Καζάκος: Τιμωρία στην ανάπτυξη της ναυτιλίας ο εφησυχασμός

Παρά τη συνεχή αστάθεια στα διεθνή ναύλα, η κυπριακή ναυτιλία κατάφερε να διατηρήσει τόσο τη λειτουργικότητα  όσο και την ανάπτυξή της, τονίζει στο InBusinessNews o γενικός διευθυντής του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου (ΚΝΕ), Θωμάς Καζάκος. Η συνεισφορά της κυπριακής ναυτιλίας στο ΑΕΠ του νησιού σε απόλυτους αριθμούς παραμένει σταθερά στο 7%, κατατάσσοντας έτσι την Κύπρο, όπως είπε, στις χώρες με υψηλές επιδόσεις. 

Αιμοδότης της κυπριακής οικονομίας
Η κυπριακή ναυτιλία, επισήμανε ο γενικός διευθυντής της ΚΝΕ κατέδειξε για ακόμα μια φορά ότι αποτελεί έναν από τους σταθερούς αιμοδότες της κυπριακής οικονομίας, καθώς, όπως υπογράμμισε, παρά την αστάθεια στη διεθνή ναυλαγορά και στην δεινή οικονομική θέση στην οποία περιήλθε η Κύπρος, καμία ναυτιλιακή εταιρεία που επηρεάστηκε από το κούρεμα καταθέσεων δεν αποχώρησε, αλλά τουναντίον καταγράφηκε κάθοδος κι άλλων εταιρειών διαφόρων εθνικοτήτων.

Αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός
Η εγγραφή νέων μελών στο ΚΝΕ τόσο το 2015 όσο και τις δύο προηγούμενες χρονιές, ανέφερε ο κ. Καζάκος, αποτελεί μία από τις πιο πειστικές αξιολογήσεις ότι η Κύπρος παραμένει ελκυστική χώρα, στην οποία  μπορεί κάποιος να δραστηριοποιηθεί στον κλάδο της ναυτιλίας. «Το λειτουργικό και φορολογικό πλαίσιο, κάτω από το οποίο λειτουργεί η κυπριακή ναυτιλία είναι αξιόπιστο, διατηρώντας με αυτό τον τρόπο την ασφάλεια που αναζητούν οι μεγάλης εμβέλειας εταιρείες για να παραμείνουν στην Κύπρο, προσελκύοντας ταυτόχρονα και άλλους συνεργάτες από το εξωτερικό», πρόσθεσε ο κ. Καζάκος.

Την ίδια ώρα, ο διευθυντής του ΚΝΕ εξηγεί ότι «ο εφησυχασμός είναι η χειρότερη τιμωρία της ανάπτυξης», σημειώνοντας ότι είναι απαραίτητη η εφαρμογή των μέτρων βελτίωσης και ανάπτυξης της ναυτιλιακής βιομηχανίας, τα οποία βρίσκονται στα στάδια υλοποίησης. «Η ανάπτυξη του τομέα θα πρέπει να επικεντρωθεί στην αναβάθμιση της ναυτιλιακής διοίκησης και ιδιαίτερα του τμήματος εμπορικής ναυτιλίας, στην περαιτέρω και πιο οργανωμένη προώθηση του κλάδου σε ξένα κέντρα, καθώς και η δημιουργία του one stop shipping shop», υποδεικνύει ο κ. Καζάκος.

Προοπτικές με Κυπριακό
Οσον αφορά στις προοπτικές για το μέλλον, σημειώνει ότι η επίλυση του Κυπριακού και η ταυτόχρονη άρση του τουρκικού εμπάργκο αναμένεται να δώσουν περαιτέρω ώθηση για χρήση της Κύπρου ως βάση λειτουργίας ναυτιλιακών εταιρειών και χρήση του κυπριακού νηολογίου. Ταυτόχρονα, προσθέτει, «θα δημιουργηθεί μία πιο στιβαρή αντίληψη εκ μέρους των επενδυτών ότι η Κύπρος αποτελεί ακόμα πιο σταθερό πολιτικά χώρο δραστηριοποίησης». 

Δειτε Επισης

Συνεργασία ΤΕΠΑΚ και Energame-Στόχος να γεφυρωθεί το χάσμα ακαδημαϊκής κοινότητας και βιομηχανίας
Κορυφαίοι ομιλητές στον τομέα της ογκολογίας και της ανακουφιστικής φροντίδας σε επιστημονικό συνέδριο του Αντικαρκινικού Συνδέσμου
Υπέγραψαν MoU και ενώνουν δυνάμεις για έλευση νέων επενδύσεων στην Κύπρο ΧΑΚ και Invest Cyprus
Φεύγουν με εφάπαξ έως και €113.000 έκαστος 936 δημόσιοι υπάλληλοι το 2025-Πέραν των €430 εκ. για συντάξεις
Οι 19 περιβαλλοντικοί όροι για να προχωρήσει η ανάπτυξη στο Παττίχειο Πάρκο Λάρνακας
Νέος γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών ο Ανδρέας Ζαχαριάδης-Πού πάει ο Γιώργος Παντελή
Διάλεξη του διακεκριμένου επιχειρηματία John Christodoulou στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Δράσεις από CNP Ασφαλιστική και Αστυνομία Κύπρου για καλλιέργεια κουλτούρας οδικής ασφάλειας
Απονομή υποτροφιών της Safe Bulkers, Inc. για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025(pics)
Primetel Business Networking Event: Συνάντηση κορυφής του κυπριακού επιχειρείν