Από την Τρόικα θα εξαρτηθεί η μη αποκρατικοποίηση της ΑΗΚ

Ο λειτουργικός και λογιστικός διαχωρισμός της ΑΗΚ, αλλά και η απάλειψη της παραγράφου για ιδιωτικοποίηση της Αρχής θα βρεθούν ενώπιον της Τρόικας, καθώς έχουν τεθεί ως προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης. 

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης στο κρατικό ραδιόφωνο, έχουν γίνει διαβουλεύσεις με τους εργαζομένους, τους κάλεσε να σοβαρευτούν, ενώ σημείωσε ότι αναμένουν τις απόψεις των διεθνών δανειστών για τα ευρήματα της μελέτης για το λειτουργικό και λογιστικό διαχωρισμό της ΑΗΚ.

Τόνισε ότι θα παραμείνει σε κρατικά χέρια η υπό διαχώριση ΑΗΚ και συμπλήρωσε πως «από πλευράς κυβέρνησης είμαστε πεπεισμένοι ότι η ΑΗΚ θα πρέπει να μείνει υπό τον έλεγχο του κράτους». 

Μιλώντας στο Τρίτο ο κ. Λακκοτρύπης εξήγησε ότι ο ένας Οργανισμός θα αναλάβει τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής και ο άλλος την παραγωγή και την προμήθεια. Οι δύο οργανισμοί, είπε, θα επιτρέψουν να δημιουργηθούν οι συνθήκες ανταγωνισμού τόσο στην παραγωγή όσο και στην προμήθεια. Σημείωσε ότι την λύση αυτή προκρίνει και η ΡΑΕΚ.

Επεσήμανε ότι τρεις παράγοντες θα επηρεάσουν τυχόν διαχωρισμό της Αρχής και αυτοί είναι η διασυνοριακή διασύνδεση καλωδίων, ενδεχόμενη λύση του κυπριακού και η επιτυχής κατάληξης του διαγωνισμού για ενδιάμεση λύση. 

Τέλος, ανέφερε ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το ζήτημα με την ιδιωτικοποίηση της ΑΗΚ. Η Κυβέρνηση απέστειλε, σημείωσε, την πρόταση στην Τρόικα σχετικά με την απόσυρση του διατάγματος για αποκρατικοποίηση της ΑΗΚ αλλά και τον διαχωρισμό της Αρχής και αναμένει τις παρατηρήσεις της.

Δειτε Επισης

ΑΔΜΗΕ: Καλωδιακός σταθμός προσαιγιάλωσης οπτικών ινών δημιουργείται στην Κρήτη
Επιστολή Γ. Παπαναστασίου προς Chevron για στοχευμένες ενέργειες εντός εξαμήνου
Σε χαμηλό 7 εβδομάδων κατρακύλησε το αργό-Απώλειες άνω του 3%
Απορρίφθηκε η νέα πρόταση της Chevron για ανάπτυξη του «Αφροδίτη»-Κρίθηκε ανεπαρκής
Έπεσαν οι υπογραφές για τη συμφωνία-ορόσημο στις ΑΠΕ μεταξύ Microsoft και Brookfield
Φυσικό αέριο: Ασανσέρ οι τιμές στη Βρετανία-Υποχωρεί η παραγωγή αιολικής ενέργειας
OPEC: Η παραγωγή αργού πετρελαίου παρέμεινε σταθερή τον Απρίλιο
Πολλαπλά σενάρια ανάπτυξης των επιβεβαιωμένων γεωτρήσεων της ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ επί τάπητος
Κίνα: Θα κατασκευάσει 18 γιγαντιαία πλοία μεταφοράς LNG για το Κατάρ
Πτώση άνω του 1% για το αργό πετρέλαιο