Πονοκέφαλος για την Ευρώπη, ενεργειακό κόστος και πληθωρισμός

Καθώς η οικονομία εισέρχεται σε μια «νέα κανονικότητα», αυξάνονται οι προκλήσεις και προκύπτουν νέες προοπτικές. Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις, τελικά; Απάντηση στο ερώτημα έδωσαν έγκυροι οικονομολόγοι που συναντήθηκαν για μια ενδιαφέρουσα συζήτηση στρογγυλής τραπέζηςστο πλαίσιο του 13ου Limassol Economic Forum.

Η μεγάλη αλληλοεξάρτηση είναι ένα από τα μεγάλα θέματα των καιρών είπε ο Σωφρόνης Κληρίδης, Καθηγητής Οικονομικών Επιστημών και Κοσμήτορας της Οικονομικής Σχολής και Διοίκηση, Πανεπιστήμιο Κύπρου. Αλλαγές εντόπισε και στην εφοδιαστική αλυσίδα, ένα από τα σοβαρά οικονομικά ζητήματα που αντιμετωπίζει το παγκόσμιο. Το μεγάλο ερώτημα είναι ποιο θα είναι το μέλλον της παγκοσμιοποίησης.

Στο πάνελ συμμετείχε και ο Μιχαήλ Χαλιάσος, Καθηγητής και Πρόεδρος Μακροοικονομίας και Χρηματοοικονομικών, στο Πανεπιστήμιο Goethe της Φρανκφούρτης και Διευθυντής του Δικτύου CEPR, σύμφωνα με τον οποίο οι μεγάλες ανησυχίες για την ΕΕ είναι το τι θα συμβεί με το ενεργειακό κόστος. Για τις ΗΠΑ η έννοια είναι οι μισθοί, είπε. Διεθνώς η επικέντρωση είναι στην οικονομική αστάθεια, πρόσθεσε. Το ΔΝΤ έκανε λάθος επανειλημμένα, τόνισε, λέγοντας ότι σχετικά με τον πληθωρισμό οι προβλέψεις έπεσαν έξω.

Ο πληθωρισμός όταν μειωθεί θα μειωθούν και οι τιμές στα τρόφιμα. Ο πληθωρισμός, ωστόσο, αφορά και την εργασία και το real estate, όπως επεσήμανε νωρίτερα ο Δρ. Αλέξης Αντωνιάδης, Associate Professor and Director of International Economics, Georgetown University που επίσης συμμετείχε στο πάνελ.

Το Limassol Economic Forum αποτελεί την μεγαλύτερη επιχειρηματική συνάντηση της χρονιάς, αφού συζητά και εμβαθύνει σε όλες τις σύγχρονες τάσεις των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων σε Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειο.

Δειτε Επισης

Ετήσια αύξηση πέραν του 5% σε αξία και όγκο εργασιών λιανικού εμπορίου
Στα €523 εκ. το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες
Κινήθηκε ανοδικά και ανήλθε στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης
Βελτιώνεται η Κύπρος διαπιστώνει η Moneyval-Η έκθεση προόδου για τη συμμόρφωση της χώρας μας
«Απαραίτητη η ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου και της τριμερούς συνεργασίας»
Μαρία Παναγιώτου: Η Κύπρος υλοποίησε πολιτικές για πιο βιώσιμη αγροτική οικονομία
Γιάννης Παναγιώτου: Εργαζόμαστε για καλύτερη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων
Νίκος Χριστοδουλίδης: Διαχρονικά υψηλό το αίσθημα ευθύνης των κοινωνικών εταίρων