Powered by

O Π. Δημητριάδης και η «π… της πολιτικής»

Μέχρι και αυτούσιες ατάκες που του είχε πει διά τηλεφώνου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, επικαλείται στο βιβλίο του «A Diary of the Euro Crisis in Cyprus» ο τέως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης.
Ξεκινώντας να περιγράφει το τι τον ώθησε να υποβάλει την παραίτησή του από τη θέση του Κεντρικού Τραπεζίτη, ο Π. Δημητριάδης αναφέρεται σε μία τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο, η οποία μάλιστα έγινε από το γραφείο του Χάρη Γεωργιάδη, μετά από συνεδρία της Αρχής Εξυγίανσης. 

Διαβάστε ακόμα: Latitudes: Το 2018 με επαύλεις, διαμερίσματα και καταστήματα
 
Κατά τον τότε Διοικητή, η τηλεφωνική επικοινωνία που έγινε στις 10 Σεπτεμβρίου 2013, αποτελούσε παρέμβαση στα εσωτερικά της ΚΤΚ η οποια αποσκοπούσε ώστε όλα τα πρόσωπα που πρότεινε η Αρχή Εξυγίανσης για να διοριστούν στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου, να εγκρίνονταν από την Κεντρική Τράπεζα κατά τη διαδικασία του fit and proper. Ενας εξ’αυτων ήταν Ρώσος ολιγάρχης, ο οποίος ήταν πελάτης του δικηγορικού γραφείου του προέδρου τον οποίον η εφημερίδα Financial Times περίγραψε ως στενό συνεργάτη του Ρώσου προέδρου κ. Πούτιν.
 
Οι ατάκες που επικαλείται ο Πανίκος Δημητριάδης ξεκινούν με το που σηκώνει το τηλέφωνο ο Πρόεδρος και του λέει: «Που χωρκογηυρέζεις ρε αθεόφοβε;», εννοώντας τα συχνά ταξίδια του στο εξωτερικό, τα οποία ο ίδιος χαρακτηρίζει ως αναγκαία και επιβεβλημένα. Κατά τον ίδιο, ο πρόεδρος του ανέφερε πως αναμένει πως δεν θα απορρίψει τους υποψήφιους που προτείνει η Αρχή Εξυγίανσης (16 στο σύνολο) και οι οποίοι σίγουρα θα εγκριθούν κατά την επερχόμενη Γενική Συνέλευση (σ.σ. επρόκειτο για το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου μετά την ολοκλήρωση του bail-in και τη μετατροπή καταθέσεων σε μετoχές).
 
Οι 16 υποψήφιοι, κατά τον Πανίκο Δημητριάδη επιλέγηκαν από τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου μετά από διαβουλεύσεις που είχε με τα άλλα πολιτικά κόμματα, τον Αρχιεπίσκοπο, τις συντεχνίες και μεγαλο-δικηγόρους που εκπροσωπούσαν Ρώσους κουρεμένους καταθέτες. Στο βιβλίο, η διαδικασία αυτή χαρακτηρίζεται ως «Averof List».
 
Οι επόμενες λέξεις που σημειώνει εντός εισαγωγικών ο Πανίκος Δημητριάδης ότι βγήκαν από το στόμα του προέδρου είναι οι εξής: «Είμαι η μεγαλύτερη πουτάνα της πολιτικής. Δεν θα με ξεγελάσεις εσύ, κανένας δεν το κατάφερε. Δεν είμαι μόνο η μεγαλύτερη πουτάνα της πολιτικής, είμαι και η μεγαλύτερη πατρώνα».
 
Ο πρόεδρος, σύμφωνα πάντα με τα όσα αναφέρονται στο βιβλίο, ένιωθε ότι ξεγελάστηκε με τον διορισμό του Σοφοκλή Μιχαηλίδη στη θέση του προέδρου του μεταβατικού συμβουλίου της τράπεζας, του πρώτου δηλαδή μετά το κούρεμα των καταθέσεων, και είπε στον τότε διοικητή «δεν θα επιτρέψω κάτι τέτοιο να συμβεί ξανά. Αυτή η χώρα δεν μας χωράει και τους δύο». 
 
Ο Δημητριάδης λέει πως σοκαρίστηκε από την αναφορά του προέδρου, και ένιωσε λες και ο πρόεδρος τον θεωρούσε ως πολιτικό του αντίπαλο. Στην αναφορά του δε, ότι ο ίδιος θα συνέχιζε να κάνει τη δουλειά του, υποστηρίζει πως ο Πρόεδρος τον απείλησε πως θα προχωρούσε με δημόσιες δηλώσεις εναντίον του. «Δεν θα σταματήσω. Κανείς δεν κερδίζει εναντίον μου. Είμαι η μεγαλύτερη πουτάνα της πολιτικής», του είπε ο Πρόεδρος διά τηλεφώνου, σύμφωνα πάντα με τα όσα αναφέρονται στο βιβλίο. 
 
Στη συνέχεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο Π. Δημητριάδης σχολιάζει πως επιχείρησε να εξηγήσει στον Πρόεδρο τη δουλειά που είχε να κάνει το μεταβατικό συμβούλιο και ο Σ. Μιχαηλίδης. Ακολούθως, ο Πρόεδρος φάνηκε να ηρεμεί χρησιμοποιώντας φράσεις όπως «Πανίκο μου», «σε παρακαλώ», σ’ ευχαριστώ». 
 
Το διάγγελμα και ο Αυξεντίου
Παρόλο που εκείνο το βράδυ κλείνοντας το τηλέφωνο ο Δημητριάδης αναφέρει πως ένιωσε πως η διαμάχη του με τον Νίκο Αναστασιάδη έκλεισε, δύο βδομάδες μετά ο πρόεδρος προχωρά σε διάγγελμα με το οποίο ανακοίνωνε πως θα διερευνήσει όλες τις αδυναμίες του Διοικητή με απώτερο σκοπό να τον παραπέμψει στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο για να τον παύσει. 
 
Κατά τον Πανίκο Δημητριάδη, μερικές μέρες μετά ακολούθησε επίσκεψη του πρώην διοικητή Αυξέντη Αυξεντίου ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ τον καλούσε να υποβάλει την παραίτηση του, λέγοντας του πως ο ίδιος στη θέση του αυτό θα έκανε. Ο Αυξεντίου του ανέφερε πως ο ίδιος και η οικογένεια του δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα από το κούρεμα των καταθέσεων και πως ο ίδιος θα έπρεπε να προστατεύσει τις τράπεζες από την τρόικα. 
 
Το πραξικόπημα
Κατά τον τέως διοικητή, «πόλεμο» δέχθηκε και στο εσωτερικό της Κεντρικής και ειδικά από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, μετά την αλλαγή της νομοθεσίας και τον διορισμό εκτελεστικών συμβούλων χωρίς προκαθορισμένα καθήκοντα. Σημειώνει πως με ένα «πραξικόπημα» δόθηκαν διευρυμένες εξουσίες στα εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου με αποτέλεσμα να περιορίζουν το δικό του ρόλο και να διχάζουν το προσωπικό. Περιλαμβάνει επίσης και και επίσημη γνωμάτευση της ΕΚΤ η οποία θεωρούσε την αλλαγη της νομοθεσίας προβληματική τόσο γιά την ανεξαρτησία όσο και για την ομαλή λειτουργία της Κεντρικής Τράπεζας.
 
Άλλα γεγονότα που κατά τον ίδιο δημιούργησαν ακόμα χειρότερο κλίμα, ήταν η εμμονή του ΔΣ της Κεντρικής γιά απόσυρση της προσφυγής κατά του προέδρου σε σχέση με την παύση του τέως υποδιοικητή, Σπύρου Σταυρινάκη, οι συνεχείς παρενοχλήσεις μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων επί παντός επιστητού και η πίεση από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για να πωληθούν τα αποθέματα χρυσού γιά να ενισχυθούν τα κρατικά ταμεία. 
 
Η κατάσταση που δημιουργήθηκε, υποστηρίζει ο Δημητριάδης, επηρέασε την υγεία του ενώ αναγκάστηκε να στείλει την οικογένεια του πίσω στην Αγγλία για λόγους ασφάλειας. Την ίδια ώρα, αναφέρεται στις επιστολές και παρεμβάσεις υπέρ του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ οι οποίες όμως δεν ήταν αρκετές για να ηρεμήσουν τα πράγματα. Την ίδια ώρα, αρκετά Μέσα Ενημέρωσης, είχαν επίσης στραφεί εναντίον, όπως υποστηρίζει και μέσα σ’ αυτό το κλίμα αποφάσισε τελικά να υποβάλει την παραίτησή του. 
 
Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει σε μία περίοδο που η προεκλογική εκστρατεία αρχίζει να «ανάβει» για τα καλά και θεωρείται σίγουρο πως θα τύχει ανάλογης εκμετάλλευσης από τα επιτελεία των υποψηφίων. 
 
Το βιβλίο δημοσιεύεται από τον οίκο Palgrave Macmillan

Διαβάστε ακόμα: Etienne: Κρατάει χρόνια η σχέση Unilever - P.M. Tseriotis

Δειτε Επισης

Ώθηση στο ΑΕΠ της Κύπρου με αύξηση 6% από την πλήρη απορρόφηση των πόρων της πολιτικής συνοχής
Γιώργος Παπαναστασίου: Ψηλά στις προτεραιότητές μας η υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Ζητά από ΑΗΚ αντιστάθμιση ρίσκου κόστους ηλεκτρισμού για καταναλωτές
Προστασία οφειλετών που εξόφλησαν τα δάνεια τους σε περιπτώσεις ΜΕΜΟ για ακίνητη περιουσία
Μικρά κέρδη την Πέμπτη στο Χρηματιστήριο, ενώπιον μηνιαίων κερδών σχεδόν 8%
Μείωση γενικού δείκτη τιμών ενδιάμεσης ανάλωσης και επενδύσεων στη γεωργία
Ετήσια αύξηση 4,1% για τη βιομηχανική παραγωγή το ενιάμηνο
Εισαγωγή νέων γραμματίων δημοσίου αξίας €25 εκατομμυρίων στο ΧΑΚ
Μνημόνιο συνεργασίας με Ελλάδα και Ιορδανία στον τομέα των επενδύσεων-Ενισχύονται οι εμπορικοί δεσμοί
Οριακές απώλειες στο ΧΑΚ