Powered by

Βρετανία: Αυξάνονται τα δίδακτρα των πανεπιστημίων

Σε αύξηση των διδάκτρων των κορυφαίων πανεπιστημίων της Αγγλίας προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Από το 2017 θα επιτρέπεται να χρεώνουν δίδακτρα άνω των 9.000 λιρών. 

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι τα πανεπιστήμια που προσφέρουν υψηλά πρότυπα διδασκαλίας θα έχουν δυνατότητα να αυξήσουν το ποσό που χρεώνουν τους φοιτητές ανάλογα με τον πληθωρισμό, που αυτή τη στιγμή αγγίζει το 1,6%.

Τα δίδακτρα αυξήθηκαν σε 3.000 λίρες ετησίως από τον Εργατικό Πρωθυπουργό  Τόνι  Μπλέρ. Έφθασαν τις 9.000 λίρες το 2010, υπό την κυβέρνηση συνασπισμού, προκαλώντας μαζικές διαδηλώσεις, όταν οι Φιλελεύθεροι Δημοκρατικοί αθέτησαν στην υπόσχεσή τους να μην αυξηθεί το κόστος της εκπαιδεύσεως.

Αν και οι 9.000 λίρες υποτίθεται ότι είναι ένα ανώτατο όριο που θα μπορούσε να χρεώσει ένα πανεπιστήμιο, τα περισσότερα ιδρύματα επέλεξαν εν τέλει το μέγιστο ποσό. Ορισμένα πανεπιστήμια έχουν πιέσει για αυξήσεις των διδάκτρων, με το επιχείρημα ότι το κόστος της εκπαίδευσης δεν έχει αυξηθεί εδώ και πέντε χρόνια και χρειάζονται περισσότερα χρήματα για να ανταγωνιστούν άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε διεθνές επίπεδο.

Οι αλλαγές θα επηρεάσουν κυρίως τους φοιτητές στην Αγγλία. Οι περισσότεροι μαθητές στη Σκωτία δεν πληρώνουν δίδακτρα, ενώ το ανώτατο όριο διδάκτρων είναι  χαμηλότερο στη Βόρεια Ιρλανδία. Στην δε Ουαλία, οι  μαθητές μπορούν να διεκδικήσουν επιδότηση για την κάλυψη ενός  μεγάλου τμήματος του κόστους της εκπαίδευσής τους. Οι υποστηρικτές της πρωτοβουλίας θεωρούν ότι η αύξηση των διδάκτρων θα αυξήσει και την ποιότητα διδασκαλίας. Ωστόσο, πολλοί φοιτητικοί σύλλογοι εκτιμούν ότι το κόστος για τους σπουδαστές θα είναι υπέρογκο.

ΠΗΓΗ: euroactiv

Δειτε Επισης

Handelsblatt: Η Ε.Ε. είναι διατεθειμένη να δεχτεί ενιαίο δασμό 10% από τις ΗΠΑ υπό όρους
Γερμανία: Επιστροφή στην ανάπτυξη το 2025-Τι προβλέπουν οι οικονομολόγοι
Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Περιορισμένος ο κίνδυνος απόκλισης από τον στόχο για τον πληθωρισμό
Oxford Economics: Οι δασμοί δεν θα περιορίσουν τις καταναλωτικές δαπάνες στην Ευρώπη
Ποιες χώρες διαθέτουν τα περισσότερα αποθέματα χρυσού-Οι μεγαλύτερες αγορές και οι μεγαλύτεροι πωλητές
Υιοθετεί το ευρώ τον Ιανουάριο η Βουλγαρία-Γιατί ανησυχούν οι πολίτες
Αφήνει αμετέβλητα τα επιτόκια παρά τις πιέσεις Τραμπ για μειώσεις η Fed
Από τα McDonald’s στην Amazon: Τα μαθήματα που πήρε ο Τζεφ Μπέζος στην πρώτη του δουλειά
Γερμανία: Υποχώρησε στο 2,1% ο πληθωρισμός τον Μάιο
ΔΝΤ: Σημάδια επιβράδυνσης στο εμπόριο, καθώς υποχωρεί ο πανικός των δασμών