Στο μέσο όρο της ΕΕ οι φόροι επί του ΑΕΠ στην Κύπρο

Ελαφρώς μεγαλύτερη του ευρωπαϊκού μέσου όρου, στο 0,4% ήταν αύξηση  αναλογίας φόρων ως προς το ΑΕΠ που κατέγραψε η Κύπρος το 2016, ανάμεσα στα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ. 

Στοιχεία για την αναλογία των φόρων ανά ΑΕΠ για το 2016, έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat και όπως προκύπτει, στην Κύπρο το ποσοστό συνολικών εσόδων από φόρους και κοινωνικές εισφορές ως προς το ΑΕΠ έφτασε στο 33.6%, καταγράφοντας αύξηση από την προηγούμενη χρονιά.

Διαβάστε ακόμα: Τρ. Κύπρου: €105,5 εκατ. τα 10ετή έσοδα του fund ακινήτων

Αναλυτικά στο tax-to-GDP ratio όπου συμπεριλαμβάνονται φόροι και ασφαλιστικές εισφορές ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Κύπρο διαμορφώθηκε ως εξής:
•    Το 2016 ανήλθε στο 33,6%
•    Το 2015 ανήλθε στο 33,2%
•    Το 2010 κατέγραψε 31,9%
•    Το 2006 κατέγραψε 32,1%

Το μεγαλύτερο ποσοστό συνολικών εσόδων από φόρους και κοινωνικές εισφορές ως προς το ΑΕΠ καταγράφηκε στη Γαλλία (47,6%). Ακολουθούν η Δανία με 47,3% και το Βέλγιο με 46,8%. H Ελλάδα κατατάσσεται στην όγδοη θέση με 42,1%.

Σημειώνεται ότι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος για το 2016 σε ότι αφορά την αναλογία των φόρων επί του ΑΕΠ ανήλθε  στο  40%, ενώ για τις χώρες της Ευρωζώνης καταγράφηκε στο 41,3%, καταγράφοντας επίσης άνοδο από την προηγούμενη χρονιά (39,7% και 41,2% αντίστοιχα).

 

 

Στο ακόλουθο γράφημα καταγράφεται η αναλογία φόρων προς ΑΕΠ το 2016 στα κράτη μέλη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρουμανία καταγράφει τη μεγαλύτερη μείωση, σε αντίθεση με την Ελλάδα, στην οποία σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση (2,3%) ακολουθούμενη από την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και τη Λετονία.

 

Βάσει των δεδομένων της Eurostat, η αναλογία των φόρων προς ΑΕΠ, δηλαδή το άθροισμα των φόρων και των καθαρών κοινωνικών εισφορών ως ποσοστό του ΑΕΠ, ανήλθε σε 40,0% στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) το 2016, αύξηση σε σύγκριση με το 2015 (39,7%). Στη ζώνη του ευρώ, τα φορολογικά έσοδα αντιπροσώπευαν το 41,3% του ΑΕΠ το 2016, ελαφρώς υψηλότερα από το 41,2% το 2015. Συνεπώς, η αναλογία φόρου προς ΑΕΠ αυξήθηκε και στις δύο ζώνες, μετά από ελαφρά πτώση που παρατηρήθηκε το προηγούμενο έτος.

Δειτε Επισης

Νίκος Χριστοδουλίδης: Σε αναπτυξιακή τροχιά με ακόμη πιο θετικές προοπτικές για το μέλλον η οικονομία της Κύπρου
Eurostat: Παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης η ανεργία στην Κύπρο
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Ετήσια αύξηση πέραν του 5% σε αξία και όγκο εργασιών λιανικού εμπορίου
Στα €523 εκ. το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες
Κινήθηκε ανοδικά και ανήλθε στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης
Βελτιώνεται η Κύπρος διαπιστώνει η Moneyval-Η έκθεση προόδου για τη συμμόρφωση της χώρας μας