Powered by

Η ατμομηχανή του τουρισμού παίρνει μπρος

Έχοντας ολοκληρώσει τους πρώτους επτά μήνες με ισχυρή άνοδο σε σχέση με πέρσι αλλά και με μηνιαία άνοδο της τάξης του 8,5%, τον Ιούλιο, σε σύγκριση με πέρσι ο τουρισμός δείχνει να αφήνει πίσω του τις κακές χρονιές και κυρίως να αντισταθμίζει την ισχυρή πτώση από τα ρωσική αγορά σε επίπεδο αφίξεων.

Οι μεγάλοι «αιμοδότες»
Η διαχρονικά σημαντικότερη αγορά για τον κυπριακό τουρισμό, αυτή δηλαδή του Ηνωμένου Βασιλείου οδεύει προς αφίξεις της τάξης του 1 εκατ. τουριστών το 2015. Η χώρα έχει μέχρι στιγμής στείλει 557.069 τουρίστες στη χώρα, την ώρα που η άνοδος που καταγράφεται σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2014 φτάνει στο εντυπωσιακό ποσοστό του 22,5%.

Παράλληλα, σημαντικός είναι ο αριθμός και των Ρώσων επιβατών που έφτασαν στην Κύπρο παρόλο που δεδομένη θεωρείται πλέον η μεγάλη πτώση από την εν λόγω χώρα, η οποία εκτιμάται να κλείσει πέριξ του 15% για το 2015. Πάντως, κατά το πρώτο επτάμηνο του 2015 έφτασαν στην Κύπρο συνολικά 298.568 Ρώσοι τουρίστες στη χώρα. Ο συνολικός αριθμός αφίξεων από τη Ρωσία υπολογίζεται για το 2015 στις 500 με 550 χιλιάδες.

Σημαντικό το γεγονός ότι μεγάλες αγορές για την κυπριακή βιομηχανία τουρισμού έχουν αντισταθμίσει τη μεγάλη μείωση από τη Ρωσία. Πέραν του Ηνωμένου Βασιλείου, μεγάλη αύξηση καταγράφεται από την Ελλάδα και το Ισραήλ, σε ποσοστό 55,2% και 65% αντίστοιχα.

Επαφές με Βρετανούς και Γερμανούς για περισσότερους τουρίστες
Την ώρα που το 2015 οδεύει σε αριθμούς αντίστοιχους με τους περσινούς, δηλαδή της τάξης των 2,4 εκατ. αφίξεων, ο ΚΟΤ πραγματοποιεί τακτικές επαφές με διοργανωτές ταξιδίων προκειμένου να κτίσει τα νούμερα του επόμενου χρόνου αλλά και να αλιεύσει πληροφορίες αναφορικά με την ερχόμενη χειμερινή περίοδο.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το InBusinessNews ο Οργανισμός βρίσκεται σε επικοινωνία με Βρετανό τουριστικό πράκτορα, ο οποίος φαίνεται να αξιολογεί την Κύπρο ως ελκυστικό προορισμό για περαιτέρω επέκταση των εργασιών του. Υπάρχουν μάλιστα σοβαρές ενδείξεις ότι κατά το 2016 θα φέρει σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό Βρετανών τουριστών στην Κύπρο, ενώ οι σχεδιασμοί απλώνονται και κατά τη χειμερινή περίοδο, η οποία αποτελεί και το μεγάλο αγκάθι της τουριστικής βιομηχανίας.

Την ίδια στιγμή ο ΚΟΤ συζητά και θα έχει άμεσα, κατ’ ιδίαν επαφές με αεροπορική εταιρεία από τη Γερμανία, η οποία διαβλέποντας προοπτικές ανάπτυξης στην Κύπρο συζητά το ενδεχόμενο έναρξης πτήσεων προς την Κύπρο. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το InBusinessNews οι επαφές ΚΟΤ και εταιρείας θα πραγματοποιηθούν εντός των επόμενων εβδομάδων.

Σχεδιασμός για το 2016
Πάντως, τόσο στον ΚΟΤ όσο και στο Υπουργείο Ενέργειας υπάρχει προβληματισμός αναφορικά με την πτώση αφίξεων από τις σκανδιναβικές χώρες. Τα εν λόγω κράτη στέλνουν περίπου 300 με 350 χιλιάδες τουρίστες ετησίως, ωστόσο, οι αριθμοί κάθε χρόνο μειώνονται. Υπάρχει πλάνο για δυναμικές καμπάνιες στις εν λόγω χώρες, το οποίο όμως ακόμη βρίσκεται σε στάδιο σχεδιασμού.

Την ίδια στιγμή μεγάλες αγορές της Ευρώπης όπως η Γαλλία και η Πολωνία, αποτελούν μεγάλους στόχους για τον ΚΟΤ ο οποίος ωστόσο ακ¨ομη επεξεργάζεται το επιχειρησιακό του πλάνο διαφήμισης και επικοινωνίας στις συγκεκριμένες χώρες.

Η μεγάλη άνοδος από το Ισραήλ, η σταδιακή αποκατάσταση της ροής αφίξεων από τη Βρετανία και τη Γερμανία αποτελούν τα θετικά σημεία στα οποία ο ΚΟΤ επιδιώκει να κτίσει για περαιτέρω αφίξεις το 2016.

 

Δειτε Επισης

Η άτεγκτη στάση των συντεχνιών βάζει σε κίνδυνο τη ξενοδοχειακή βιομηχανία-«Όχι» και από ΣΕΚ στη μεσολαβητική πρόταση
ACTTA: Χοροεσπερίδα φιλανθρωπικού χαρακτήρα στο πλαίσιο των δράσεων για τα 70 χρόνια λειτουργίας του
Ρίχνουν δίκτυα στην πολωνική αγορά-Συνάντηση ΕΤΑΠ Αμμοχώστου με ταξιδιωτικούς πράκτορες από την χώρα
Άνοιξε εντός του Sunset Gardens το Nomad Bread & Coffee-Μοντέρνες και ευρύχωρες εγκαταστάσεις(pics)
Lordos Hotels: Αναδιοργάνωση θυγατρικής και σε νέα βάση η λειτουργία του Golden Coast Hotel
Στην Αγία Νάπα για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος η Υφ. Ναυτιλίας-Συναντήθηκε με το Δήμαρχο
ΕΤΑΠ Πάφου: Χρηματοδότηση έως €25.000 για μικρομεσαίες επιχειρήσεις-100% χρηματοδότηση
Aphrodite Hills Resort και όμιλος PERHA συνεργάζονται για το ετήσιο Σαββατοκύριακο αγάπης και συνεισφοράς
Παραμένει αισιόδοξος και ρίχνει το γάντι στις συντεχνίες για την συλλογική σύμβαση στα ξενοδοχεία ο Παναγιώτου
Βάζουν σε μπελάδες την ξενοδοχειακή βιομηχανία οι συντεχνίες-«Όχι» ΠΕΟ και επιφυλάξεις ΣΕΚ για την μεσολαβητική