Σημάδια κόπωσης για την κινεζική οικονομία
12:03 - 01 Αυγούστου 2015
Νέα μικρή πτώση παρουσίασε ο δείκτης παραγγελιών στην Κίνα, καθώς η ζήτηση τόσο στο εσωτερικό όσο και στις εξαγωγές υποχώρησε, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο θα χρειαστεί νέα μέτρα τόνωσης.
Ο επίσημος δείκτης Υπευθύνων Παραγγελιών (PMI) τον Ιούλιο διαμορφώθηκε στις 50 μονάδες σε σύγκριση με 50,2 του προηγούμενου μήνα, με το όριο των 50 μονάδων να είναι αυτό που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση σε μηνιαία βάση.
Σφυγμομέτρηση αναλυτών που διενεργεί το πρακτορείο Reuters είχε καταδείξει ένδειξη 50,2 μονάδων, που αν και χλιαρή παρέπεμπε σε ανάπτυξη του τομέα.
Ωστόσο τόσο οι εξαγωγές όσο και οι εγχώριες παραγγελίες μεγάλων εταιρειών που καταγράφονται στην έρευνα υποχώρησαν.
Να σημειωθεί ότι από τα μέσα Ιουνίου η χρηματαγορά στην Κίνα κατέγραψε βουτιά 30%, με τους αναλυτές να προειδοποιούν πως μεγάλες μεταβολές θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εμπιστοσύνη καταναλωτών και επιχειρήσεων, κάτι που σημαίνει αναστολή επενδυτικών αποφάσεων, που με τη σειρά του θα αυξήσει την επιβράδυνση στην οικονομία.
«Χρειάζονται περισσότερα μέτρα πολιτικής για να σταθεροποιηθεί η πραγματική οικονομία. Ίσως κεφάλαια που θα διοχετευθούν για τόνωση της χρηματιστηριακής αγοράς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για στήριξη της πραγματικής οικονομίας», δήλωσαν οικονομολόγοι της ANZ Λι Γκανγκ Λιου και Λούις Λαμ σε ερευνητικό σημείωμα.
Η ίδια εταιρεία διατήρησε αμετάβλητη την εκτίμησή της πως η Κεντρική Τράπεζα της χώρας θα μειώσει το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης αυτό το τρίμηνο, προκειμένου να μειώσει τις εποπτικές απαιτήσεις κατά 50 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του έτους.
Παράλληλα, ο επίσημος δείκτης παραγγελιών εκτός του τομέα μεταποίησης, παρουσίασε οριακή αύξηση, αφού διαμορφώθηκε στις 53,9 μονάδες σε σύγκριση με 53,8 τον Ιούνιο. Ωστόσο οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών παρουσίασαν ηπιότερες παραγγελίες, οι οποίες με βάση τον σχετικό δείκτη υποχώρησαν στις 50,1 μονάδες από 51,3 τον Ιούνιο.
Ο τομέας των υπηρεσιών για τα τελευταία δύο χρόνια αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής παραγωγής της Κίνας, με μερίδιο που το 2014 αντιστοιχούσε στο 48,2%, ενώ η μεταποίηση και οι κατασκευές αντιστοιχούσαν στο 42,6%.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ