Ανακτώντας το λαβωμένο στάτους

Τα φορολογικά κίνητρα που ανακοίνωσε προ μηνός περίπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δημιουργούν μια νέα προοπτική ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας.

Τόσο ο κλάδος των υπηρεσιών, όσο και αυτός των ακινήτων, αποτέλεσαν για χρόνια την ατμομηχανή ανάπτυξης της οικονομίας. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια της ύφεσης και οι δυο αυτοί κλάδοι δέχτηκαν σημαντικό πλήγμα.

Με τα κίνητρα αυτά, δημιουργούνται ξανά οι προϋποθέσεις ανάπτυξης τους. Ωστόσο, για να γίνει αυτό πραγματικότητα θα πρέπει διάφορες ομάδες ανθρώπων να εργαστούν εντατικά, ώστε οι εξαγγελίες να μην παραμείνουν λόγια. Πάντως, η μέχρι τώρα εργασία που έχει πραγματοποιηθεί αποτελεί σημαντικό βήμα προς τα εμπρός και βεβαίως θα πρέπει να πιστωθεί σε όσους –αφιλοκερδώς- εργάστηκαν προκειμένου οι σχεδιασμοί να πάρουν μορφή. ΣΕΛΚ, Δικηγορικός Σύλλογος, KPMG, PwC, Deloitte και ΕΥ σε συντονισμό με το Υπουργείο Οικονομικών αποτελούν τους φορείς, οι οποίοι δούλεψαν εντατικά προκειμένου οι ιδέες και οι προτάσεις να έχουν λάβει –πλέον- μορφή νόμων ή νομοσχεδίων.

Πάντως, τόσο η ίδια η Κυβέρνηση, όσο και οι άμεσα επηρεαζόμενες επαγγελματικές ομάδες, όπως είναι οι δικηγόροι και οι λογιστές, θα πρέπει να συμβάλουν ώστε τα κίνητρα αυτά να έχουν άμεσο αποτέλεσμα μέσω βεβαίως της εφαρμογής τους. Ποιο θα είναι αυτό; Επανατοποθέτηση της Κύπρου στο χάρτη των χωρών με ελκυστικό κλάδο υπηρεσιών. Αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος Κύπριων και ξένων για επενδύσεις σε ακίνητα. Αλλά κυρίως εισροή ξένων επενδύσεων στην οικονομία και ανάσα στα κρατικά ταμεία.

Σημείωση: Εκ παραδρομής αναφέρθηκε το όνομα της KPMG δύο φορές ενώ θα έπρεπε να αναφερθεί και ο οίκος ΕΥ, ο οποίος επίσης συμμετείχε στις διαδικασίες. Το κείμενο έχει ανανεωθεί με το ορθό λεκτικό.

Δειτε Επισης

Το χαλλούμι σε αριθμούς-Πώς εξελίχθηκε στον λευκό χρυσό της Κύπρου
Από την γραφειοκρατία στην ψηφιακή Κύπρο: Ζήτημα ύψιστης εθνικής σημασίας
Ενοικιοστάσιο: Προβλήματα και στρεβλώσεις του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου
Εργασία και εμμηνόπαυση: Ώρα για πράξεις και όχι ετικέτες
Η σημασία της ασφάλειας των τροφίμων από το αγρόκτημα στο πιάτο: Κατανοώντας και αντιμετωπίζοντας τις τροφιμογενείς λοιμώξεις
Πιστεύεις ότι ξέρεις να διαχειρίζεσαι σωστά τα οικονομικά σου; Τα δεδομένα ερευνών του ΤΕΠΑΚ δείχνουν το αντίθετο
Η παγκόσμια οικονομία υπό πολιορκία-Μια κριτική ανάλυση των προβλέψεων του ΔΝΤ και της παγίδας των δασμών
Πώς το ψηφιακό ευρώ θα επηρεάσει τον παραδοσιακό ρόλο των ενδιάμεσων φορέων
Η ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου: Προκλήσεις και αναγκαίες λύσεις για τις ΑΠΕ
Ψηφιακό χρήμα-Η στρατηγική ευκαιρία της Κύπρου να ηγηθεί