Συνεχίζεται η πτώση στις τιμές ακινήτων

Σημαντικές μειώσεις παγκύπρια, κατέγραψε για ακόμα μία φορά ο Δείκτης Τιμών Ακινήτων του RICS.

Σημαντικότερη πτώση  παρουσιάζεται στη Λευκωσία. Παγκύπρια, οι τιμές για κατοικίες, τόσο για σπίτια, όσο και για διαμερίσματα, παρουσίασαν  πτώση  της  τάξης  του 1.1% και 0.7% αντίστοιχα, με τη μεγαλύτερη μείωση να καταγράφεται στην Αμμόχωστο (3.6% για τα σπίτια) και στη Λευκωσία (1.1% για τα διαμερίσματα). Παγκύπρια, οι τιμές των καταστημάτων μειώθηκαν κατά μέσο όρο 1.6%, των γραφείων κατά μέσο όρο 1.2% και των αποθηκών κατά μέσο όρο 1,9%. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τέταρτο τρίμηνο του 2013, οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν κατά 5.4%, των σπιτιών κατά 5.0%, των καταστημάτων κατά 8.1%, των γραφείων κατά 6.1% και των αποθηκών κατά 5.3%.

Η μέση τιμή ενοικίασης σε ολόκληρη την Κύπρο παρουσίασε τριμηνιαία πτώση 1.3% στα διαμερίσματα, 0.2% στα σπίτια, στα καταστήματα 0.4%, στις αποθήκες 0.9% και στα γραφεία οριακή άνοδο 0.2%. Συγκρίνοντας  τα  ενοίκια  με εκείνα  του  τέταρτου τριμήνου  του 2013, οι τιμές ενοικίασης υποχώρησαν κατά 5.0% για τα διαμερίσματα, 3.1% για σπίτια, 8.9% για καταστήματα, 8.8% για τις αποθήκες και 2.9% για τα γραφεία. Η πλειονότητα των κατηγοριών  ακινήτων και των γεωγραφικών περιοχών εξακολουθούν να επηρεάζονται, με αυτές που κατέγραψαν πρώτες τη μεγαλύτερη πτώση στον τομέα των ακινήτων, π.χ. Πάφος και Λάρνακα, τώρα  να παρουσιάζουν σημάδια σταθερότητας των τιμών.

O κ. Χαράλαμπος Πετρίδης, MRICS, δήλωσε: «Η πτωτική πορεία στις τιμές των ακινήτων συνεχίζεται και το τέταρτο τρίμηνο του 2014. Το θετικό που παρατηρείται το 2014  σε σχέση με το 2013 είναι η αυξημένη εμπορευσιμότητα κατά 20%. Φαίνεται ότι οι αγοραπωλησίες ακινήτων έχουν ανακάμψει και οι μειώσεις των τιμών επαναφέρουν τη δραστηριότητα με αυξημένες πωλήσεις ακινήτων. Όσον αφορά τις τιμές των ακινήτων αναμένεται να συνεχισθεί η πτωτική πορεία και κατά το 2015 εν αναμονή των εξελίξεων στο χρηματοπιστωτικό τομέα, κυρίως όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, την αυστηρή πολιτική δανειοδότησης στην αγορά και τα υψηλά επιτόκια. Επίσης τα ακίνητα επηρεάζονται από τις δυσβάστακτες φορολογίες ιδιοκτησίας και το θέμα των εκποιήσεων των ενυπόθηκων ακινήτων ενεργώντας έτσι ως τροχοπέδη για τη σταθεροποίηση της αγοράς.»

 

Δειτε Επισης

Μοναδικές οικιστικές επιλογές σε όλη την Κύπρο από την Altamira Real Estate
Αυτοψία Βαφεάδη σε αναπτυξιακά έργα στην Πάφο-Οι διαφορές με την εταιρεία για τον δρόμο προς την Πόλη
Ρεκόρ στην αγορά κατοικίας-Το είδος και η αξία των διαμερισμάτων που προτιμώνται
Όμιλος Λεπτός: Η ιστορία από το 1960, τα έργα ορόσημα και οι δραστηριότητες σήμερα
Νέος κύκλος εκστρατειών Altamira: Διαμερίσματα και επαύλεις σε παραλιακές περιοχές
Βγάζει ξανά στην...αναφορά την Kition ο Χριστοδουλίδης-«Το κράτος δεν μπορεί να εκβιάζεται από οποιονδήποτε»
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου
Κτηματομεσίτες: Απαραίτητη η διόρθωση για διενέργεια γενικής εκτίμησης κάθε πέντε αντί κάθε τρία χρόνια
Όμιλος Domenica: Επιτυχής ολοκλήρωση του «Universal Residences»-Μια εξαιρετική εμπειρία διαβίωσης
Ask Wire: Οι 10 ακριβότερες πωλήσεις ακινήτων στην Κύπρο τον Μάρτιο