Τρ. Κύπρου: Κέρδη €56 εκατ. με το βλέμμα σε ΜΕΔ και ELA

Στα 56 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα κέρδη του πρώτου εξαμήνου του 2016 για την Τράπεζα Κύπρου, η οποία ταυτόχρονα ανακοίνωσε κέρδη 6 εκατ. ευρώ για το β’ τρίμηνο της χρονιάς.

Την ίδια ώρα, τα προβληματικά δάνεια (με καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών) μειώθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ το β΄ τρίμηνο, με τη μείωση να φτάνει τα 2 δισ. ή το 18% το πρώτο εξάμηνο του 2016.

Εξάλλου, οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 619 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο, την ώρα που ο δείκτης κεφαλαίου κοινών μετοχών κατηγορίας 1 ανήλθε σε 14,4%.

Όπως απορρέει από τα τελικά αποτελέσματα του α’ εξαμήνου, ελαχιστοποιείται η εξάρτηση από τον ELA με επιπλέον αποπληρωμή. Μέχρι στιγμής η επιχείρηση αποπληρωμής του ELA απέφερε μείωση κατά 9,9 δισ. ευρώ από το υψηλό ποσό των 11,4 δισ. ευρώ τον Απρίλιο 2013. Η εναπομείνασα υποχρέωση ανέρχεται στο 1,5 δισ. ευρώ.

Νέα δάνεια
Εξάλλου, νέα δάνεια ύψους 547 εκατ. ευρώ χορήγησε το πρώτο επτάμηνο του 2016 η Τράπεζα Κύπρου σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι οι χορηγήσεις δανείων θα πρέπει να είναι συμβατοί με το προφίλ κινδύνου της Τράπεζας, όπως ο τουρισμός, το εμπόριο, επαγγελματικές υπηρεσίας, ο τομέας της τεχνολογίας, της πληροφορικής/επικοινωνίας, ενέργειας, εκπαίδευσης και οικολογικών έργων.

Χούρικαν: Συνεχίζεται η θετική δυναμική
Σε δήλωσή του ο διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου αναφέρει ότι «η θετική δυναμική συνεχίστηκε κατά το β’ τρίμηνο του 2016», επισημαίνοντας ότι έχουν μειωθεί τα προβληματικά δάνεια για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο, με αναδιαρθρώσεις 2,8 δισ. ευρώ και μείωση των προβληματικών δανείων κατά 2 δισ.

Σύμφωνα με τον John Patrick Hourican αναμένεται περαιτέρω μείωση τα επόμενα τρίμηνα. «Στην Τράπεζα αναλογούν τα δύο τρίτα της μείωσης των ΜΕΔ με βάση την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών στην Κύπρο από τον Ιανουάριο του 2015».

Ταυτόχρονα εξέφρασε την ικανοποίησή του για αύξηση των καταθέσεων, κάνοντας λόγο για «αύξηση της εμπιστοσύνης των πελατών προς την Τράπεζα». Παράλληλα, ο κ. Hourican είπε ότι καταγράφηκαν ικανοποιητικά λειτουργικά κέρδη 135 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο, τα οποία διοχετεύτηκαν για την ταχύτερη μείωση του κινδύνου στον ισολογισμό, μέσω αυξημένων προβλέψεων.

Μεταξύ άλλων, ο CEO της Τράπεζας Κύπρου σημείωσε ότι «από τον Ιανουάριο του 2015 έχουν χορηγηθεί νέα δάνεια πέραν του 1 δισ. ευρώ, επιδιώκοντας ταυτόχρονα την παροχή περαιτέρω πίστωσης σε βιώσιμα νοικοκυριά και ιδιώτες».

Αύξηση μεριδίου αγοράς στις καταθέσεις
Όσον αφορά στις καταθέσεις, καταγράφηκε αύξηση κατά 621 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2016, με το μερίδιο αγοράς να ανέρχεται στο 29% στην Κύπρο σε σχέση με 24,6% στις 30 Νοεμβρίου 2014. Την ίδια ώρα, ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις ανήλθε στο 110% από 151% τον Μάρτιο του 2014.

Οι συνολικές καταθέσεις του Συγκροτήματος ανήλθαν στα 14,746 εκατ. ευρώ στις 30 Ιουνίου 2016, συγκριτικά με 14.128 εκατ. ευρώ στις 31 Μαρτίου 2016 και 14.181 εκατ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2015. Σημειώνεται ότι καταθέσεις πελατών αποτελούσαν το 65% του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων του Συγκροτήματος στο τέλος του α’ εξαμήνου της χρονιάς.

Προς νέα μείωση τα NPLs
Από την άλλη, τα συνολικά δάνεια ανήλθαν σε 21.083 εκατ. ευρώ σε σχέση με 21.849 εκατ. ευρώ στις 31 Μαρτίου 2016 και 22.592 εκατ. στο τέλος του 2015.

Η χρηματοδότηση της Τράπεζας από Ευρωσύστημα ανήλθε σε 3,1 δισ. ευρώ στις 30 Ιουνίου 2016 και αποτελείται από χρηματοδότηση από τον ELA ύψους 2,4 δισ. ευρώ και χρηματοδότηση από την ΕΚΤ ύψους 700 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότηση από τον ELA μειώθηκε κατά 900 εκατ. ευρώ στο επίπεδο των 1,5 δισ. ευρώ κυρίως λόγω της αύξησης πελατειακών και κυβερνητικών καταθέσεων.

Με τις αναδιαρθρώσεις να φτάνουν τα 2,8 δισ. ευρώ την πρώτη εξαμηνία της χρονιάς, η Τράπεζα εκτιμά ότι περίπου το 85% των δανείων θα εξέλθουν από την κατηγορία των ΜΕΔ μέχρι το τέλος του 2017.

Όσον αφορά στους μεγαλοφειλέτες, η Τράπεζα Κύπρου επισημαίνει ότι τα δάνεια των 20 πιο εκτεθειμένων πελατών ανέρχονται σε 3,4 δισ. ευρώ κατά την εξαμηνία, μία μείωση κατά 1 δισ. ευρώ σε σχέση με 4,4 δισ. στις 30 Αυγούστου του 2014. Αναφέρει, παράλληλα, ότι το 64% των δανείων αυτών αναδιαρθρώθηκε την εν λόγω περίοδο.

Εξάλλου, το ποσοστό κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών με προβλέψεις αυξήθηκε στο 53%.

Δειτε Επισης

Kiabi: Ετοιμάζει κάθοδο στη Λευκωσία και μεγάλο άνοιγμα στο Mall of Engomi
Απογειώθηκαν τα ταξίδια των Κυπρίων-Πού αποδίδεται η αύξηση και οι δημοφιλέστεροι προορισμοί
Cyta: Κέρδισε έφεση κατά της ΕΠΑ για επιβολή διοικητικού προστίμου €663.000
Οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αλλάζουν την Κύπρο
Χορηγοί, απονεμητές, παρευρισκόμενοι... Όλες οι δηλώσεις από τα 16α IN Business Awards (vid)
Κύπρος Νικολαΐδης: Αυτό το βραβείο είναι σημαντικό για μένα, προέρχεται από την πατρίδα μου (vid)
Γιώργος Κοσιής & Σάββας Κοσιής: Επιβράβευση των κόπων και των προσπαθειών μας, δεν σταματάμε εδώ (vid)
Γιώργος Μούντης: Επιβεβαίωση της σκληρής δουλειάς των συναδέλφων και συνεργατών μας το IN Business Award (vid)
Grant Johnson: Το μέλλον του τουρισμού στην Κύπρο προμηνύεται λαμπρό (vid)
Κατιάνα Μούσα: Η ECOMMBX βλέπει μπροστά, τα καλύτερα έρχονται (vid)