Ανώτατο: Χωρίς συνδικαλιστική υφή τα σχόλια για μισθούς

Το Ανώτατο Δικαστήριο διευκρινίζει ότι σχόλια του αναφορικά με το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση της μισθοδοσίας στο δημόσιο τομέα αφορούσαν θεμελιώδη συνταγματικά ζητήματα και δεν είχαν οποιανδήποτε συνδικαλιστική υφή.

Σε ανακοίνωσή του, το Ανώτατο Δικαστήριο αναφέρει ότι, “κατά κανόνα, δεν σχολιάζει δημοσιεύματα εφημερίδων ή σχόλια που γίνονται στα ΜΜΕ, όπως ούτε και δηλώσεις πολιτικών ή άλλων προσώπων”, ωστόσο, “σπάνια είναι υποχρεωμένο να προβεί σε κάποιες δηλώσεις, με σκοπό τη διόρθωση εσφαλμένων εντυπώσεων που δημιουργούνται”.

“Στην περίπτωση του Νομοσχεδίου για τη ρύθμιση της μισθοδοσίας στο Δημόσιο Τομέα, το Ανώτατο Δικαστήριο κοινοποίησε κάποιες θέσεις του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο της Βουλής και, κατόπιν προσκλήσεως, κλιμάκιο του Ανωτάτου Δικαστηρίου συμμετείχε σε σχετική συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής. Σκοπός του Ανωτάτου Δικαστηρίου ήταν να υποδείξει ότι κάποιες πρόνοιες του εν λόγω νομοσχεδίου είναι πιθανόν να δημιουργήσουν συνταγματικά προβλήματα. Οι πρόνοιες αυτές σχετίζονται άμεσα με πολιτειακά θέματα υψίστης σημασίας, όπως η ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας, η οποία κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και την οποία η δικαστική εξουσία έχει καθήκον να προασπίζει”, σημειώνει.

Το Ανώτατο Δικαστήριο αναφέρει ότι “η ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας, που είναι θεμέλιο της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, περιλαμβάνει εχέγγυα μονιμότητας των δικαστών, αλλά και διασφάλισης των όρων υπό τους οποίους υπηρετούν, περιλαμβανομένων και των απολαβών τους”, προσθέτοντας ότι “η αρχή της διάκρισης των εξουσιών, η οποία είναι σαφώς κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα, επιβάλλει όπως η δικαστική εξουσία είναι διακριτή από τη δημόσια υπηρεσία ή άλλες συναφείς κρατικές υπηρεσίες”.

“Τα σχόλια του Ανωτάτου Δικαστηρίου αφορούσαν τα προαναφερόμενα θεμελιώδη συνταγματικά ζητήματα και δεν είχαν οποιανδήποτε συνδικαλιστική υφή. Εξάλλου, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι δικαστές συνεισφέρουν, εθελοντικά, το 20% του μισθού τους κατά τα τελευταία τρία περίπου χρόνια ένεκα της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα”, καταλήγει.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αναθεώρηση Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για μεγαλύτερη ευελιξία-Οι νέοι κανόνες
Νίκος Χριστοδουλίδης: Σε αναπτυξιακή τροχιά με ακόμη πιο θετικές προοπτικές για το μέλλον η οικονομία της Κύπρου
Eurostat: Παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης η ανεργία στην Κύπρο
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Ετήσια αύξηση πέραν του 5% σε αξία και όγκο εργασιών λιανικού εμπορίου
Στα €523 εκ. το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες
Κινήθηκε ανοδικά και ανήλθε στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης