Ανάγκη δημιουργίας Εταιρειών Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων

Πραγματοποιήθηκε η 41η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων του Ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας, κατά την οποία έγινε απολογισμός του έργου, το οποίο επιτελέστηκε το 2014 και αναλύθηκαν οι προοπτικές του Ομίλου για το 2015.

Στην ομιλία της η Πρόεδρος του Ομίλου, Ειρένα Γεωργιάδου, επισήμανε ότι το 2014 ήταν μια χρονιά μεγάλων προκλήσεων, «καταιγίδας» αλλαγών και μεγάλων ευκαιριών. Αναφερόμενη στην πορεία της οικονομίας, η κ. Γεωργιάδου τόνισε τη σημασία της υλοποίησης των σημαντικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα υποβοηθήσουν στην προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Υπογράμμισε τον ρόλο, τον οποίον καλείται να διαδραματίσει το τραπεζικό σύστημα, μέσα από υπεύθυνες χρηματικές και πιστωτικές συναλλαγές, με στόχο την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης. Χαρακτήρισε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σαν τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει το σύνολο του χρηματοοικονομικού συστήματος της χώρας και υπέδειξε ότι η ορθή και επιτυχής διαχείρισή τους απαιτεί εξειδικευμένη γνώση. Στο πλέγμα αυτό, ανέδειξε την ανάγκη να δημιουργηθούν ταχύτατα οι συνθήκες, οι οποίες θα επιτρέπουν τη σύσταση και λειτουργία «Οχημάτων ή Εταιρειών Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων».

Εκφράζοντας την αποφασιστικότητα του Ομίλου να τεθεί σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης, η κ. Γεωργιάδου αναφέρθηκε στους στρατηγικούς στόχους της Ελληνικής Τράπεζας για το 2015. Ανέδειξε ως κορυφαίες στρατηγικές επιδιώξεις, την αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την ανάπτυξη του μεριδίου της Τράπεζας στην αγορά.

Εξαίροντας τη συνεχή στήριξη των μετόχων, η Πρόεδρος του Ομίλου εξέφρασε την ετοιμότητα της Ελληνικής Τράπεζας να αξιοποιήσει κάθε ευκαιρία που θα παρουσιαστεί στο τραπεζικό τοπίο και να συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Από την πλευρά του ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Ομίλου, Bert Pijls, διαβεβαίωσε ότι στόχος της Ελληνικής Τράπεζας είναι να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία ανάπτυξης. Επισημαίνοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το χρηματοοικονομικό περιβάλλον, ο κ. Pijls χαρακτήρισε βήμα προς την ορθή κατεύθυνση την ψήφιση του νόμου των εκποιήσεων και του Πλαισίου Αφερεγγυότητας. Σημείωσε, ωστόσο, ότι χρειάζεται ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου, κατά τρόπο που να επιτρέπεται η πώληση δανείων, όπου κρίνεται αναπόφευκτο, πρακτική, η οποία -όπως επισήμανε-ακολουθείται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίον η Ελληνική Τράπεζα διαχειρίζεται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο κ. Pijls είπε ότι η προσπάθεια επικεντρώνεται στην επίτευξη βιώσιμων αναδιαρθρώσεων με βιώσιμες λύσεις.
Στην ομιλία του ο κ. Pijls αναφέρθηκε, επίσης, σε τέσσερα σημαντικά μεγέθη, τα οποία καταδεικνύουν τις θετικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών και ταυτόχρονα τη δυναμική που αποκτά ο Όμιλος της Ελληνικής Τράπεζας.

Συγκεκριμένα επισήμανε ότι τα ακόλουθα:

    17,9% κεφαλαιακή επάρκεια
    49% δείκτης καθαρών χορηγήσεων προς καταθέσεις
    30,000 νέοι πελάτες
    119 νέες προσλήψεις,

καταμαρτυρούν τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Ομίλου στην ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας.

Ο κ. Pijls ανέδειξε, επίσης, τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα που επιδιώκει να διατηρήσει ο Όμιλος και τόνισε ότι οι πελάτες της Ελληνικής αποτελούν την καρδιά της στρατηγικής και των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων. Στο πλαίσιο αυτό έκανε αναφορά στο νέο στεγαστικό επιτόκιο της Ελληνικής Τράπεζας, το οποίο είναι το χαμηλότερο στην αγορά, καθώς και στο σχέδιο ιδιωτών για μεταφορά υπολοίπων σε ένα μόνο δάνειο. Ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Ομίλου, ευχαρίστησε τους πελάτες και το προσωπικό της Τράπεζας για τη δέσμευση και αφοσίωσή τους.

Στη διάρκεια της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης, ο οικονομικός διευθυντής του Ομίλου, κ. Αντώνης Ρούβας, παρουσίασε τα οικονομικά αποτελέσματα του 2014 και της πρώτης τριμηνίας του 2015.

Στη Συνέλευση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Οικονομικών, Εργασίας, Γεωργίας, η διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και βουλευτές.

Δειτε Επισης

Στα €44.608.380,50 το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Ψήφος εμπιστοσύνης από Fitch... Υψηλότερα και διαφοροποιημένα έσοδα για Ελληνική από την εξαγορά της CNP
Αδικεί επενδυτές και όσους έχουν προτεραιότητα στήριξης η πρόταση για φορολόγηση υπερκερδών τραπεζών
Προειδοποιούν οι επόπτες... Παραμένουν αυξημένοι οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ε.Ε.
Στην επενδυτική βαθμίδα BBB (χαμηλή) με σταθερή τάση η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας από DBRS
Τράπεζα Κύπρου: Στο Δ.Σ. Christian Philipp Hansmeyer και William Stuart
Αιφνιδιαστική παραίτηση του CEO της HSBC
Κνοτ (ΕΚΤ): Ρεαλιστική η μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο
Δεν πείθει την Βουλή για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών το ΑΚΕΛ-«Προεκλογικό πυροτέχνημα»
Moody's: Πιστωτικά θετική για την Ελληνική η απόκτηση της CNP