Μεταξύ των χωρών με μεγάλα μερίδια υποαπασχόλησης η Κύπρος

Η Κύπρος ήταν μεταξύ των 3 χωρών της ΕΕ με τα μεγαλύτερα μερίδια υποαπασχόλησης και εργαζομένων μερικής απασχόλησης, μαζί με την Ελλάδα και την Ισπανία, για το έτος 2015, σύμφωνα με την έρευνα εργατικού δυναμικού της Eurostat.

Το 2015, το ποσοστό των υποαπασχολούμενων εργαζομένων μεταξύ των συνόλου των εργαζομένων με μερική απασχόληση ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Σύμφωνα με τη Eurostat, η πλειοψηφία των εργαζομένων μερικής απασχόλησης ηλικίας 15-74 επιθυμούσε να εργάζεται περισσότερες ώρες και είχε τη σχετική δυνατότητα, στην Ελλάδα ( 71,8%) , στην Κύπρο ( 68,0%) και στην Ισπανία ( 54,2%), ενώ ακολουθεί σε σχετική απόσταση η Πορτογαλία (46,4%). 

Στο αντίθετο άκρο της κλίμακας, η Δανία (9,5%), η Τσεχία (9,6%), η Εσθονία (12,0%) , το Λουξεμβούργο (13,2%), η Ολλανδία (13,4%) και η Γερμανία (14,0%) κατέγραψαν τα μικρότερα ποσοστά των υποαπασχολούμενων εργαζομένων με μερική απασχόληση. Σε επίπεδο ΕΕ, το 22,4 % των ατόμων που εργάζονται με μερική απασχόληση υποαπασχολήθηκαν το 2015. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι υποαπασχολούμενοι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης ήταν κατά κύριο λόγο οι γυναίκες σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ εκτός από τη Ρουμανία.

Συνολικά, μεταξύ του πληθυσμού ηλικίας 15 έως 74 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 220 εκατομμύρια απασχολούνταν, 23 εκατομμύρια ήταν άνεργοι και 136 εκατομμύρια ήταν οικονομικώς ανενεργοί το 2015. Οκτώ από τα 10 άτομα που απασχολούνται στην ΕΕ εργάζονται με πλήρες ωράριο και 2 στα 10 με μερική απασχόληση. Μεταξύ αυτών 44.700.000 άτομα στην ΕΕ εργάζονται με μερική απασχόληση, ενώ 10 εκατομμύρια είναι υποαπασχολούμενοι, πράγμα που σημαίνει ότι επιθυμούσαν να εργαστούν περισσότερες ώρες και ήταν διαθέσιμοι για να το πράξουν.

Αυτό αντιστοιχεί σε περισσότερο από το ένα πέμπτο (22,4%) του συνόλου των εργαζομένων με μερική απασχόληση και το 4,6% της συνολικής απασχόλησης στην ΕΕ για το 2015.

Τα δύο τρίτα αυτών των υποαπασχολούμενων εργαζομένων με μερική απασχόληση ήταν γυναίκες (66%).

Σύνολο 11,4 εκατομμύρια οικονομικά ανενεργών ατόμων ηλικίας 15-74 ετών στην ΕΕ είχε το 2015 μια ορισμένη σύνδεση με την αγορά εργασίας και θα μπορούσε να θεωρηθεί ως πιθανό επιπλέον εργατικό δυναμικό, που ισοδυναμεί με το 4,7% του εργατικού δυναμικού της ΕΕ.

Μεταξύ αυτών, περίπου 9,3 εκατ ήταν διαθέσιμα να εργαστούν, αλλά δεν αναζητούν εργασία, όπως είναι αυτοί που απογοητεύτηκαν από την αναζήτηση εργασίας, και σχεδόν 2,2 εκατομμύρια που αναζητούν εργασία, αλλά δεν είναι άμεσα διαθέσιμα, για παράδειγμα, φοιτητές που αναζητούν μια θέση εργασίας για να ξεκινήσει μετά την αποφοίτησή τους. Η πλειοψηφία του πιθανού επιπλέον εργατικού δυναμικού στην ΕΕ το 2015 ήταν, επίσης, οι γυναίκες (56,7%).

Το πιθανό επιπλέον δυναμικό ανενεργών απασχολούμενων,  ποικίλλει επίσης σημαντικά μεταξύ των κρατών μελών, με το μεγαλύτερο ποσοστό να έχει καταγραφεί στην Ιταλία ( με περισσότερους από 3,5 εκατομμύρια άτομα, που ισοδυναμεί με 14,0% του εργατικού δυναμικού) , την Κροατία (9,2%), το Λουξεμβούργο (7,8 %), τη Φινλανδία (7,7%) και τη Βουλγαρία (7,1%) .

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ , το πιθανό εργατικό δυναμικό αποτελείται κυρίως από άτομα που είναι διαθέσιμα να εργαστούν, αλλά δεν αναζητούν εργασία. Από αυτή την κατηγορία οι γυναίκες αποτελούσαν το μεγαλύτερο μέρος, σε μια μεγάλη πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ , με εξαίρεση την Ιρλανδία, τη Βουλγαρία, τη Λιθουανία, τη Δανία, τη Φινλανδία, την Ουγγαρία και την Αυστρία.

Σε επίπεδο ΕΕ, το αδρανές επιπλέον εργατικό δυναμικό, που αποτελείται κατά 57 % από γυναίκες, αντιστοιχούσε στο 4,7 % του συνολικού εργατικού δυναμικού.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Δίωρη συνάντηση Χριστοδουλίδη με τον Κινέζο Πρέσβη για το τερματικό-Ουδέν ανακοινώσιμο
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ τη Δευτέρα
Κ. Ιωάννου-Χ. Χριστοφίνας: Επέκταση Εθνικής Στρατηγικής για ορεινά, νέα στεγαστικά σχέδια εντός των ημερών
SoftOne Technologies Α.Ε.: Οι τρεις εταιρείες που προχωρούν σε απόκτηση κοινού ελέγχου επί της εταιρείας
Φρίξος Λάρκος: Η Crowdbase και η αυξανόμενη εξοικείωση των Κύπριων επενδυτών με το crowdfunding
Β. Κασσιανίδου: Προανήγγειλε ένταξη του πολιτισμού στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο
Κρίσιμο τετ-α-τετ Χριστοδουλίδη-Γιαντάο για το τερματικό στο Βασιλικό-Νέα «πυρά» από CPP
Δήλωσε τη συμμετοχή σου στο 9ο Cyprus Professional Services Conference
Γιάννης Παναγιώτου: Εντός 15 ημερών η καταβολή του επιδόματος τοκετού
Σε τροχιά υλοποίησης 30 παραθαλάσσιες επαύλεις αξίας €20 εκατ. στην Πέγεια