Δραστικές αλλαγές στα εργασιακά των τραπεζών

Σε νέα φάση εισέρχεται το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, με τις εργασιακές συμβάσεις να έρχονται στο προσκήνιο, αφού όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θεωρούν ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει να αλλάξουν, προκειμένου να καταστούν πιο παραγωγικά, πιο εξυπηρετικά και ευέλικτα σε σχέση με την εκτέλεση των εργασιών τους.

Τα ζητήματα που απασχολούν σε πρώτο στάδιο την Τράπεζα Κύπρου, αλλά εκτιμάται ότι ανάλογες συζητήσεις θα γίνουν και από τα άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του τόπου, αφορούν τους όρους εργοδότησης (απολαβές, ταμεία, προαγωγές) και το ωράριο λειτουργίας των υποκαταστημάτων.

Την ίδια ώρα η αποχώρηση Τράπεζας Κύπρου, Ελληνικής και Συνεργατισμού από τον Εργοδοτικό Σύνδεσμο, θέτει σε νέα βάση τις επαφές τραπεζών-υπαλλήλων. Από δω κι έπειτα η ΕΤΥΚ θα πρέπει να διαπραγματεύεται με την κάθε τράπεζα ξεχωριστά για τα εργασιακά θέματα, σε αντίθεση με το προηγούμενο καθεστώς, κατά το οποίο η ΕΤΥΚ εκπροσωπούσε το σύνολο των εργαζομένων στο τραπεζικό σύστημα.

Κοινή θέση για διευρυμένο ωράριο
Είναι πλέον κοινώς αποδεκτή η θέση για μεγαλύτερης έκτασης ωράριο στις τράπεζες, αφού το σημερινό αξιολογείται ως μη εξυπηρετικό για τη μεγάλη μάζα του κόσμου. Σε αυτό που προσανατολίζονται σήμερα οι τράπεζες είναι να έχουν διαρκή εξυπηρέτηση από το πρωί μέχρι το απόγευμα, όπως για παράδειγμα 9 με 5, όπως ήδη εργάζονται ξένες τράπεζες στην Κύπρο.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η φόρμουλα που αναζητείται θα είναι στη βάση συστήματος βάρδιας, προκειμένου να μην αλλάξει το σύνολο των ωρών εργασίας των τραπεζικών υπαλλήλων, αλλά μόνο το ωράριό τους αναλόγως εβδομαδιαίου προγράμματος.

Η Τράπεζα Κύπρου έχει ήδη ανοίξει κεφάλαια με σκοπό να καταλήξει σε συμφωνία με την ΕΤΥΚ για τους εργαζομένους στον Οργανισμό. Τον ρόλο του συνδετικού κρίκου ΔΣ και ΕΤΥΚ έχει αναλάβει ο Μιχάλης Σπανός, ο οποίος είναι χρόνια στέλεχος σε κυπριακές επιχειρήσεις και διοικητικός σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου. Μάλιστα, το ΔΣ της τράπεζας έχει ως στόχο να καταλήξει σε νέα συλλογική σύμβαση μέχρι τις αρχές του 2016. Ο διάλογος είναι σε πρώιμο στάδιο, αλλά η Τράπεζα Κύπρου έχει ανοίξει το κεφαλαιώδες ζήτημα πριν τα υπόλοιπα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Πάντως, το ωράριο λειτουργίας είναι κάτι που θα απασχολήσει όλες ανεξαιρέτως τις τράπεζες και πολύ πιθανόν ανεξαρτήτως του υπόλοιπου πλαισίου συλλογικών συμβάσεων.

Απολαβές και αριθμός προσωπικού
Το συνολικό κόστος για μισθολόγιο στις τράπεζες είναι ένα από τα μεγάλα ζητήματα που απασχολεί τα διοικητικά συμβούλια των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Ο αριθμός του προσωπικού στους Οργανισμούς δεν αποτελεί μεγάλο πρόβλημα, ωστόσο, η συγκράτηση του μισθολογίου είναι κομβικής σημασίας για τις τράπεζες. Αυτό που θα επιχειρηθεί είναι να εξαιρεθεί από τη συλλογική σύμβαση η καθολική ένταξη των εργαζομένων σε ένα σύστημα σταθερών αυξήσεων και προαγωγών. Στόχος είναι να καθοριστούν κάποια ελάχιστα όρια για μισθούς και αυξήσεις, αλλά από ένα σημείο κι έπειτα να αμείβεται ο κάθε εργαζόμενος αναλόγως προσόντων, παραγωγικότητας και βάσει αξιολογήσεων.

Ανάγκη για αξιοποίηση ατόμων  
Την ίδια ώρα οι τράπεζες θα αναζητήσουν για τρόπους απεμπλοκής από το συμβατικό τρόπο προαγωγών μέσω ιεραρχίας, η οποία υπολογίζει έτη υπηρεσίας και προσόντα. Στις τράπεζες επιδιώκουν να αλλάξουν ή έστω να διαφοροποιήσουν μερικώς την εν λόγω τακτική, προκειμένου να αξιοποιηθούν στελέχη των τραπεζών σε τμήμα που πιθανόν να μπορούν να αποδώσουν καλύτερα.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο ζήτημα δεν είναι εύκολο. Για παράδειγμα, εάν ένα άτομο που εργάζεται σε ταμείο αξιολογηθεί ως πιο χρήσιμο στο τμήμα wealth management, θα μεταφερθεί στο εν λόγω τμήμα παίρνοντας παράλληλα και χρήματα που παραδείγματος χάριν αντιστοιχούν σε πέντε προαγωγές. Μια τέτοια κίνηση θεωρείται δεδομένο ότι θα διασαλεύσει τις ισορροπίες μεταξύ ατόμων με ίδια προσόντα, θέση και απολαβές στην κάθε τράπεζα.

Στις τράπεζες υπάρχει έντονη η πεποίθηση ότι επιβάλλεται η αξιοποίηση προσωπικού σε θέσεις, όπου υπάρχει έλλειψη ικανών ατόμων, αλλά δίχως να προσληφθεί νέο προσωπικό. Δεν είναι το μεγαλύτερο ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες, ωστόσο, αξιολογείται ως θέμα που μπορεί να δώσει πολλές λύσεις για διάφορα τμήματα.

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού GOLD: The Shipping Forecast
Αντώνης Ρέμος-Ελένη Φουρέιρα: H συναυλία της χρονιάς στις 15 Ιουνίου στο Nammos Limassol
Αυτή είναι η πρόταση του ΑΚΕΛ για επιβολή τέλους 5% επί των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών
Το... τερματίζουν οι Κινέζοι για την πλωτή μονάδα-Οι ισχυρισμοί CMC για το FSRU και ποια η πραγματικότητα
Όλες οι αποφάσεις της γενικής συνέλευσης της Τρ. Κύπρου-Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας ανά ψήφισμα
Έκπληκτη η ΕΤΥΦΑ, απορρίπτει ισχυρισμούς της κινεζικής CMC: «Δεν θα την ακολουθήσουμε στην παραπλάνηση»
Κώστας Κουμής: Εντός στόχων παρά τις αντιξοότητες-Ικανοποίηση για τα αποτελέσματα του πρώτου τετραμήνου
Τράπεζα Κύπρου: Πράσινο από τους μετόχους για το μέρισμα-Οι εκλεγέντες και επανεκλεγέντες στο Δ.Σ.(pics)
Τ. Αράπογλου: Σε θέση για βιώσιμη κερδοφορία και μετά την επιστροφή των επιτοκίων σε πτωτική τάση η Τρ. Κύπρου
Πανίκος Νικολάου: Ισχυρές επιδόσεις για την Τράπεζα Κύπρου και διανομή έξι φορές μεγαλύτερη από το 2023