Η τέχνη της κατεδάφισης

Συνήθως διαβάζουμε για αυτούς που έχουν μια ιδέα για υλοποίηση ενός έργου ή για αρχιτέκτονες που σχεδιάζουν κτήρια. Πολύ πιο συχνά ακούμε για επιχειρήσεις που κτίζουν ή μεγάλες εταιρείες που κατασκευάζουν μεγαλεπήβολα projects στην Κύπρο ή το εξωτερικό. Ο Φίλιππος Καμέρης, γενικός διευθυντής της ομώνυμης εταιρείας, εξηγεί στο InBusinessNews πως είναι να γκρεμίζεις κτήρια. Αναφέρει πόσο απαιτητική είναι η συγκεκριμένη εργασία αλλά και πως ο ίδιος κατέληξε από παιδί πλάι στον πατέρα του να έχει δημιουργήσει τη δική του επιχείρηση κατεδαφίσεων.

Η αρχή
«Ο πατέρας μου ήταν χειριστής μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται στις οικοδομές και σταδιακά έγινε ειδικός στις κατεδαφίσεις κτηρίων. Εγώ στο πλευρό έμαθα αρχικά όλα όσα έπρεπε για το χειρισμό μεγάλων μηχανημάτων κι έπειτα τράβηξα το δρόμο μου, δημιουργώντας τη δική μου εταιρεία» αναφέρει ο  Φίλιππος Καμέρης, απαντώντας στο ερώτημα για πώς ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο επάγγελμα.

Ο Φίλιππος Καμέρης ασχολείται με την κατεδάφιση κτηρίων εδώ και 25 χρόνια, ενώ στην πορεία ενέταξε στις εργασίες της εταιρείες του και τις κατασκευές αν και είναι γνωστός σε ολόκληρη την Κύπρο για τις κατεδαφίσεις.

Τα βήματα κατεδάφισης
Την ίδια ώρα ο κ. Καμέρης εξηγεί ότι κάθε άλλο παρά απλή είναι η διαδικασία κατεδάφισης ενός κτηρίου, καθώς προϋποθέτει αυστηρή εφαρμογή διαδικασιών αλλά και προσεκτικούς χειρισμούς. «Πριν την κατεδάφιση χρειάζεται να αφαιρεθούν όλα τα καλώδια του ηλεκτρικού και όλα τα υπόλοιπα υλικά ενός κτηρίου εκτός των δομικών, όπως τα αλουμίνια, η ξυλεία και τα κεραμίδια. Τα συγκεκριμένα υλικά πωλούνται σε εταιρείες που τα μεταποιούν. Έπειτα και αφού απομένουν μόνο δομικά υλικά σε ένα κτήριο γίνεται η κατεδάφιση. Στη συνέχεια τα μπάζα μεταφέρονται σε ειδικό χώρο επεξεργασίας, όπου δημιουργούνται νέες ύλες για τη βιομηχανία των κατασκευών» σημειώνει ο κ. Καμέρης, περιγράφοντας τη σειρά, η οποία ακολουθείται σε μια κατεδάφιση.

Ιστορικά κτήρια που έγιναν μπάζα
Ορισμένα από τα μεγάλα έργα κατεδαφίσεων τα οποία έχει αναλάβει η εταιρεία του Φίλιππου Καμέρη είναι:
Παλαιό Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας
Παλαιό ΓΣΠ
Στρατόπεδο Παναγίδη (έναντι ξενοδοχείου Hilton)

«Δεν υπάρχει κανένα συναισθηματικό δέσιμο με κάθε κτήριο που κατεδαφίζουμε. Για μας είναι ακόμη μία δουλειά» απαντά ο κ. Καμέρης έπειτα από ερώτηση για το πώς νιώθει όταν πρόκειται να κατεδαφίσει κάποιο ιστορικής αξίας κτήριο, όπως τα προαναφερθέντα.

Τονίζει πάντως, ότι καθετί έτσι και τα κτήρια κάνουν τον κύκλο τους, ενώ μια κατεδάφιση συνεπάγεται την κατασκευή ενός καινούργιου κτηρίου ή τη δημιουργία ενός νέου χώρου.

«Εντύπωση μου προκαλεί όταν οικίες συγκεκριμένης εποχής, οι οποίες θα μπορούσαν να εξωραϊστούν, καταλήγουν να κατεδαφίζονται με απόφαση των ιδιοκτητών τους. Συνήθως πρόκειται για κληρονόμους οι οποίοι δίνουν με τη μέθοδο της αντιπαροχής ένα οικόπεδο, όπου υπήρχε ένα παλιό σπίτι. Συχνά τη θέση τους παίρνουν νεόδμητες πολυκατοικίες» εξηγεί ο κ. Καμέρης.  

Δειτε Επισης

Χρ. Πατσαλίδης: Πολλά τα θέματα που μας απασχολούν στην ΚΤΚ, ευελπιστούμε σε συνεργασία των κομμάτων
Συνέχιση ανάπτυξης και μείωση πληθωρισμού στην Κύπρο προβλέπει η Κομισιόν
Έξυπνοι μετρητές: Κατεπείγον νομοσχέδιο στη Βουλή για να μην χαθεί η χρηματοδότηση των 35 εκατ. ευρώ
Παραμένει ανοικτό το μέτωπο των συλλογικών συμβάσεων σε οικοδομική και ξενοδοχειακή βιομηχανία
ΠτΔ: Rebranding της Κύπρου και αναθεωρημένο σχέδιο κινήτρων για αδειοδότηση αυθαίρετων/νέων κατασκευών
Στην Κύπρο ο υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας στην Ε.Ε. το πρώτο τρίμηνο-Άγγιξε το 3,3%
Στην Κύπρο η συνάντηση του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
Η πορεία προς ισότιμο και καθολικό σύστημα υγείας στο 7ο Cyprus HealthCare Conference
Smart Solutions και οι νέες δυνατότητες για τους Οργανισμούς στο «Cisco Experience»
Μια ξεχωριστή γευστική εμπειρία στη καρδιά της Λευκωσίας