Η περιουσία της Τράπεζας Κύπρου στα κατεχόμενα

Μια σημαντική περιουσία, με πέραν των 800 τεμαχίων γης, οικόπεδα και σπίτια εξακολουθεί να διαθέτει η Τράπεζα Κύπρου στα κατεχόμενα. Πριν από το 1974, η Τράπεζα μέσω των εταιρειών της BOC Ltd, Ktimatiki, Kermia και Chartered Bank καταπιανόταν και με τον τομέα των ακινήτων. 

 

Συγκεκριμένα, η Τράπεζα προχωρούσε σε σχέδια ανάπτυξης γης, χώριζε οικόπεδα που τις ανήκαν και πουλούσε, μια πρακτική πολύ συνηθισμένη για την εποχή. Συνολικά υπολογίζεται ότι στην τράπεζα ανήκαν πέραν των 800 τεμαχίων γης, οικόπεδα και σπίτια. 

Μια από τις περιοχές που αναπτυσσόταν πολύ εκείνη την εποχή ήταν η περιοχή Κέρμια. Μία ανάπτυξη που διακόπηκε βίαια με την τουρκική εισβολή.

Πολλά από τα οικόπεδα είχαν αγοραστεί από πολίτες, οι οποίοι αξίζει να αναφέρουμε ότι αν προχωρήσουν τις διαδικασίες εξόφλησης του ακινήτου (στις τότε τιμές) τότε το ακίνητο θα μεταβιβαστεί σε αυτούς.  

Συγκεκριμένα,  στην περιοχή Κέρμια η Τράπεζα Κύπρου κατέχει 480 τεμάχια γης. Ειδικότερα, κατέχει πέραν των 400 οικοπέδων, 40 σπίτια, 20 χωράφια τα οποία δεν ήταν κομμένα και 17 τεμάχια και επιπλέον μερικές χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα στην περιοχή που δεν είχαν προλάβει να διαχωριστούν σε οικόπεδα. 

Η Τράπεζα Κύπρου όμως κατέχει περιουσία και σε άλλες περιοχές. Στην περιοχή Ορτάκιογιου διαθέτει γύρω στα 80.000 τ.μ., στην Κυθραία 25.000 τ.μ., στον Άγιο Παύλο 20.000 τ.μ. και σε άλλες τουρκοκρατούμενες περιοχές 15.000 τμ. 

Επίσης, κατέχει μερικές εκατοντάδες χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα στο Λευκόνοικο, στο Πογάζι του Απόστολου Ανδρέα, στον Άγιο Μέμνονα και στη Λάπηθο. Τα πλείστα ακίνητα παραμένουν άκτιστα.  

Να προσθέσουμε ότι η Λαϊκή τράπεζα πριν από τη εισβολή διέθετε μόνο μερικά  καταστήματα στο Βαρώσι, τα οποία όμως δεν ήταν ιδιόκτητα. 

Δειτε Επισης

Ψήφος εμπιστοσύνης από Fitch... Υψηλότερα και διαφοροποιημένα έσοδα για Ελληνική από την εξαγορά της CNP
Αδικεί επενδυτές και όσους έχουν προτεραιότητα στήριξης η πρόταση για φορολόγηση υπερκερδών τραπεζών
Προειδοποιούν οι επόπτες... Παραμένουν αυξημένοι οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ε.Ε.
Στην επενδυτική βαθμίδα BBB (χαμηλή) με σταθερή τάση η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας από DBRS
Τράπεζα Κύπρου: Στο Δ.Σ. Christian Philipp Hansmeyer και William Stuart
Αιφνιδιαστική παραίτηση του CEO της HSBC
Κνοτ (ΕΚΤ): Ρεαλιστική η μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο
Δεν πείθει την Βουλή για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών το ΑΚΕΛ-«Προεκλογικό πυροτέχνημα»
Moody's: Πιστωτικά θετική για την Ελληνική η απόκτηση της CNP
Το ΑΕΠ της ευρωζώνης και ο οδικός χάρτης μείωσης των επιτοκίων