Τα αρπακτικά και η πακετοποίηση δανείων

Η πακετοποίηση και πώληση δανείων από τραπεζικά ιδρύματα σε τρίτους αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα  που απασχολεί τον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Η νομοθεσία αυτή θα βοηθήσει τα τραπεζικά ιδρύματα να διαγράψουν από τους ισολογισμούς τους Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια αποκτώντας με αυτόν τον τρόπο άμεση ρευστότητα με ταυτόρονη βελτίωση των αποτελεσμάτων τους.

Οι μεγαλύτεροι επενδυτές των ενυπόθηκων δανείων συνήθως είναι ξένες κυβερνήσεις, συνταξιοδοτικά ταμεία, ασφαλιστικές εταιρείες, τράπεζες και hedge funds.

Ωστόσο, η συζήτηση για την πακετοποίηση των δανείων φέρνει προς συζήτηση τις φοβίες που έχουν κάποιοι οπισθοδρομικοί ή λαϊκιστές ή και τα δύο, για τα διάφορα επενδυτικά ταμεία που επισκέπτονται το νησί με στόχο να επενδύσουν. Τους ανησυχεί ότι η πολιτική των hedge funds είναι συνήθως επιθετική. 

Μάλιστα, τα χαρακτηρίζουν ως «αρπακτικά». Παρόλα αυτά οι πολέμιοι των ξένων funds συνήθως δεν έχουν ιδέα για το πώς δουλεύει η σύγχρονη οικονομία, οι αγορές και οι επενδύσεις, τις οποίες επιτακτικά ζητούν κάποιοι να έρθουν στην Κύπρο. Να σημειωθεί ότι ξένα ταμεία επένδυσαν στις κυπριακές τράπεζες και ξένοι επενδυτές ενδιαφέρονται για άμεση επένδυση στον τόπο μέσω συμμμετοχής σε προγράμματα αποκρατικοποιήσεων, αλλά και σε διάφορα projects όπως οι μαρίνες, τα γκολφ και τα καζίνο.

Εάν θέλουμε η Κύπρος να μπει στο παιχνίδι της διεθνούς οικονομίας, θα πρέπει να αφήσουμε κατά μέρος τους λαϊκισμούς, τις υπεραπλουστευμένες αναλύσεις και τις γενικεύσεις χάριν ψήφων ή εξυπηρέτηση συμφερόντων. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε ξένα επενδυτικά ταμεία να επενδύουν τελικώς στο νησί μας.

 

Δειτε Επισης

Άρθρο του CEO της Eurobank Φωκίωνα Καραβία: Ινδία, ένας στρατηγικός εταίρος για την Ελλάδα και την Κύπρο
Πώς η αδράνεια (inertia) προστατεύει το ηλεκτρικό σύστημα
Η αναθεώρηση των δημόσιων συμβάσεων: Επιτακτική ανάγκη για τον κατασκευαστικό κλάδο και την οικονομία
Η δασμολογική απειλή του Τράμπ: Ο χάλυβας, ο προστατευτισμός και ο βαθύτερος παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος
Αγροφωτοβολταϊκά: Η απάντηση των γεωργών στην ξηρασία και την ενεργειακή κρίση
Επιστημονική εκπροσώπηση στο Δ.Σ. του ΟΑΥ: Προϋπόθεση για μία σύγχρονη και τεκμηριωμένη πολιτική υγείας
Το λογισμικό που «κάθεται» και γιατί η επένδυσή σας δεν αποδίδει
Προστατεύοντας το εθνικό μας προϊόν με διαφάνεια και υπευθυνότητα
Τεχνικό χρέος (Tech debt) στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού: Διαχείριση και πρόληψη οι σύμμαχοι της μετάβασης
Οι προοπτικές της αγοράς ακινήτων της Λευκωσίας το 2025