποίο πρόσφατα σκαρφάλωσε σε υψηλό 2,5 ετών έναντι του δολαρίου, καθιστά τις εξαγωγές της ευρωζώνης λιγότερο ελκυστικές και θεωρείται από τους αναλυτές ως η μεγαλύτερη απειλή στις προσπάθειες της ΕΚΤ να τονώσει τον πληθωρισμό.

Όπως μεταδίδει το Reuters, τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιουλίου δείχνουν πως οι κεντρικοί τραπεζίτες είχαν υπόψη τους τον συγκεκριμένο κίνδυνο όταν αποφάσιζαν να διατηρήσουν την υπόσχεση για συνεχή νομισματική τόνωση. 

Σύμφωνα με τα πρακτικά, οι αξιωματούχοι θεωρούν ότι η ενίσχυση του ευρώ οφείλεται σε δύο λόγους. Πρώτον, την απομάκρυνση της πολιτικής αβεβαιότητας μετά την νίκη του Εμανουέλ Μακρόν και δεύτερον τις προσδοκίες της αγοράς για τα αμερικάνικα επιτόκια.

Το Διοικητικό Συμβούλιο εξέτασε πάντως το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε μια αλλαγή της μελλοντικής καθοδήγησης τον προηγούμενο μήνα. «Έγινε πρόταση να εξεταστεί μια μικρή προσαρμογή στη φρασεολογία της μελλοντικής καθοδήγησης» σημειώνεται στα πρακτικά.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Χρυσός: Σε ανοδική τροχιά για τρίτο μήνα ενόψει Fed
Δαπάνες νοικοκυριών και επενδύσεις οδηγούν σε ανάπτυξη 0,2% τη γαλλική οικονομία
Στο επίκεντρο ο πληθωρισμός της ευρωζώνης, την ώρα που το γεν ταλαντεύεται
Καφές: Πιο «πικρός» από τη νέα καλλιεργητική περίοδο με ράλι στις τιμές
Σημαντική η παρέμβαση ΔΝΤ για διάσωση Πακιστάν από χρεοκοπία
Υποχωρεί το Bitcoin με το βλέμμα στη συνεδρίαση της Fed
Νέα αύξηση για τον πληθωρισμό στη Γερμανία-Ένα ακόμη «αγκάθι» για την ΕΚΤ
Ισπανία: Επιταχύνθηκε στο 3,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Φόρους 800 εκατ. ευρώ πλήρωσαν ευρω-τράπεζες στο Κρεμλίνο
Μετοχές: Το ράλι μπορεί να συνεχιστεί και χωρίς μείωση επιτοκίων, λένε οι «ταύροι» της Wall Street