Powered by

Η μεγαλύτερη «φούσκα» ακινήτων στη Νορβηγία

Μία αυξανόμενη διαφορά ανάμεσα στις τιμές των κατοικιών και στο κόστος ενοικίασης ακινήτων θα μπορούσε να είναι σημάδι διόρθωσης της αγοράς. Το μεγαλύτερο χάσμα ανάμεσα στις τιμές αγοράς και ενοικίασης υπάρχει τώρα στη Νορβηγία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, αυτό είναι εύρημα μελέτης 20 αναπτυγμένων οικονομιών από την Υπηρεσία Επενδυτών της Moody’s , σε αναζήτηση της δυναμικής στις τιμές των κατοικιών και σε αυτό που ονομάζεται ισορροπία στην αγορά.

Η λογική λέει ότι όταν οι αυξανόμενες αξίες των κατοικιών αποτυγχάνουν να δώσουν το έναυσμα για κίνηση στην αγορά ενοικίου, μπορεί να είναι σημάδι ότι τα νοικοκυριά έχουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες για περαιτέρω ανατίμηση των τιμών, ένα σύνηθες σημάδι «φούσκας», σύμφωνα με την εταιρεία.

«Στις χώρες όπου οι τιμές των κατοικιών και τα ενοίκια δεν έχουν ισορροπία, και προσαρμόζονται αργά, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος επιζήμιων οικονομικών επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές ακινήτων», σημειώνει ο Emilla Gyoerk και ο Collin Ellis, αναλυτές της Moody’s, που έγραψαν τη μελέτη.

Ο υψηλός κίνδυνος διόρθωσης της αγοράς ακινήτων


Η αγορά ακινήτων στην πιο πλούσια οικονομία της Σκανδιναβίας έχει άνοδο στις τιμές τα τελευταία χρόνια καθώς τα επιτόκια είναι χαμηλά και είναι τώρα είναι η πιο υπερτιμημένη, ακολουθώντας το Βέλγιο, τη Γερμανία και τη Γαλλία όπου οι τιμές είναι οι πιο «τεντωμένες» , σύμφωνα με τη Moody’s.

Η Νορβηγία έχει το υψηλότερο ποσοστό ιδιοκτησίας των χωρών που ερευνήθηκαν, με 85%, οπότε μια διόρθωση στις τιμές θα μπορούσε να έχει «αντίστροφη επίπτωση στην οικονομία, στην οικονομική σταθερότητα και τις πιστωτικές συνθήκες», σύμφωνα με τη Moody’s.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Πράσινο φως από Μακρόν για έξτρα φόρο στις μεγάλες εταιρείες
Προειδοποίηση αναλυτών: Παραμένει αυξημένος ο κίνδυνος ύφεσης στις ΗΠΑ
Έρευνα: Οι 10 κορυφαίες «δεξαμενές» ταλέντων παγκοσμίως-Γιατί οι ΗΠΑ δεν είναι μία από αυτές
Χρυσός: Διατηρεί τα κέρδη του μετά την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή
Ράλι στα «ασφαλή» assets, αναταράξεις σε μετοχές και ομόλογα μετά την επίθεση του Ιράν
S&P: Υποβάθμισε το αξιόχρεο του Ισραήλ εξαιτίας των «ρίσκων για την ασφάλεια»
Τριγμοί στις αγορές με φόντο τις ραγδαίες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή-Αρνητικές πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Βέλγιο: Παραλύουν τα αεροδρόμια, ακυρώνονται οι πτήσεις
Ηνωμένο Βασίλειο: Σε χαμηλό δύο ετών η αύξηση των μισθών
Γερμανία: Οικονομικές προβλέψεις-«καμπανάκι» από κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα