ΓεΣΥ: Ο μακρύς δρόμος του ΙΤ

Έπειτα από οκτώ χρόνια, άρχισε να φαίνεται φως στο τούνελ για την ανάπτυξη του Συστήματος Πληροφορικής- βασική προϋπόθεση για την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ). Πρόκειται για ένα project με δαπάνη πολλών εκατομμυρίων ευρώ, μέρος της οποίας θα συγχρηματοδοτηθεί από την ΕΕ. Το σύνολο της δαπάνης αναμένεται να φτάσει τα 55 εκατ. ευρώ.  

Στη μάχη για εξασφάλιση της ανάπτυξης του IT του ΓεΣΥ με την διαδικασία του Ανταγωνιστικού Διάλογου βρίσκονται οι εταιρείες IBM και NCR.

Αυτή τη στιγμή, ολοκληρώθηκε η δεύτερη φάση της διαδικασίας του Ανταγωνιστικού Διαλόγου με τις δύο εταιρείες (η πρώτη φάση αφορούσε την επιλογή συμμετεχόντων στην διαδικασία και η δεύτερη του Διάλογου για καθορισμό των τεχνικών προδιαγραφών) που διεκδικούν το ΙΤ, ενώ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) θα καλέσει τους συμμετέχοντες να υποβάλλουν την τελική τους προσφορά βάσει της λύσης που υποβλήθηκε και προσδιορίστηκε κατά την διάρκεια του Διαλόγου.

Πέντε μήνες μετά (Φεβρουάριος) αναμένεται να κατακυρωθεί το έργο στην εταιρεία που θα καταθέσει την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά.  Το συμβόλαιο με την εταιρεία θα  είναι για 7 χρόνια - 1,5 χρόνο για κτίσιμο του συστήματος και 5,5 χρόνια για τη λειτουργία του.

Με την εισαγωγή ενός ολοκληρωμένου συστήματος πληροφορικής ο Οργανισμός θα συλλέγει και θα επεξεργάζεται δεδομένα των ασθενών,  θα αποζημιώνει για την φροντίδα υγείας που θα λαμβάνουν (claims), ενώ θα υπάρχει και κέντρο τηλεξυπηρέτησης (call center) το οποίο θα εξυπηρετεί τους δικαιούχους και τους παροχείς για θέματα του ΓεΣΥ.

Η πορεία του ΙΤ

-Στις 19 Απριλίου 2001 η Βουλή ενέκρινε κυβερνητικό νομοσχέδιο με το οποίο εισάγεται στην Κύπρο το Γενικό Σχέδιο Υγείας. Αργότερα για σκοπούς ετοιμασίας του εδάφους συστάθηκε ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ).

- 2006: Διαμορφώθηκε το Σχέδιο Στρατηγικής Εφαρμογής του ΓσΣΥ με την καθοδήγηση των Συμβούλων McKinsey & Co

-Ο διαγωνισμός για το Σύστημα Πληροφορικής προκηρύχθηκε τον Απρίλη του 2007, μέσω της διαδικασίας του Ανταγωνιστικού Διαλόγου που αναμενόταν να κρατήσει μόνο μερικούς μήνες. Η διαδικασία του Ανταγωνιστικού Διαλόγου αφορούσε  τεχνικά ζητήματα. Να σημειωθεί ότι εκείνο το διάστημα ο ΟΑΥ οδηγήθηκε δύο φορές στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών αλλά και στο Ανώτατο Δικαστήριο. 

-2007: Κατάθεση του τροποποιητικού νομοσχεδίου στη Βουλή

-2008: Η εκτίμηση του οίκου Mercer 

-Το 2009-2010 διεξήχθησαν εντατικές συζητήσεις με τις εταιρείες στα πλαίσια του Ανταγωνιστικού Διαλόγου για τη διαμόρφωση των απαιτήσεων του Συστήματος

- Τον Απρίλιο του 2011 το ΓεΣΥ έμεινε ακέφαλο μετά από παραίτηση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου Κυριάκου Χριστοφή, ο οποίος έκανε λόγο για κυβερνητική αναβλητικότητα στην εφαρμογή του Σχεδίου. Σε δηλώσεις του τότε, επεσήμανε το μούδιασμα της κυβέρνησης απέναντι στο ΓεΣΥ και της μη πρόθεσης της να το προχωρήσει. 

- Νοέμβριος 2011: ανέλαβε τα ηνία του Οργανισμού ο Βάσος Σιαρλή.  

-2012: Πάρθηκε πολιτική απόφαση προώθησης εφαρμογής ΓεΣΥ. Το 2012 παραιτήθηκε από την προεδρία του ο Βάσος Σιαρλή για να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών. Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας έμεινε ακέφαλος μέχρι και τις 9/1/13 που διορίσθηκε ο νυν πρόεδρος Θωμάς Αντωνίου.

-2013: Η χρονιά έλευσης του μνημονίου. Όλες οι διαδικασίες για την υλοποίηση του ΓεΣΥ πέρασαν μέσα από το φίλτρο του μνημονίου.

-2014: Εκπονήθηκαν νέες μελέτες για να αξιολογηθεί η βιωσιμότητα του ΓεΣΥ, έγιναν μικρές αλλαγές στις απαιτήσεις του συστήματος πληροφορικής κι επανεξετάστηκαν κάποιοι σχεδιασμοί.

- 2015: Συνεχίστηκε εντατικά ο διάλογος και τον Σεπτέμβριο ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ σε συνεδρία του, που πραγματοποιήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2015, αποφάσισε όπως η διαδικασία του Ανταγωνιστικού Διαλόγου του διαγωνισμού για την «Ανάπτυξη, Υλοποίηση, Λειτουργία και Υποστήριξη μιας Συνολικής Λύσης για το Σύστημα Πληροφορικής και άλλων Επιχειρησιακών Διαδικασιών του Γενικού Συστήματος Ασφάλισης Υγείας στην Κύπρο», προχωρήσει στο τρίτο και τελευταίο της στάδιο, αυτό της πρόσκλησης υποβολής προσφορών από τους συμμετέχοντες οικονομικούς φορείς.

Δειτε Επισης

Στη Δέσποινα Παναγιώτου-Θεοδοσίου το βραβείο Ισότητας Φύλων στη Ναυτιλία από IMO
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού GOLD: The Shipping Forecast
Αυτή είναι η πρόταση του ΑΚΕΛ για επιβολή τέλους 5% επί των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών
Το... τερματίζουν οι Κινέζοι για την πλωτή μονάδα-Οι ισχυρισμοί CMC για το FSRU και ποια η πραγματικότητα
Όλες οι αποφάσεις της γενικής συνέλευσης της Τρ. Κύπρου-Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας ανά ψήφισμα
Επανεκλογή Τάκη Αράπογλου στην προεδρία-Η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου
Έκπληκτη η ΕΤΥΦΑ, απορρίπτει ισχυρισμούς της κινεζικής CMC: «Δεν θα την ακολουθήσουμε στην παραπλάνηση»
Πάνος Πέτρου: Αυτοί είναι οι στρατηγικοί στόχοι για διασφάλιση της ποιότητας στο ΓεΣΥ
Κώστας Κουμής: Εντός στόχων παρά τις αντιξοότητες-Ικανοποίηση για τα αποτελέσματα του πρώτου τετραμήνου
Τράπεζα Κύπρου: Πράσινο από τους μετόχους για το μέρισμα-Οι εκλεγέντες και επανεκλεγέντες στο Δ.Σ.(pics)