Powered by

HSBC: Η συνέχεια της παγκοσμιοποίησης αλλάζει το εμπόριο

Το τρίτο κύμα της παγκοσμιοποίησης βρίσκεται προ των πυλών και σύμφωνα με νέα έρευνα της HSBC προβλέπεται ότι ο συνολικός όγκος των εξαγόμενων αγαθών, παγκοσμίως, αναμένεται να τετραπλασιαστεί μέχρι το 2050. Ο κλάδος των υπηρεσιών θα κυριαρχήσει στο παγκόσμιο εμπόριο, αποτελώντας την κινητήριο δύναμη της ανάπτυξης, δημιουργώντας ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους και έδρας.

Η μελέτη της HSBC με τίτλο "Trade Winds" αποκαλύπτει πώς οι επιχειρήσεις μπορούν να σχεδιάσουν τον προγραμματισμό τους για το έτος 2050 μαθαίνοντας από την πορεία του παγκόσμιου εμπορίου τα τελευταία 150 χρόνια. Η μελέτη, η οποία συνδυάζει τις απόψεις ειδημόνων από τον επιχειρηματικό κόσμο με την οικονομική ανάλυση, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι σε περιόδους οικονομικής και πολιτικής αστάθειας οι ευέλικτες επιχειρήσεις που είναι σωστά διασυνδεδεμένες είναι πολύ πιθανό να επιτύχουν. Για το τρίτο κύμα της παγκοσμιοποίησης, η μελέτη προβλέπει ότι οι εξειδικευμένες τοπικές επιχειρήσεις θα ανταγωνίζονται τις πολυεθνικές.

Η HSBC, συνεργάστηκε με την Oxford Economics ώστε να αναλύσει στοιχεία από τις βασικές εμπορικές χώρες τα τελευταία 150 έτη, προκειμένου να εντοπίσει εμπορικές τάσεις και να καθορίσει τους βασικούς μελλοντικούς παράγοντες ανάπτυξης.

Η μελέτη εντοπίζει τέσσερεις ιστορικές κινητήριες δυνάμεις του παγκόσμιου εμπορίου που διαμόρφωσαν τη σημερινή εικόνα του κόσμου:
-Εκβιομηχάνιση
-Κατακόρυφη πτώση του κόστους μεταφορών και της εφοδιαστικής αλυσίδας
-Αλλαγή των λειτουργικών μοντέλων των επιχειρήσεων
-Φιλελευθεροποίηση της εμπορικής πολιτικής

Η μελέτη προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών θα κυριαρχήσουν στο μέλλον και ότι οι επιχειρήσεις με ξεκάθαρους στόχους αειφορίας θα επιτύχουν. Αναμένεται ότι θα υπάρξουν ευκαιρίες για επιχειρήσεις και άτομα ανεξαρτήτως χώρας προέλευσης ή έδρας. Οι τεχνολογικές εξελίξεις θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν ισότιμους όρους ανταγωνισμού και να εξισορροπήσουν τις ανισότητες πλούτου.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Goldman Sachs: Η μεγάλη μείωση των επιτοκίων οδηγεί σε ήπια προσγείωση την αμερικανική οικονομία
Ευρεία νομισματικά μέτρα από Κεντρική Τράπεζα Κίνας για αναζωογόνηση της οικονομίας
Ebury: Tο δολάριο παραμένει ανεπηρέαστο παρά τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Χρυσός: Νέο υψηλό ρεκόρ με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed
Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα-Τα ποσοστά σε νέους και σε αστικές περιοχές
Συμφωνία στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα