Ειρένα Γεωργιάδου: Αποχωρεί από πρόεδρος της Ελληνικής

Δεν πρόκειται να διεκδικήσει την προεδρία του ΔΣ της Ελληνικής Τράπεζας η Ειρένα Γεωργιάδου. Μιλώντας στο πλαίσιο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ελληνικής, η κ. Γεωργιάδου ανέφερε ότι είναι έτοιμη να παραδώσει τη σκυτάλη σε άλλο μέλος του ΔΣ. 

Σημείωσε ωστόσο την προθυμία της να παραμείνει μέλος του Συμβουλίου της Τράπεζας. «Δεν θα ήθελα να γαντζωθώ στην προεδρία για πάντα», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Γεωργιάδου.

«Δεν είμαστε κτηματομεσιτικό γραφείο»
Μιλώντας από το βήμα της 43ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ελληνικής Τράπεζας αναφέρθηκε στις αλλαγές που επήλθαν στη σύνθεση του ΔΣ από την προηγούμενη Γενική Συνέλευση, μετά την αποχώρηση του Bert Pijs από τη θέση του CEO, τον Δεκέμβριο του 2016 και η ανάληψη της θέσης από τον Ιωάννη Μάτση.

«Ομόφωνα αποφασίστηκε να εμπιστευτούμε τον Ιωάννη Μάτση στο πηδάλιο της Τράπεζας, το οποίο είναι μέλος του ΔΣ από τον Δεκέμβριο του 2013 και της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων της Τράπεζας», ανέφερε η κ. Γεωργιάδου.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η ανύπαρκτη εταιρική διακυβέρνηση και η λανθασμένη χορήγηση δανείων, ήταν ορισμένες από τις παθογένειες του τραπεζικού τομέα, οι οποίες κληρονομήθηκαν.

Χαρακτηρίζοντας τις γρήγορες διορθώσεις των στρεβλώσεων ως κοντόφθαλμη πρακτική, η πρόεδρος της Ελληνικής σημείωσε ότι η Τράπεζα επέλεξε να μην ακολουθήσει αυτή την πρακτική.

«Επιλέξαμε την οδό των βαθιών τομών», ανέφερε η κ. Γεωργιάδου, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει η πρόοδος που καταγράφηκε τα τελευταία χρόνια να μεταφραστεί σε κεφαλαιακή επάρκεια.

Παράλληλα, τόνισε το ποσοστό 17,2% του δείκτη κεφαλαίων είναι από τα ψηλότερα στον κόσμο, επισημαίνοντας ότι αυτό έχει επιτευχθεί «χωρίς να έχουμε μετατρέψει την τράπεζα σε κτηματομεσιτικό γραφείο».

Ταυτόχρονα, είπε ότι για το 2016 η Ελληνική Τράπεζα έκλεισε με ζημιές «από επιλογή». Παρόλο που τους πρώτους εννέα μήνες καταγράφηκαν κέρδη, εντούτοις το τελευταίο τρίμηνο της περσινής χρονιάς αποφασίστηκε η διαγραφή της αναβαλλόμενης φορολογίας που κοσμούσε τον ισολογισμό από το 2011.

Προβληματισμός για φυγή ανταποκριτριών τραπεζών
Την ίδια ώρα, η πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής αναφέρθηκε στην «ευρεία, υγιή και σταθερή καταθετική βάση της Τράπεζας, παρά το γεγονός ότι διαθέτειτο χαμηλότερο καταθετικό επιτόκιο».

Όσον αφορά στην πρόκληση των ΜΕΔ, τόνισε ότι αποτελούν το 58% φτάνοντας τα 2,5 δισ., ενώ έχει αναδιαρθρωθεί περίπου το €1 δισ., δηλαδή το μισό σχεδόν χαρτοφυλάκιο.

«Αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε τις πετυχημένες συνταγές εξυγίανσης χαρτοφυλακίου του εξωτερικού, με τη δημιουργία της πρώτης πλατφόρμα διαχείρισης ΜΕΔ σε συνεργασία με τον οίκο APS», είπε σχετικά η κ. Γεωργιάδου.

Από την άλλη, τονίζοντας ότι πρέπει να επιδειχθεί προσοχή και μηδενική ανοχή στα ζητήματα οικονομικού εγκλήματος και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, ανέφερε ότι προκαλεί προβληματισμό το φαινόμενο φυγής ανταποκριτριών τραπεζών.

Δειτε Επισης

Στα €44.608.380,50 το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Ψήφος εμπιστοσύνης από Fitch... Υψηλότερα και διαφοροποιημένα έσοδα για Ελληνική από την εξαγορά της CNP
Αδικεί επενδυτές και όσους έχουν προτεραιότητα στήριξης η πρόταση για φορολόγηση υπερκερδών τραπεζών
Προειδοποιούν οι επόπτες... Παραμένουν αυξημένοι οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ε.Ε.
Στην επενδυτική βαθμίδα BBB (χαμηλή) με σταθερή τάση η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας από DBRS
Τράπεζα Κύπρου: Στο Δ.Σ. Christian Philipp Hansmeyer και William Stuart
Αιφνιδιαστική παραίτηση του CEO της HSBC
Κνοτ (ΕΚΤ): Ρεαλιστική η μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο
Δεν πείθει την Βουλή για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών το ΑΚΕΛ-«Προεκλογικό πυροτέχνημα»
Moody's: Πιστωτικά θετική για την Ελληνική η απόκτηση της CNP