Mειωμένες ζημιές για Alpha Bank Cyprus

Μειωμένες ζημιές κατά 52% παρουσίασε η Alpha Bank Cyprus Ltd για το πρώτο εξάμηνο 2015. Η Τράπεζα ανακοίνωσε ζημιές ύψους 15,1 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με ζημίες ύψους 31,7 εκατ. ευρώ  κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Η Τράπεζα σημειώνει ότι οι καταθέσεις από πελάτες παρουσίασαν μείωση 8,6%, σε σύγκριση με την 31 Δεκεμβρίου 2014, κυρίως λόγω αναλήψεων, που αποδίδονται στο δυσμενές οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα. Ωστόσο, αναφέρει ότι η τάση αναλήψεων από τους καταθέτες έχει πλέον περιοριστεί.

Τα έσοδα από τόκους ανήλθαν σε 69,6 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο 2015, σημειώνοντας μείωση 19,1% σε σύγκριση με 86,0 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2014. Η μείωση οφείλεται κυρίως στη μεταφορά δανείων σε εταιρία του Ομίλου Alpha Bank, καθώς και στη αποκλιμάκωση των επιτοκίων των δανείων. Τα έξοδα από τόκους ανήλθαν σε 23,7 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2015, σημειώνοντας μείωση 16,8% σε σύγκριση με 28,5 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2014, κυρίως λόγω μειώσεως του κόστους καταθέσεων και της καταθετικής βάσης.

Τα καθαρά έσοδα από δικαιώματα και προμήθειες ανήλθαν σε 4,4 εκατ. ευρώ σημειώνοντας μείωση 10,2% σε σύγκριση με 4,9 εκατ. ευρώ  το α’ εξάμηνο του 2014, κυρίως λόγω της μεταφοράς του δανειακού χαρτοφυλακίου και των περιορισμένων συναλλαγών. Το σύνολο εσόδων της Τραπέζης ανήλθε στα 45,4 εκατ. ευρώ για το α’ εξάμηνο του 2015 σημειώνοντας μείωση της τάξεως του 29,2% σε σύγκριση με 64,1 εκατ. ευρώ για το α’ εξάμηνο 2014 κυρίως λόγω της μεταφοράς των δανείων και της πτώσης των επιτοκίων. Τα έξοδα της Τραπέζης ανήλθαν στα 24,6 εκατ. ευρώ  παρουσιάζοντας μείωση της τάξεως του 3,9%, σε σύγκριση με 25,6 εκατ. ευρώ για το α’ εξάμηνο του 2014. Ο δείκτης εξόδων προς έσοδα διαμορφώθηκε στο 54,1% για το α’ εξάμηνο του 2015, σε σύγκριση με 40,0%, κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Οι συνολικές χορηγήσεις της Τραπέζης διαμορφώθηκαν πριν τις απομειώσεις σε 2.908,8 εκατ. ευρώ μειωμένες κατά 15,4% σε σχέση με τις 31.12.2014, αντικατοπτρίζοντας την μεταφορά δανείων σε εταιρία του Ομίλου Alpha Bank.
Οι σωρευτικές προβλέψεις διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 745 εκατ.  και αντιστοιχούν στο 25,6% του δανειακού χαρτοφυλακίου. Το α’ εξάμηνο ο Δείκτης κάλυψης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων αυξήθηκε κατά 370 Μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε σε 43,7%.

Κατά την 30.6.2015, τα δάνεια σε καθυστέρηση ανέρχονται σε 1.706,3 εκατ. ευρώ αντιπροσωπεύοντας το 58,7% του συνολικού χαρτοφυλακίου. Το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται στο 55,8% όταν το δανειακό χαρτοφυλάκιο της Emporiki Bank Cyprus Ltd ενσωματωθεί στο συνολικό χαρτοφυλάκιο στην δίκαια αξία του.
Οι καθαρές χορηγήσεις κατά την 30 Ιουνίου 2015 ανήλθαν σε 2.163,6 εκατ.ευρώ  παρουσιάζοντας μείωση της τάξεως του 18,3%, σε σύγκριση με 2.646,6 εκατ. ευρώ την 31 Δεκεμβρίου 2014, κυρίως λόγω της μεταφοράς δανείων σε εταιρία του Ομίλου Alpha Bank.

Την 30 Ιουνίου 2015 ο δείκτης κεφαλαίων κοινών μετοχών κατηγορίας Ι (CET Ι) της Τραπέζης, ανήλθε σε 18,0% (με μεταβατικές διατάξεις), ο δείκτης κεφαλαίων κατηγορίας Ι ανήλθε σε 20,8% (με μεταβατικές διατάξεις) και ο δείκτης συνολικών ιδίων κεφαλαίων ανήλθε σε 24,2% (με μεταβατικές διατάξεις).

Προκλήσεις και κίνδυνοι
Οι κυριότεροι κίνδυνοι και προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Τράπεζα σχετίζονται τόσο με το ασταθές οικονομικό κλίμα στην Κύπρο και την Ελλάδα, όσο και με το υψηλό ποσοστό Μη Εξυπηρετουμένων Δανείων που συνεχίζει να υφίσταται στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου. Τα Μη Εξυπηρετούμενα δάνεια εξακολουθούν να αποτελούν παράγοντα αστάθειας για την ομαλή ανάπτυξη της οικονομίας, παρά τα πρώτα σημάδια μειώσεως της τάξης των 0,8 δις. ευρώ που άρχισαν να διαφαίνονται κατά τον Μάιο του 2015.

Επίσης, η Τράπεζα αναφέρει ότι στο πλαίσιο εφαρμογής διαρθρωτικών αλλαγών στην Κυπριακή οικονομία, συνεχίζουν να ετοιμάζονται νέες νομοθεσίες που ενδέχεται να επηρεάσουν τον τραπεζικό τομέα τόσο θετικά όσο και αρνητικά. (Νόμος που ρυθμίζει την αγοραπωλησία πιστωτικών διευκολύνσεων και συναφών θεμάτων και Τροποποίηση του Περί Μεταβίβασης και Υποθήκευσης Ακινήτων Νόμου). Για την αντιμετώπιση όλων των προαναφερθέντων κινδύνων και αβεβαιοτήτων, η Τράπεζα θωρακίζεται με υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι η παρατεταμένη αβεβαιότητα σχετικά με το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον της Ελλάδος, έχει επηρεάσει τα επίπεδα ρευστότητας της Τραπέζης μέσω της αναλήψεως πελατειακών καταθέσεων η οποία συνεχίστηκε και μετά την ημερομηνία Ισολογισμού. "Ωστόσο, η εκ νέου στήριξη της ελληνικής οικονομίας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας έχει οδηγήσει σε σταδιακή αποκλιμάκωση της πίεσης και σε σταθεροποίηση των υπολοίπων πελατειακών καταθέσεων. Η Τράπεζα, από την πλευρά της, προκειμένου να ενισχύσει την ικανότητά της να αντιμετωπίσει τις παρούσες συνθήκες, έχει προχωρήσει σε ενέργειες αναδιαρθρώσεως του δανειακού και ομολογιακού της χαρτοφυλακίου, καθώς και σε ενέργειες επεκτάσεως της καταθετικής της βάσης", καταλήγει η Τράπεζα. 

Δειτε Επισης

Στα €44.608.380,50 το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Ψήφος εμπιστοσύνης από Fitch... Υψηλότερα και διαφοροποιημένα έσοδα για Ελληνική από την εξαγορά της CNP
Αδικεί επενδυτές και όσους έχουν προτεραιότητα στήριξης η πρόταση για φορολόγηση υπερκερδών τραπεζών
Προειδοποιούν οι επόπτες... Παραμένουν αυξημένοι οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ε.Ε.
Στην επενδυτική βαθμίδα BBB (χαμηλή) με σταθερή τάση η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας από DBRS
Τράπεζα Κύπρου: Στο Δ.Σ. Christian Philipp Hansmeyer και William Stuart
Αιφνιδιαστική παραίτηση του CEO της HSBC
Κνοτ (ΕΚΤ): Ρεαλιστική η μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο
Δεν πείθει την Βουλή για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών το ΑΚΕΛ-«Προεκλογικό πυροτέχνημα»
Moody's: Πιστωτικά θετική για την Ελληνική η απόκτηση της CNP