N. Κουγιάλης: Επένδυση της κυβέρνησης στη γεωργία και το περιβάλλον

Η Κυβέρνηση αναμένει ότι η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, μια βασική αγροτική περιοχή, θα επωφεληθεί τα μέγιστα από τα στοχευμένα μέτρα και δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020, με στόχο τα 243 εκατομμύρια ευρώ που θα διατεθούν να ενισχύσουν σημαντικά την αγροτική οικονομία του τόπου, δήλωσε χθες βράδυ ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Νίκος Κουγιάλης.

Σε χαιρετισμό του στο 10ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Φράουλας, στη Δερύνεια, ο Υπουργός Γεωργίας είπε ότι παρόμοιου τύπου εκδηλώσεις «έχουν σκοπό την ανάδειξη, προώθηση και προβολή της γεωργίας και των προϊόντων μας τόσο στους συμπολίτες, όσο και στους επισκέπτες του νησιού μας, εμπλουτίζοντας με τον καλύτερο τρόπο το τουριστικό προϊόν της περιοχής».

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «στη δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε, τέτοιου είδους εκδηλώσεις αποτελούν σημαντικά εργαλεία στήριξης της κυπριακής γεωργίας και παράλληλα παρουσιάζουν τη θέληση και επιθυμία των τοπικών αρχών και κάτοικων της περιοχής, να αναδείξουν τη σημασία που έχει η καλλιέργεια της φράουλας στην περιοχή».

Οι παραγωγοί μας, συνέχισε, «έχουν αξιοποιήσει στο έπακρο τα διάφορα μέτρα και δράσεις τα οποία προωθούνται από το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός μονάδων να εφαρμόζει σύγχρονες και εντατικές μεθόδους παραγωγής, όπως είναι το σύστημα της υδροπονικής καλλιέργειας αλλά και γενικότερα δράσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση της πρωτογενούς παραγωγής».

Επιδίωξη του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, είπε, «είναι με τη δράση μας, και μέσα από την εκμετάλλευση συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, να αναβαθμίσουμε το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων, να δημιουργήσουμε συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής Αμμοχώστου, και να δώσουμε νέα δυναμική για πρόοδο και ευημερία»
 
Προς αυτή τη κατεύθυνση, ανέφερε ο κ. Κουγιάλης, «έχουμε υιοθετήσει ένα τετράπτυχο το οποίο και επιδιώκουμε να καλλιεργήσουμε ως επιχειρησιακή κουλτούρα εργασίας για κάθε μας σχεδιασμό και δράση. Το τετράπτυχο αυτό είναι να επενδύουμε στη γεωργία και στο περιβάλλον, να ενισχύουμε  την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, να δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας και να αντιμετωπίζουμε διαχρονικές προκλήσεις".
 
Πρόσθεσε ότι «προτεραιότητά μας είναι η ενδυνάμωση του αγροτικού τομέα και η ανάπτυξη της υπαίθρου μας και σε αυτή μας την προσπάθεια, βασικό εργαλείο αποτελεί το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 ένα κατεξοχήν αναπτυξιακό εργαλείο. Στόχος και προσπάθεια μας, μέσα από τα στοχευμένα μέτρα και δράσεις, είναι όπως το κάθε ευρώ, από τα 243 εκατομμύρια που θα διατεθούν, να έχει πολλαπλασιαστική αξία, ενισχύοντας σημαντικά, τα επόμενα χρόνια, την αγροτική οικονομία του τόπου».

Ιδιαίτερα για την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, σημείωσε ο Υπουργός Γεωργίας, αναμένουμε ότι επειδή «αποτελεί βασική αγροτική περιοχή θα επωφεληθεί τα μέγιστα από τις στοχευμένες δράσεις του προγράμματος.  Ήδη τρέχουν δράσεις του Προγράμματος που αφορούν τις επενδύσεις στη μεταποίηση, τις επενδύσεις στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και την ενίσχυση των νέων γεωργών».
 
Αφού ανέφερε ότι «αναγνωρίζουμε τις δύσκολες και ανταγωνιστικές συνθήκες που επικρατούν στο αγροτικό τομέα,» πρόσθεσε πως «είναι πεποίθησή μας ότι ο καλύτερος τρόπος για τη διασφάλιση του γεωργικού εισοδήματος είναι η παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων και η από κοινού διάθεση από τους ίδιους τους παραγωγούς».
 
Για αυτό, συνέχισε, «και παρέχονται ευκαιρίες ενίσχυσης από το Τμήμα Γεωργίας με την εφαρμογή της ενωσιακής νομοθεσίας για τη σύσταση και λειτουργία οργανώσεων παραγωγών. Στόχος τους η μείωση του κόστους παραγωγής και ο καλύτερος προγραμματισμός και εμπορία των προϊόντων.  Η λειτουργία τους είναι προς όφελος όχι μόνο των ιδίων των παραγωγών αλλά και των καταναλωτών», είπ,ε και σημείωσε ότι «στον τομέα αυτό οι παραγωγοί της ελεύθερης Αμμοχώστου πρωτοπορούν, εφόσον στην περιοχή έχουν συσταθεί και λειτουργούν τρεις οργανώσεις παραγωγών στην κατηγορία φρούτων και λαχανικών».
 
Ο Υπουργός ανέφερε επίσης ότι «μέσα από τη συνέργεια όλων μπορούμε να αναβαθμίσουμε τον αγροτικό μας τομέα. Ο τόπος μας μπορεί να παινεύεται για εξαίρετα κυπριακά γεωργικά προϊόντα  και αυτά αξίζει και πρέπει να προωθηθούν και να αναδειχθούν», είπε, και σημείωσε ότι «για να το πετύχουμε αρκεί να εκσυγχρονιστούμε έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε στις σύγχρονες προκλήσεις».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Δίωρη συνάντηση Χριστοδουλίδη με τον Κινέζο Πρέσβη για το τερματικό-Ουδέν ανακοινώσιμο
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ τη Δευτέρα
Κ. Ιωάννου-Χ. Χριστοφίνας: Επέκταση Εθνικής Στρατηγικής για ορεινά, νέα στεγαστικά σχέδια εντός των ημερών
SoftOne Technologies Α.Ε.: Οι τρεις εταιρείες που προχωρούν σε απόκτηση κοινού ελέγχου επί της εταιρείας
Φρίξος Λάρκος: Η Crowdbase και η αυξανόμενη εξοικείωση των Κύπριων επενδυτών με το crowdfunding
Β. Κασσιανίδου: Προανήγγειλε ένταξη του πολιτισμού στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο
Κρίσιμο τετ-α-τετ Χριστοδουλίδη-Γιαντάο για το τερματικό στο Βασιλικό-Νέα «πυρά» από CPP
Δήλωσε τη συμμετοχή σου στο 9ο Cyprus Professional Services Conference
Γιάννης Παναγιώτου: Εντός 15 ημερών η καταβολή του επιδόματος τοκετού
Σε τροχιά υλοποίησης 30 παραθαλάσσιες επαύλεις αξίας €20 εκατ. στην Πέγεια