Ελληνική: Κέρδη €0,5 εκατ. για το α΄εξάμηνο

Κέρδη ύψους €0,5 εκατ. έναντι ζημιών €95 εκατ. παρουσίασε η Ελληνική Τράπεζα το πρώτο εξάμηνο του 2015, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος. Η Ανώτατη Εκτελεστική Διεύθυνση και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου θεωρούν ύψιστης σημασίας τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τη βελτίωση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνική προχωρεί σε αποφασιστικές ενέργειες για την αντιμετώπιση τους, συμπεριλαμβανομένων διακανονισμών χρεών με ακίνητη περιουσία.

Το κέρδος του Ομίλου από συνήθεις εργασίες, πριν τις προβλέψεις για κάλυψη του πιστωτικού κινδύνου και τις ζημιές απομείωσης, ανήλθε στα €42 εκατ. για την πρώτη εξαμηνία, ενώ όσον αφορά στο δεύτερο τρίμηνο του 2015 στα €20 εκατ. Ωστόσο, μετά τις ζημιές απομείωσης και τις προβλέψεις για κάλυψη του πιστωτικού κινδύνου, τη φορολογία και το κέρδος από δραστηριότητες που τερματίστηκαν, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στο €0,5 εκατ. για το εξάμηνο, καθώς το δεύτερο τρίμηνο του έτους αναγνωρίστηκαν ζημιές €12 εκατ.

Μειωμένα κατά 31% ήταν τα καθαρά έσοδα από τόκους, τα οποία ανήλθαν στα €73 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2015 από €106 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Η μείωση των καθαρών εσόδων από τόκους, αποδίδεται κυρίως στη μείωση των επιτοκίων και στην ταυτόχρονη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σημειώνεται ότι η μείωση των εσόδων από τόκους ως αποτέλεσμα της μείωσης των επιτοκίων είναι άμεση, αντίθετα το όφελος από τη μείωση των καταθετικών επιτοκίων θα προκύπτει σταδιακά με την ανανέωση των καταθέσεων. Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο του Ομίλου διαμορφώθηκε στο 2% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Τα μη επιτοκιακά έσοδα ανήλθαν στα €46 εκ. κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, ενώ το δεύτερο τρίμηνο παρουσιάζονται βελτιωμένα κατά 50% σε σύγκριση με την πρώτη τριμηνία του έτους. Το σύνολο των καθαρών εσόδων του Ομίλου ήταν στις 30 Ιουνίου 2015 €119 εκατ. και το σύνολο των εξόδων στα €77 εκατ. Τα έξοδα προσωπικού διαμορφώθηκαν στα €39 εκατ. και τα διοικητικά και άλλα έξοδα στα €35 εκατ.

Το σύνολο των εξόδων για την 2η τριμηνία του 2015 μειώθηκε κατά 14% σε σχέση με την 1η τριμηνία του 2015 και οφείλεται κυρίως στην μείωση των διοικητικών και άλλων εξόδων. Το σύνολο των εξόδων για την περίοδο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2015 ανέρχονται σε €76,9 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση 22% σε σύγκριση με την περίοδο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2014.

Οι ζημιές απομείωσης και προβλέψεις για την κάλυψη του πιστωτικού κινδύνου στην κατάσταση λογαριασμού αποτελεσμάτων για την 2η τριμηνία του 2015 ανήλθαν σε €33,9 εκατ. σε σύγκριση με €13,1 εκατ. για την 1η τριμηνία του 2015. Οι ζημιές απομείωσης και προβλέψεις για την κάλυψη του πιστωτικού κινδύνου στην κατάσταση λογαριασμού αποτελεσμάτων για την περίοδο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2015 ανήλθαν σε €47,0 εκατ. παρουσιάζοντας μείωση €147,0 εκατ. από το αντίστοιχο ποσό για την περίοδο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2014.

Σταθερός ο Δείκτης δανείων προς καταθέσεις
Το πρώτο εξάμηνο του 2015 έκλεισε με το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του Ομίλου να διαμορφώνεται στα €7,4 δισ. (€7,6 δισ. Δεκέμβριος 2014). Αμετάβλητος στο 51% παρέμεινε ο Δείκτης καθαρών χορηγήσεων προς καταθέσεις. Από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα, οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 2% για να διαμορφωθούν στα €6,2 δισ. έναντι €6,3 δισ. τον Δεκέμβριο του 2014.

Όπως αναφέρει η Τράπεζα, η ρευστότητα του Ομίλου παραμένει ισχυρή, καθώς το σύνολο των μετρητών και καταθέσεων του με τράπεζες διατηρήθηκε στα €3,2 δισ. Παράλληλα, σημειώνει ότι είναι η μόνη συστημική τράπεζα στην Κύπρο, η οποία δεν έχει καμία απολύτως εξάρτηση από το Μηχανισμό Παροχής Έκτακτης Ρευστότητας της ΕΚΤ (ELA) και δεν έχει προβεί σε bail in ή bail out για να καλύψει τις κεφαλαιακές της ανάγκες.

Στο 61% τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια
Οι συνολικές μεικτές χορηγήσεις ανήλθαν σε €4,4 δισ. Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, καθώς ο Δείκτης των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων στο σύνολο των μεικτών χορηγήσεων διαμορφώθηκε στο 61% και ο Δείκτης των συνολικών προβλέψεων ήταν στο 46%.

Παράλληλα, η Ελληνική αναφέρει ότι ακόμα και μετά τις νέες πιο αυστηρές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η κεφαλαιακή επάρκεια του Ομίλου ξεπερνά όλες τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις. Ο Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) διαμορφώθηκε στις 30 Ιουνίου 2015 στο 13,5%, ενώ ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας του Ομίλου ήταν 18,1%.

Η Τράπεζα στις 6 Φεβρουαρίου 2015 προχώρησε στην πώληση της θυγατρικής της εταιρείας Borenham Holdings Limited. Η θυγατρική εταιρεία της Τράπεζας, Borenham Holdings Limited κατείχε το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Ρωσικής εταιρείας Limited Liability Company “Format Invest”, ιδιοκτήτριας των κτηριακών εγκαταστάσεων της πρώην θυγατρικής τράπεζας στη Ρωσία Limited Liability Company Commercial Bank “Hellenic Bank”. Από τη συναλλαγή αυτή προέκυψε κέρδος ύψους €4,9 εκατ.


Δήλωση Bert Pijls, Ανώτατου Εκτελεστικού Διευθυντή: 
«Εκφράζω την ικανοποίηση μου, καθώς η Ελληνική Τράπεζα έχει επιτύχει οριακή κερδοφορία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, έναντι ζημιάς €95 εκ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Αυτό καταδεικνύει την πρόοδο, την οποία έχουμε επιτύχει στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς επίσης και στην παραχώρηση νέου δανεισμού σε βιώσιμα νοικοκυριά και κυπριακές επιχειρήσεις. Η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης καταμαρτυρεί ότι οι πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις στην Κύπρο είναι ενθαρρυντικές. Η Ελληνική Τράπεζα παραμένει μια δυνατή τράπεζα, έτοιμη να εξυπηρετήσει τις ανάγκες για την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας.

Παρ’ όλον ότι έχει σημειωθεί πρόοδος και η χώρα έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη, εντούτοις οι οικονομικές συνθήκες παραμένουν εύθραυστες και οι μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις σε πρωτοφανή επίπεδα, φθάνοντας το 61% στο τέλος Ιουνίου 2015. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του 2015, συνεχίσαμε τις προσπάθειες διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, επιτυγχάνοντας Δείκτη κάλυψης 46%. Ως αποτέλεσμα, καταγράφηκε στο τρίμηνο ζημιά της τάξης των €12 εκ. Εκτιμώ ότι θα χρειαστούν ακόμη κάποιες τριμηνίες ανόδου του ΑΕΠ για να υπάρξει σταθεροποίηση και εν συνεχεία βελτίωση και μείωση των ΜΕΔ. Έως τότε είναι δυνατόν να παραμείνει η αστάθεια.

Επιπρόσθετα, πολλά εξαρτώνται από τις εξελίξεις στον τομέα των ακινήτων. Είναι ενθαρρυντικό ότι ο αριθμός των συναλλαγών αυξάνεται σε σύγκριση με πέρσι και οι τιμές σταθεροποιούνται. Κατ’ ακρίβεια, σύμφωνα με τον Δείκτη RICS, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 0,6% κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου. Αυτά είναι καλά νέα, αφού μια μικρή άνοδος στις τιμές των κατοικιών θα υποβοηθήσει στην ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων, γεγονός το οποίο με τη σειρά του θα τροφοδοτήσει περαιτέρω την ανάπτυξη του ΑΕΠ και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, χαιρετίζω τα πρόσφατα φορολογικά κίνητρα που έχει εξαγγείλει και άρχισε να εφαρμόζει η κυβέρνηση. Ως αποτέλεσμα αυτών των κινήτρων, έχει ήδη εκδηλωθεί κατ’ αρχήν ενδιαφέρον από πιθανούς επενδυτές.

Η Ελληνική Τράπεζα έχει παράλληλα επιτύχει σημαντική πρόοδο στις προσπάθειες για ανάπτυξη του δανειακού της χαρτοφυλακίου. Τα νέα μας προϊόντα και σχέδια, τόσο προς εταιρείες και επιχειρήσεις, όσο και προς το κοινό, τα οποία συνάδουν πλήρως με τη νέα Οδηγία δανεισμού της ΚΤΚ, έχουν αντικριστεί με ενθουσιασμό από τους πελάτες μας, με αποτέλεσμα να καταγράφεται σημαντική αύξηση στις νέες δανειοδοτήσεις σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια βρίσκονται σήμερα σε επίπεδα που έχουμε να δούμε από το 2010. Υπάρχει συγκρατημένη ζήτηση, τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων και οι τιμές των ακινήτων είναι ελκυστικά και αρκετοί πελάτες πιστεύουν ότι τώρα είναι μια καλή χρονική στιγμή για να επιστρέψουν στην αγορά, δεδομένων και των προαναφερόμενων φορολογικών κινήτρων.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου, είδαμε να εφαρμόζονται οι νέες νομοθεσίες, αναφορικά με τις εκποιήσεις και την αφερεγγυότητα. Η Ελληνική Τράπεζα έχει πλήρη επίγνωση της κοινωνικής της ευθύνης και στόχος μας δεν είναι να ασκήσουμε τα νέα μας νομικά δικαιώματα κατά των ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας. Ωστόσο, όσον αφορά πελάτες, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα αποπληρωμής των χρεών τους αλλά είναι απρόθυμοι να πληρώσουν, θα εφαρμόσουμε τη νέα νομοθεσία και θα το πράξουμε ταχύτατα. Είναι αυτονόητο ότι θα προτιμούσαμε να καταλήξουμε σε λύση μέσω μιας συναινετικής αναδιάρθρωσης, όμως, θα στραφούμε στον νόμο εάν ο πελάτης δεν είναι πρόθυμος να συνεργαστεί. Παρότρυνση μας είναι –επίσης- να εφαρμοστεί τάχιστα η νέα νομοθεσία η οποία αφορά στην πώληση δανείων. Έχει διαπιστωθεί από άλλες αγορές, όπως της Ισπανίας και της Ιρλανδίας, ότι η ικανότητα των τραπεζών να πωλούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε τραπεζικούς και άλλους οργανισμούς, αποτελεί προϋπόθεση για να επιτευχθεί ουσιαστική μείωση των επιπέδων των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κάτι που θα ενδυναμώσει το τραπεζικό σύστημα και θα επιτρέψει στις τράπεζες να παραχωρούν επιπρόσθετο δανεισμό, υποστηρίζοντας έτσι την οικονομική ανάπτυξη.

Δειτε Επισης

Στα €44.608.380,50 το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Ψήφος εμπιστοσύνης από Fitch... Υψηλότερα και διαφοροποιημένα έσοδα για Ελληνική από την εξαγορά της CNP
Αδικεί επενδυτές και όσους έχουν προτεραιότητα στήριξης η πρόταση για φορολόγηση υπερκερδών τραπεζών
Προειδοποιούν οι επόπτες... Παραμένουν αυξημένοι οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ε.Ε.
Στην επενδυτική βαθμίδα BBB (χαμηλή) με σταθερή τάση η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας από DBRS
Τράπεζα Κύπρου: Στο Δ.Σ. Christian Philipp Hansmeyer και William Stuart
Αιφνιδιαστική παραίτηση του CEO της HSBC
Κνοτ (ΕΚΤ): Ρεαλιστική η μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο
Δεν πείθει την Βουλή για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών το ΑΚΕΛ-«Προεκλογικό πυροτέχνημα»
Moody's: Πιστωτικά θετική για την Ελληνική η απόκτηση της CNP