Χατζηγιάννης: Αντιμέτωπες με χαμηλά επιτόκια οι τράπεζες της ευρωζώνης

Διάλεξη με θέμα «Το μέλλον των παραδοσιακών τραπεζών στην Ευρωζώνη» έδωσε ο Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, Νικόλας Χατζηγιάννης στο 8ο «City of London Biennial Meeting» που πραγματοποιείται την Πέμπτη και την Παρασκευή 17 και 18 Νοεμβρίου στο Λονδίνο. 

Το 8ο «City of London Biennial Meeting», με θέμα «Αγώνας για σταθερότητα σε ένα εξαιρετικά αβέβαιο κόσμο», στο οποίο προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν ηγετικές προσωπικότητες από διάφορους τομείς της οικονομίας, διοργανώνει το Costas Grammenos Centre for Shipping, Trade and Finance.

Ο Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας  ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης αντιμετωπίζει αρκετές προκλήσεις όπως τα χαμηλά επιτόκια και η χαμηλή κερδοφορία, οι συνεχείς αναθεωρήσεις του κανονιστικού πλαισίου που πρέπει να εφαρμόζεται, η απότομη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η διατήρηση του δείκτη κόστος προς έσοδα σε ψηλά επίπεδα και η ανάγκη για ταχεία ανάπτυξη και εφαρμογή της καινοτομίας. 

Ο κ. Χατζηγιάννης σημείωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας για τις τράπεζες να αυξήσουν ή τουλάχιστον να διατηρήσουν το καθαρό επιτοκιακό τους περιθώριο  με το να επικεντρωθούν σε ψηλότερης απόδοσης στοιχεία ενεργητικού,  σε συνδυασμό με φθηνότερες πηγές χρηματοδότησης. 

Θα πρέπει, σημείωσε, να αυξήσουν τα μη επιτοκιακά έσοδα και να μειώσουν σημαντικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη μείωσης του δείκτη κόστους προς έσοδα μέσω της τεχνολογίας και της αυτοματοποίησης.

Στο φετινό City of London Biennial Meeting, που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια και συμμετέχουν γύρω στα 600 άτομα, θα συζητηθούν θέματα που αφορούν την παγκόσμια οικονομία, τον χρηματοπιστωτικό τομέα, την ενέργεια και τη ναυτιλία καθώς επίσης και την καινοτομία.

Δειτε Επισης

Στα €44.608.380,50 το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Ψήφος εμπιστοσύνης από Fitch... Υψηλότερα και διαφοροποιημένα έσοδα για Ελληνική από την εξαγορά της CNP
Αδικεί επενδυτές και όσους έχουν προτεραιότητα στήριξης η πρόταση για φορολόγηση υπερκερδών τραπεζών
Προειδοποιούν οι επόπτες... Παραμένουν αυξημένοι οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ε.Ε.
Στην επενδυτική βαθμίδα BBB (χαμηλή) με σταθερή τάση η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας από DBRS
Τράπεζα Κύπρου: Στο Δ.Σ. Christian Philipp Hansmeyer και William Stuart
Αιφνιδιαστική παραίτηση του CEO της HSBC
Κνοτ (ΕΚΤ): Ρεαλιστική η μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο
Δεν πείθει την Βουλή για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών το ΑΚΕΛ-«Προεκλογικό πυροτέχνημα»
Moody's: Πιστωτικά θετική για την Ελληνική η απόκτηση της CNP