ΔΝΤ: Στο 1 τρισ. ευρώ τα ΜΕΔ στην Ευρωζώνη

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) των ευρωπαϊκών τραπεζών έχουν υπερδιπλασιαστεί από το 2009 και η αξία τους έφθανε σχεδόν το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ στα τέλη του 2014, με το δείκτη των ΜΕΔ στην Κύπρο να ξεπερνά τα εξαιρετικά υψηλά επίπεδα του 40%, σύμφωνα με έγγραφο διαβούλευσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Επίσης, σε σχέση με την Κύπρο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΔΝΤ, αναφέρεται ότι το ύψος των χρεών των εταιρειών παραμένουν στάσιμα ή επιδεινώνονται σε χώρες όπως την Ιταλία, Ελλάδα, Σερβία και Κύπρο, καταδεικνύοντας μια αργή ή καθόλου πρόοδο στους ισολογισμούς τόσο των εταιρειών όσο και των τραπεζών.

Αναφέρεται επίσης ότι ορισμένες χώρες έχουν αποφασίσει να αναδιαμορφώσουν εξ΄ ολοκλήρου το πλαίσιο αφερεγγυότητας τους, όπως η Κύπρος και η Ιρλανδία, ή να υιοθετήσουν ένα νέο όπως η Εσθονία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Λιθουανία, Πολωνία και Λετονία.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι Κύπρος, Γαλλία, Ιρλανδία και Πορτογαλία έχουν πρόσφατα ενισχύσει το σύστημα παροχής δικαιοσύνης, περιλαμβανομένου του ελέγχου και εποπτείας των πρακτικών εκκαθάρισής μιας εταιρείας.

Ειδικότερα, όπως εξάλλου μεταδίδει το ΑΠΕ, τα υψηλά επίπεδα των δανείων στις ευρωπαϊκές τράπεζες που δεν εξυπηρετούνται και έχουν χορηγηθεί σε εταιρείες, ειδικά μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, δυσχεραίνουν την εκταμίευση πιστώσεων και δεσμεύουν τραπεζικό κεφάλαιο το οποίο σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για νέες χορηγήσεις.

"Δοθείσης της επείγουσας ανάγκης να υποστηριχθεί η ακόμη αβέβαιη ανάκαμψη της Ευρώπης, η ταχεία επίλυση (του προβλήματος) των ΜΕΔ για να προωθηθούν νέες δανειακές χορηγήσεις έχει μακροοικονομική σημασία πρώτης τάξεως", σημείωσαν στελέχη του ΔΝΤ στο έγγραφό τους.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο ειδικά στο νότιο τμήμα της ευρωζώνης, όπου το χρέος των επιχειρήσεων είναι ένα "οξύ" πρόβλημα, καθώς και στην ανατολική και στη νοτιοανατολική Ευρώπη, σημειώνει ο διεθνής χρηματοοικονομικός οργανισμός.

Στις χώρες της ευρωζώνης η συνολική αξία των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανερχόταν σε 932 δισεκατομμύρια ευρώ - ή περίπου το 9,2% του εγχώριου ακαθάριστου προϊόντος (ΑΕγχΠ) της ευρωζώνης- στα τέλη του 2014.

Μόνο μια φούχτα χωρών, ανάμεσά τους η Εσθονία και η Γερμανία, κατέγραψαν μείωση του ποσοστού των ΜΕΔ επί του συνόλου των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών σε σύγκριση με τα υψηλότερα επίπεδα στα οποία έφθασαν μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με δεδομένα που επικαλείται το έγγραφο διαβούλευσης των ειδικών του ΔΝΤ.

Ως τα τέλη της περασμένης χρονιάς, ο λόγος των ΜΕΔ προς το σύνολο των στοιχείων ενεργητικού έφθασε σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα στην Κύπρο, όπου ξεπέρασε το 40%, και στην Ελλάδα, όπου βρισκόταν στο 35%. Δεκαέξι τράπεζες σε οκτώ χώρες ανακοίνωσαν ποσοστό ΜΕΔ 30% ή μεγαλύτερο. Πάντως στην Ιρλανδία και την Ισπανία ο λόγος των δανείων που δεν εξυπηρετούνται προς το σύνολο των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών άρχισε να υποχωρεί το 2014.

Προτείνεται ακόμη και διαγραφή ΜΕΔ
Στο έγγραφο προτείνεται καλύτερη εποπτεία του τομέα να ενθαρρυνθούν οι τράπεζες να απομειώσουν, να υποβάλουν σε νέα ρύθμιση ή ακόμη και να διαγράψουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια την προώθηση μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση των διαδικασιών πτώχευσης και τη βελτίωση των υποδομών τις αγορές ώστε να μπορέσει ο τομέας των δανειακών χορηγήσεων να αναπτυχθεί ξανά.

Εκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε ότι στα τέλη του 2013 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που είχαν χορηγήσει τράπεζες στην ευρωζώνη ανέρχονταν συνολικά στο ποσό των 879 δισεκατομμυρίων ευρώ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στα €44.608.380,50 το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Ψήφος εμπιστοσύνης από Fitch... Υψηλότερα και διαφοροποιημένα έσοδα για Ελληνική από την εξαγορά της CNP
Αδικεί επενδυτές και όσους έχουν προτεραιότητα στήριξης η πρόταση για φορολόγηση υπερκερδών τραπεζών
Προειδοποιούν οι επόπτες... Παραμένουν αυξημένοι οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ε.Ε.
Στην επενδυτική βαθμίδα BBB (χαμηλή) με σταθερή τάση η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας από DBRS
Τράπεζα Κύπρου: Στο Δ.Σ. Christian Philipp Hansmeyer και William Stuart
Αιφνιδιαστική παραίτηση του CEO της HSBC
Κνοτ (ΕΚΤ): Ρεαλιστική η μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο
Δεν πείθει την Βουλή για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών το ΑΚΕΛ-«Προεκλογικό πυροτέχνημα»
Moody's: Πιστωτικά θετική για την Ελληνική η απόκτηση της CNP