Powered by

Ο φόβος του Brexit διώχνει τις επενδύσεις από τη Βρετανία

Οι διεθνείς επιχειρήσεις αναβάλλουν τις επενδύσεις στη  Βρετανία, στον απόηχο της αβεβαιότητας της παραμονής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Το Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS) δημοσιεύει ένα νέο έγγραφο με τίτλο «RICS EU Referendum Paper», που εξετάζει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της παραμονής και της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρώπη, με νέα στοιχεία που δείχνουν ότι υπήρξε μια σταθερή υποχώρηση της διεθνούς ζήτησης για γραφεία, καταστήματα και βιομηχανικά ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο από τότε που επιβεβαιώθηκε το  δημοψήφισμα, το Β’ εξάμηνο του 2015.

Ο δείκτης ζήτησης μεταξύ των διεθνών επενδυτών για εμπορικά ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται τώρα στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που το RICS ξεκίνησε να τον καταγράφει, το 2014. Μόνο 5% των μελών που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν αυξημένο ενδιαφέρον από ξένες εταιρείες κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών. Σημειώνεται ότι «αυτή είναι μια σημαντική πτώση από το Β’ τρίμηνο του 2015, όταν το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 36%».

Παράλληλα, αναφέρεται ότι «η αβεβαιότητα που προκαλείται από το δημοψήφισμα της ΕΕ έχει αναφερθεί από το 38% των μελών του RICS που εργάζονται στον τομέα ως το λόγο για τον οποίο μεγάλες διεθνείς εμπορικές και άλλες επιχειρήσεις διστάζουν να πραγματοποιήσουν επενδύσεις στη Βρετανία».

Όσον αφορά στο κατά πόσο θα πρέπει η Βρετανία να αφήσει την ΕΕ, το 43% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στον τομέα των εμπορικών ακινήτων και μόνο 6% είπε ότι ένα σενάριο Brexit θα έχει θετικό αντίκτυπο στον τομέα εμπορικών ακινήτων.

Το EU Referendum Paper δείχνει ότι μια σειρά από βασικές βιομηχανίες στον οικιστικό, κατασκευαστικό και αγροτικό τομέα έχουν πληγεί από τη βραχυπρόθεσμη αβεβαιότητα. Ωστόσο, προστίθεται, «σε όλους τους τομείς, μακροπρόθεσμα προβλέπεται σταθερή ανάπτυξη στον αγροτικό τομέα, στην ανάπτυξη γης και στο δομημένο περιβάλλον».

Ο Chief Economist του RICS, Simon Rubinsohn, ανέφερε σχετικά: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι από τότε που επιβεβαιώθηκε το δημοψήφισμα της ΕΕ, μετά τις εκλογές τον περασμένο Μάιο, έχουμε δει μια μείωση του ενδιαφέροντος από ξένους επενδυτές για εμπορικά ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, γνωρίζουμε ότι οι διεθνείς πωλητές και πάροχοι υπηρεσιών εξεύρεσης ακινήτων βρίσκουν την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου λιγότερο ελκυστική. Δεν χρειάζεται όμως να το δούμε αυτό ως αρνητικό. Ως αποτέλεσμα της απόσβεσης της αγοράς, τα ενοίκια των επιχειρήσεων αυξάνονται επίσης με πολύ βραδύτερους ρυθμούς, γεγονός που υποδηλώνει ότι ίσως σύντομα να δούμε πιο ευνοϊκές συνθήκες για την είσοδο και ανάπτυξη επιχειρήσεων. Επιπλέον, είναι ενδιαφέρον το ότι παρά το κλίμα αβεβαιότητας σε όλους τους τομείς γύρω από τον αντίκτυπο του Brexit, η μακροπρόθεσμη άποψη είναι ότι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε την αξία της γης και των ακινήτων να αυξάνεται, αν και με οριακά πιο αργό ρυθμό».

Δειτε Επισης

Ανω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο ΕΕ για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί
Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας
«Έφοδος» στα γραφεία της Deutsche Börse και του Nasdaq από τις αρχές της Ε.Ε.
UBS: Ο χρυσός λάμπει στις αγορές-Γιατί έρχεται νέα άνοδος
Πού τοποθέτησαν τα λεφτά τους οι Έλληνες το 2023-Aύξηση περιουσίας 7,4%
Κίνα: Τα νέα μέτρα για τόνωση της οικονομίας
Goldman Sachs: Η μεγάλη μείωση των επιτοκίων οδηγεί σε ήπια προσγείωση την αμερικανική οικονομία
Ευρεία νομισματικά μέτρα από Κεντρική Τράπεζα Κίνας για αναζωογόνηση της οικονομίας