ΕΑΤ: Μείωση ΜΕΔ στην Κύπρο με αύξηση του δείκτη κάλυψης

Εάν συνεχιστεί η τάση για σημαντική αύξηση του δείκτη κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), η οποία παρατηρείται στις ευρωπαϊκές τράπεζες και η οποία ακολουθείται από μεγαλύτερη μείωση στα ΜΕΔ, τότε θα μπορούσε μια παρόμοια εξέλιξη να καταγραφεί και στην Κύπρο κατά τα επόμενα τρίμηνα, υπογραμμίζει στην Έκθεση Αξιολόγησης Κινδύνων (Risk Assessment Report), του μηνός Νοεμβρίου του 2017, που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ).

Ταυτόχρονα, η ΕΑΤ τονίζει πως έχει μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με πέρσι το επίπεδο επιβάρυνσης του ενεργητικού των τραπεζών στην Κύπρο, ενώ σημειώνει ότι σε Ελλάδα, Κροατία, Κύπρο και Πορτογαλία, οι τράπεζες είναι λιγότερο κερδοφόρες, λόγω κυρίως των υψηλών απομειώσεων δανείων.

Ειδικότερα, στην έκθεση της, η ΕΑΤ αναφέρει ότι ο μέσος δείκτης κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών της ΕΕ αυξήθηκε κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα από τον Ιούνιο του 2016, φθάνοντας στο 45%, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2017 η άνοδος του δείκτη ήταν οριακή (0,2 ποσοστιαίες μονάδες).
 
Σημειώνει ότι η ανοδική τάση του δείκτη κάλυψης, για άλλη μια φορά, ήταν αποτέλεσμα της μεγαλύτερης μείωσης του παρονομαστή (σύνολο ΜΕΔ) παρά της μείωσης του αριθμητή.
 
Παρ' όλα αυτά, όπως αναφέρει, οι δείκτες κάλυψης εξακολουθούν να διαφέρουν μεταξύ των χωρών της ΕΕ και να κυμαίνονται μεταξύ 26% και 68%.
 
Η ανάλυση των στοιχείων, σύμφωνα με την ΕΑΤ, καταδεικνύει ότι μια απότομη αύξηση του δείκτη κάλυψης των ΜΕΔ σε επίπεδο τραπεζών συνήθως ακολουθείται από μεγαλύτερη μείωση στα ΜΕΔ στα επόμενα τρίμηνα.
 
Για παράδειγμα, αναφέρει ότι αυτό παρατηρήθηκε στις τράπεζες της Κροατίας, Ρουμανίας και Σλοβενίας, ενώ εάν αυτή η τάση συνεχιστεί, όπως υπογραμμίζει, μια παρόμοια εξέλιξη μπορεί να καταγραφεί για την Κύπρο στο επόμενα τρίμηνα.
 
Επιβάρυνση ενεργητικού
Ορισμένες χώρες που έχουν επηρεαστεί πιο σοβαρά από την κρίση κρατικού χρέους εξακολουθούν να έχουν υψηλό επίπεδο επιβάρυνσης ενεργητικού των τραπεζών τους, το οποίο, ωστόσο, έχει μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με πέρσι (από 22% σε 6% στην Κύπρο, από 47% σε 41% στην Ελλάδα).
 
Ωστόσο, η ΕΑΤ τονίζει πως λόγω του σχετικά χαμηλού όγκου περιουσιακών στοιχείων στις χώρες αυτές, η μείωση αυτή είχε μόνο οριακή επίπτωση στον συνολικό δείκτη επιβάρυνσης ενεργητικού της ΕΕ και προσθέτει ότι στην πραγματικότητα, η αύξηση του μέσου δείκτη στην ΕΕ ήταν αποτέλεσμα μικρότερων αυξήσεων του εθνικού δείκτη σε ορισμένες χώρες με μεγάλο τραπεζικό τομέα.
 
Κερδοφορία
Αναφέροντας ότι η κερδοφορία των ευρωπαϊκών τραπεζών συνέχισε να βελτιώνεται, η ΕΑΤ σημειώνει ότι από τον Ιούνιο του 2017 ο μέσος όρος απόδοσης των ιδίων κεφαλαίων (RoE) ανήλθε στο 7%, καταγράφοντας αύξηση 130 μονάδες βάση από τον Ιούνιο του 2016 και το υψηλότερο επίπεδο από το 2014.
 
Παρά την αύξηση, σύμφωνα με την ΕΑΤ, τα υφιστάμενα επίπεδα απόδοσης ιδίων κεφαλαίων εξακολουθούν να παραμένουν χαμηλότερα από το κόστος ιδίων κεφαλαίων, καταδεικνύοντας τον κίνδυνο πως αυτό θα μπορούσε να μην είναι βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο μακροπρόθεσμα.
 
Προσθέτει ότι σε ορισμένες χώρες, η κερδοφορία εξακολουθεί να παρουσιάζει βραδύτερη αύξηση λόγω δύο βασικών παραγόντων.
 
Σύμφωνα με την ΕΑΤ, σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Κροατία, η Κύπρος και η Πορτογαλία, οι τράπεζες είναι λιγότερο κερδοφόρες, λόγω κυρίως των υψηλών απομειώσεων δανείων. Οι απομειώσεις μειώνουν επίσης την κερδοφορία των τραπεζών στην Ισπανία και την Ιταλία, προσθέτει.
 
Στη Γερμανία και τη Γαλλία, καθώς και στην Αυστρία, όπως σημειώνει, τα λειτουργικά έξοδα επηρεάζουν σημαντικά την ικανότητα των τραπεζών να παράγουν αποτελεσματικά καθαρά έσοδα, προκειμένου να αναπτυχθούν στο μέλλον.
 
Σε άλλες χώρες (Βουλγαρία, Τσεχία, Ουγγαρία και Ρουμανία), σύμφωνα με την έκθεση της ΕΑΤ, οι τράπεζες είναι πολύ πιο επικερδείς από τον μέσο όρο με την κερδοφορία τους να καθοδηγείται από τα καθαρά έσοδα από τόκους, τις χαμηλές απομειώσεις και, στις περισσότερες από αυτές, από την χαμηλή αναλογία κόστους έναντι εσόδων.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ING: Αυτές είναι οι εκτιμήσεις για τις μειώσεις των επιτοκίων το 2025 σε ΕΚΤ και Τράπεζα της Αγγλίας
Νάγκελ: Η ΕΚΤ δεν πρέπει να μειώσει τα επιτόκια πολύ γρήγορα
Παρουσιάστηκε ο οδικός χάρτης για επανασύσταση του συνεργατισμού-«Ωρίμασαν οι συνθήκες»
Μηχανές ΑΤΜ της«Astrobank» σε Λιοπέτρι, Αυγόρου και Άχνα έξω από τα κτήρια των Κοινοτικών Συμβουλίων
Κεντρική Τράπεζα: Σημαντική πρόοδος στην στρατηγική για χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό στην Κύπρο
Η ψηφιακή ανθεκτικότητα στο επίκεντρο: Προετοιμασία για τη συμμόρφωση με τον κανονισμό DORA (video)
Συμφωνία σταθμός…Deal με Demetra-Logicom και πλώρη για το 100% της Ελληνικής Τράπεζας η Eurobank
Αλλάζει η ατζέντα των διεθνών αναλυτών για τις ελληνικές τράπεζες
Ξ. Κονομής: Η πορεία προς το Net Zero, οι προκλήσεις για τις επιχειρήσεις και ο στόχος του 8ου Business Leaders Summit
Α. Παπαθωμάς: Πόσα μπήκαν στο ταμείο από τις μετοχές της Τρ. Κύπρου και το ύψος των συνολικών εισπράξεων