«3 Λεπτά» με τον Κυριάκο Κόκκινο
08:10 - 05 Νοεμβρίου 2016

Η δουλειά δεν τον βρίσκει μόνο στο γραφείο. Την κουβαλάει πολλές φορές και στο αεροδρόμιο και στο αεροπλάνο λόγω των συχνών μετακινήσεών του. Ο λόγος για τον Κυριάκο Κόκκινο, ανώτερο διευθυντικό στέλεχος της IBM Europe, Middle East and Africa (EMEA), ο οποίος μίλησε στην εκπομπή «3 Λεπτά» του InBusinessNews για την καριέρα, τα πιστεύω και τους στόχους του.
Είναι συνήθως πρωινός τύπος με καθημερινό ξύπνημα στις 6:30. Υπάρχουν και μέρες, όμως, κατά τις οποίες το άγχος για τον συσσωρευμένο όγκο δουλειάς τον οδηγεί στο να ξυπνά αρκετά νωρίτερα. Η μέρα του ξεκινάει πάντοτε με μία τελική προετοιμασία των συναντήσεων της ημέρας, καθώς και του πλάνου της εβδομάδας, ώστε να γίνει, αν χρειάζεται, επανα-ιεράρχηση του.
Ο ίδιος χαρακτηρίζει τον εαυτό του ως πάρα πολύ οργανωμένο με αυστηρή προσήλωση στη λεπτομέρεια αλλά και αυθόρμητο, με την έννοια της ευελιξίας να προσαρμόσει την ατζέντα του ανάλογα με τις εξελίξεις.
Σύμφωνα με τον κ. Κόκκινο. ο ηγέτης γεννιέται, φέρει μαζί του συγκεκριμένα χαρακτηριστικά αλλά «αν το υπέδαφος - τα βιώματα, οι ευκαιρίες και η μόρφωση - δεν είναι πρόσφορο, τότε ο καλός σπόρος μπορεί να μην αποδώσει».
Ως το μεγαλύτερό του επίτευγμα καταγράφει την επίτευξη ισορροπίας καριέρας - οικογένειας και το ότι οι συνεργάτες/συνάδελφοι του τον θεωρούν φίλο, ανθρώπινο και πρότυπο ηγέτη.
Το μεγαλύτερο μάθημα που έχει λάβει μέσα από την επαγγελματική του πορεία είναι πως κανείς πρέπει να ηγείται εκ των όπισθεν. «Έτσι δίνεις την ευκαιρία στο κόσμο σου να δημιουργεί όταν τα πράγματα είναι ήρεμα και να βγαίνεις πρώτος μπροστά στα δύσκολα», εξήγησε.
Μικρός ονειρευόταν να γίνει… ηλεκτρονικός μηχανικός - κλάδο τον οποίο ακολούθησε στις σπουδές του - μα πάνω από όλα ήθελε να γίνει ένας πολίτης χρήσιμος στην κοινωνία και επιτυχημένος επαγγελματίας που να έχει συνδράμει καταλυτικά στη βελτίωση της κοινωνίας.
Ερωτηθείς αν μπορούσε να αλλάξει ένα πράγμα στην Κύπρο έστειλε σαφές μήνυμα κατά της διαφθοράς, τόνισε ότι θα επανατοποθετούσε την κοινωνία αλλά και τον επιχειρηματικό κόσμο σε γερές βάσεις αρχών και αξιών. «Είναι θέμα παιδείας και προϋπόθεση επιβίωσης», δήλωσε ο Κυριάκος Κόκκινος.
Έναν νεαρό επιχειρηματία που κάνει τα πρώτα του βήματα θα τον συμβούλευε να έχει τόλμη και εξωστρέφεια, να επενδύει στην καινοτομία και διατηρεί μία δημιουργική σκέψη και πάνω από όλα, να απορρίπτουν πρότυπα, νοοτροπίες και πρακτικές του χθες και του σήμερα που έχουν «καθηλώσει» την Κύπρο.
Ο Κυριάκος Κόκκινος έχει θέσει ως στόχο την περεταίρω ενασχόληση με τα κοινά, να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στη οικογένειά του καθώς και να προσφέρει πίσω στην κοινωνία λίγα από τις εμπειρίες, αξίες και γνώσεις που απλόχερα έχει πάρει και συνεχίζει να παίρνει μέσα από την καριέρα του.