Powered by

«Φυλακισμένος» και «μόνος» πρίγκιπας στο πολυτελές Ritz

Για περισσότερο από ένα τέταρτο του αιώνα, ο πρίγκιπας Alwaleed bin Talal της Σαουδικής Αραβίας πραγματοποιεί επενδύσεις και δημιουργεί σχέσεις με τη Δύση. Ξεχρέωσε τη Citigroup Inc., βοήθησε στην αναχρηματοδότηση της Euro Disney και υποστήριξε τον Rupert Murdoch κατά τη διάρκεια σκανδάλου.

Τώρα, καθώς ο Alwaleed περνάει την τέταρτη εβδομάδα του σε ξενοδοχείο στο Ριάντ, όπου κρατείται, μετά την επιχείρηση κατά της διαφθοράς που ξεκίνησε στη χώρα, σχεδόν κανείς δεν του συμπαραστάθηκε.
Ο Bill Gates, συνιδρυτής της Microsoft Inc., σε δήλωσή του χθες, είπε ότι ο Alwaleed, 62 ετών, ήταν ένας «σημαντικός εταίρος» στο φιλανθρωπικό τους έργο. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο διευθύνων σύμβουλος της Citigroup Michael Corbat τον χαρακτήρισε ως «συνεπή, πιστό υποστηρικτή».

Σύμφωνα με το Bloomberg, για τον Alwaleed, η σχετική σιωπή είναι σύμμαχος του στην προσπάθεια να επιστρέψει στα δισεκατομμύρια που επενδύει και διαχειρίζεται, όλα αυτά τα χρόνια: από το Twitter Inc.έως τον μεγαλύτερο διαχειριστή ξενοδοχείων στην Ευρώπη, την Accor SA. Ωστόσο, η κατάστασή του δείχνει τη σκληρή πραγματικότητα: Όσο και αν οι φίλοι και οι επιχειρηματικοί συνεργάτες του μπορεί να θέλουν να τον υποστηρίξουν δημοσίως, είναι επιφυλακτικοί, από φόβο μήπως θεωρηθεί ότι είναι κατά της επιχείρησης.

Ο γιος του βασιλιά Σαλμάν, ο πρίγκηπας Μοχάμεντ προσπαθεί να εκσυγχρονίσει τη Σαουδική οικονομία, εν μέρει απομακρύνοντας την χώρα από την εξάρτησή της από τα έσοδα από το πετρέλαιο, εδώ και δεκαετίες. Η προσπάθειά του για την καταπολέμηση της διαφθοράς γίνεται για να τερματίσει ένα σύστημα προστασίας, που επέτρεπε στους βασιλείς και τους Σαουδάραβες επιχειρηματίες να γίνουν πλούσιοι από κυβερνητικές συμβάσεις και προσοδοφόρες συμφωνίες με πολυεθνικές εταιρείες.

Ο Alwaleed, με περιουσία 17,2 δισ. δολαρίων, ήταν ανάμεσα σε υπουργούς και ανώτερους αξιωματούχους, οι οποίοι συνελήφθησαν το Σαββατοκύριακο της 4ης Νοεμβρίου. Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας λέει ότι έκτοτε άφησε ελεύθερους μερικούς κρατουμένους. Οι υπόλοιποι είναι σε περιορισμό, στο Ritz-Carltonτου Ριάντ, ένα πολυτελές ξενοδοχείο που λίγες ημέρες πριν, είχε φιλοξενήσει συνέδριο το οποίο προωθούσε το βασίλειο ως ελκυστική επένδυση.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Πράσινο φως από Μακρόν για έξτρα φόρο στις μεγάλες εταιρείες
Προειδοποίηση αναλυτών: Παραμένει αυξημένος ο κίνδυνος ύφεσης στις ΗΠΑ
Έρευνα: Οι 10 κορυφαίες «δεξαμενές» ταλέντων παγκοσμίως-Γιατί οι ΗΠΑ δεν είναι μία από αυτές
Χρυσός: Διατηρεί τα κέρδη του μετά την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή
Ράλι στα «ασφαλή» assets, αναταράξεις σε μετοχές και ομόλογα μετά την επίθεση του Ιράν
S&P: Υποβάθμισε το αξιόχρεο του Ισραήλ εξαιτίας των «ρίσκων για την ασφάλεια»
Τριγμοί στις αγορές με φόντο τις ραγδαίες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή-Αρνητικές πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Βέλγιο: Παραλύουν τα αεροδρόμια, ακυρώνονται οι πτήσεις
Ηνωμένο Βασίλειο: Σε χαμηλό δύο ετών η αύξηση των μισθών
Γερμανία: Οικονομικές προβλέψεις-«καμπανάκι» από κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα