Powered by

Κίνα: Η επιβράδυνση στις τιμές παραγωγού προκαλεί ανησυχίες

Για τρίτο συνεχόμενο μήνα επιβραδύνθηκαν τον Μάιο οι τιμές παραγωγού στην Κίνα, λόγω της πτώσης στις τιμές ακατέργαστων υλών. Πρόκειται για ένδειξη ευρύτερης χαλάρωσης της οικονομικής δραστηριότητας, την ίδια ώρα που τα κέρδη πιέζονται από την υποτονική εγχώρια ζήτηση και από τα αυξανόμενα κόστη χρηματοδότησης.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού της ασιατικής χώρας ενισχύθηκε 5,5% τον Μάιο σε σχέση με έναν χρόνο προηγούμενα, έναντι προσδοκιών για άνοδο 5,7%. Ο ρυθμός ανάπτυξης είναι πιο βραδύς από το 6,4% του Απριλίου, επισημαίνει το Reuters.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε τον Μάιο κατά 1,5% σε ετήσια βάση, δηλαδή επιταχύνθηκε σε σχέση με την άνοδο 1,2% του Απριλίου και συνάδει με τις προσδοκίες.

Ωστόσο η επιβράδυνση στις τιμές παραγωγού στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα μπορούσε να πυροδοτήσει περαιτέρω ανησυχία για παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες όπως η Fed και η ΕΚΤ, καθώς οι φορείς χάραξης πολιτικής έχουν σαστίσει διερωτώμενες για ποιο λόγο οι εγχώριες τιμές παραμένουν υποτονικές, παρά τη βελτίωση στην οικονομική ανάπτυξη.

«Πτώσεις στον πληθωρισμό στα μη εδώδιμα προϊόντα και στον πληθωρισμό στις τιμές παραγωγού εξακολουθούν να δείχνουν επιβράδυνση των ευρύτερων πιέσεων τιμών», εξήγησε σύμφωνα με το πρακτορείο ο Julian Evans-Pritchard, οικονομολόγος με ειδίκευση στην Κίνα στην Capital Economics.

«Αυτό που είναι πιο σημαντικό, πάντως, είναι πως περιμένουμε να χαλαρώσουν οι πιέσεις τιμών και αλλού καθώς επιβραδύνεται η οικονομική δραστηριότητα, απογοητεύοντας τις ελπίδες για μια παρατεταμένη περίοδο αναθέρμανσης της οικονομίας, που θα μπορούσε να βοηθήσει στη διάβρωση του βάρους χρέους των εταιριών», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

 

Δειτε Επισης

Βέλγιο: Παραλύουν τα αεροδρόμια, ακυρώνονται οι πτήσεις
Ηνωμένο Βασίλειο: Σε χαμηλό δύο ετών η αύξηση των μισθών
Γερμανία: Οικονομικές προβλέψεις-«καμπανάκι» από κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα
Αυτή είναι η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο-Πόσα χρήματα έχει
Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ