Ανώτατο - Τρ. Κύπρου: Τίποτε προς άσκηση «παρεμπίπτοντος ελέγχου»

Η επίμαχη κανονιστική διοικητική πράξη (ΚΔΠ 406/2011) της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) περί Μεθόδων Χειραγώγησης της Αγοράς έχει ήδη καταργηθεί και αντικατασταθεί από το αρμόδιο όργανο, μέσα στο συγκεκριμένο πλαίσιο γεγονότων που αποτέλεσαν κοινό υπόβαθρο, και δεν παραμένει οτιδήποτε άλλο προς άσκηση «παρεμπίπτοντος ελέγχου».

Αυτό αναφέρει το Ανώτατο Δικαστήριο στην ομόφωνη απόφαση του που εξέδωσε την Τρίτη 18 Οκτωβρίου σε σχέση με το νομικό ερώτημα που παραπέμφθηκε ενώπιον του από το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας μετά από αίτημα της πλευράς της υπεράσπισης στην πρώτη ποινική υπόθεση εναντίον της Τράπεζας Κύπρου και πρώην ανώτατων στελεχών της που αφορά στην κατηγορία της χειραγώγησης της αγοράς.

Το Ανώτατο αναφέρει, επίσης, ότι το ζήτημα των συνεπειών που προκύπτουν από την κατάργηση του κανονισμού, πάνω στον οποίο εδράζεται η κατηγορία της χειραγώγησης της αγοράς, δεν έχει την έννοια του “παρεμπίπτοντος ελέγχου” ατομικής διοικητικής πράξης, ούτε την έννοια της μη εφαρμογής ισχύοντος Κανονισμού λόγω αντισυνταγματικότητας ή ulta vires.

Υπό το φως των ανωτέρω, σημειώνει το Δικαστήριο, η παρούσα δεν είναι περίπτωση που χωρεί γνωμάτευση από το Ανώτατο Δικαστήριο σε σχέση με τα νομικά ερωτήματα που παραπέμφθηκαν.

Η εκδίκαση της υπόθεσης ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας αναβλήθηκε τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου εκ νέου και επαναορίστηκε για τις 4 Νοεμβρίου στις 10:30 το πρωί εν αναμονή της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Αναβολή πήρε τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου και η δεύτερη ποινική υπόθεση εναντίον της Τράπεζας Κύπρου και πρώην ανώτατων στελεχών της που αφορά στην εξαγορά των ελληνικών ομολόγων και την παράλειψη της Τράπεζας να ενημερώσει τους μετόχους για τους κινδύνους, η οποία επαναορίστηκε στις 22 Νοεμβρίου στις 09:00.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στα €44.608.380,50 το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Ψήφος εμπιστοσύνης από Fitch... Υψηλότερα και διαφοροποιημένα έσοδα για Ελληνική από την εξαγορά της CNP
Αδικεί επενδυτές και όσους έχουν προτεραιότητα στήριξης η πρόταση για φορολόγηση υπερκερδών τραπεζών
Προειδοποιούν οι επόπτες... Παραμένουν αυξημένοι οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ε.Ε.
Στην επενδυτική βαθμίδα BBB (χαμηλή) με σταθερή τάση η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας από DBRS
Τράπεζα Κύπρου: Στο Δ.Σ. Christian Philipp Hansmeyer και William Stuart
Αιφνιδιαστική παραίτηση του CEO της HSBC
Κνοτ (ΕΚΤ): Ρεαλιστική η μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο
Δεν πείθει την Βουλή για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών το ΑΚΕΛ-«Προεκλογικό πυροτέχνημα»
Moody's: Πιστωτικά θετική για την Ελληνική η απόκτηση της CNP