Αναδιαρθρώσεις στο άψε-σβήσε

Στενεύουν σημαντικά τα περιθώρια για όσους δανειολήπτες δεν εξυπηρετούν τα δάνεια τους και πρέπει να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση τους, εφόσον εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας η αναθεώρηση της οδηγίας για τη Διαχείριση Καθυστερήσεων.

Με τη νέα οδηγία θα ακολουθείται διαφορετική διαδικασία για φυσικά πρόσωπα και εταιρείες που εμπίπτουν στον ορισμό πολύ μικρές επιχειρήσεις (λιγότερα από 10 άτομα προσωπικό και 2εκ. τζίρο) και διαφορετική για μεγαλύτερες επιχειρήσεις.

Στόχος είναι να τρέξουν με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς οι αναδιαρθρώσεις, όπως προβλεπόταν και στο τελευταίο μνημόνιο.

Στην περίπτωση των φυσικών προσώπων, διαφοροποιείται σημαντικά ο χρόνος χειρισμού περιπτώσεων δανείων που έχουν ξεπεράσει τις 90 μέρες σε καθυστέρηση. Ενώ μέχρι τώρα ο δανειολήπτης είχε περιθώριο 20 ημερών για να ανταποκριθεί και να μην ταξινομηθεί ως μη συνεργάσιμος με τη νέα οδηγία θα έχει μόνο δέκα μέρες για να ανταποκριθεί. Σε αντίθετη περίπτωση το ίδρυμα θα μπορεί να ξεκινήσει διαδικασίες για να λάβει αυτό που δικαιούται.

Στη συνέχεια, αφού ο δανειολήπτης ανταποκριθεί, η τράπεζα θα έχει περιθώριο τριάντα ημερών για να του υποβάλει πρόταση αναδιάρθρωσης. Στη συνέχεια, ο δανειολήπτης θα έχει στη διάθεση του 10 μέρες για να αποφασίσει κατά πόσο αποδέχεται. Στην προηγούμενη οδηγία είχε είκοσι μέρες στη διάθεσή του. Στη συνέχεια θα ακολουθείται η διαδικασία που ίσχυε. Δηλαδή, εντός πέντε ημερών, η τράπεζα είτε κάνει αναθεωρημένη πρόταση είτε εξηγά πως δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική οπόταν και ο δανειολήπτης μπορεί να προσφύγει στην επιτροπή επίλυσης διαφορών της τράπεζας.

Η σχετική τροποποίηση αναμενόταν να τεθεί ενώπιον του ΔΣ της Κεντρικής την περασμένη βδομάδα, ωστόσο, οι γνωστές εξελίξεις ανέβαλαν την όλη συζήτηση.

 

Δειτε Επισης

Στα €44.608.380,50 το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Ψήφος εμπιστοσύνης από Fitch... Υψηλότερα και διαφοροποιημένα έσοδα για Ελληνική από την εξαγορά της CNP
Αδικεί επενδυτές και όσους έχουν προτεραιότητα στήριξης η πρόταση για φορολόγηση υπερκερδών τραπεζών
Προειδοποιούν οι επόπτες... Παραμένουν αυξημένοι οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ε.Ε.
Στην επενδυτική βαθμίδα BBB (χαμηλή) με σταθερή τάση η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας από DBRS
Τράπεζα Κύπρου: Στο Δ.Σ. Christian Philipp Hansmeyer και William Stuart
Αιφνιδιαστική παραίτηση του CEO της HSBC
Κνοτ (ΕΚΤ): Ρεαλιστική η μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο
Δεν πείθει την Βουλή για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών το ΑΚΕΛ-«Προεκλογικό πυροτέχνημα»
Moody's: Πιστωτικά θετική για την Ελληνική η απόκτηση της CNP