Αναδιαρθρώσεις δανείων αξίας €10 εκατ.

Σε αναδιαρθρώσεις δανείων αξίας 10 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν μόλις στο 2% του συνόλου των μη εξυπηρετουμένων δανείων προέβηκε κατά τη διάρκεια της χρονικής περιόδου Δεκεμβρίου 2014 - Σεπτεμβρίου 2015, ο Ενιαίος Φορέας Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης.

Ειδικότερα, μιλώντας στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ ο Παύλος Ιωάννου, Χρηματοοικονομικός Επίτροπος του Φορέα, αφού κάλεσε τους πολίτες να μη διστάζουν να αποταθούν στο Φορέα για διακανονισμό του δανείου τους, ανέφερε πως κατά το πιο πάνω χρονικό διάστημα εξετάστηκαν από τον Φορέα γύρω στις 80 αιτήσεις για διαμεσολάβηση. Ωστόσο, από τον αριθμό αυτό, οι 30 απορρίφθηκαν, καθώς δεν πληρούσαν τα κριτήρια του Φορέα, όπως για παράδειγμα το δάνειο να μην ξεπερνά τις 350 χιλιάδες ευρώ κατά την ημερομηνία παραχώρησής του, όρος που περιλαμβάνει τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις. «Συνεπώς, στο τελικό στάδιο της εξέτασης για αναδιάρθρωση κατέληξαν έως σήμερα 50 αιτήσεις από τις οποίες πέτυχαν αναδιάρθρωση δανείων οι 40, ενώ οι 10 απέτυχαν», εξηγεί ο κ. Ιωάννου.

Αναφορικά με το προφίλ των αιτούμενων για αναδιάρθρωση χωρίζεται σε δύο κατηγορίες. Είτε πρόκειται για πολίτες που λόγω της κρίσης είδαν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται και κατέληξαν ασυνεπείς στην αποπληρωμή της δόσης τους στην τράπεζα, είτε αφορά δανειζόμενους που βρέθηκαν στην ανεργία και αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Εξάλλου, ο χαρακτήρας των δανείων τα οποία καλείται να προωθήσει για αναδιάρθρωση το γραφείο του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου κυρίως αποτελείται από στεγαστικά και σπουδαστικά δάνεια, ενώ όπως αναφέρει ο κ. Ιωάννου τα καταναλωτικά δάνεια παρουσιάζονται σε πολύ μικρότερο βαθμό.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με έρευνα του «Ρεπόρτερ», τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας δείχνουν ότι έως και το τέλος Ιουλίου 2015, το ύψος των μη εξυπηρετουμένων δανείων ανήλθε στα 27,4 δισ. ευρώ από 57,7 δισ. ευρώ που αποτελούν την αξία του συνόλου των δανείων που παραχωρήθηκαν.

Συναφώς, επισημαίνεται ότι το 1995 το ύψος του ιδιωτικού δανεισμού, δηλαδή των δανείων που παραχωρήθηκαν σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ανερχόταν στα 21,0 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί με 318,2% του τότε ΑΕΠ, ενώ το 2014 εκτοξεύτηκε στα 62,0 δισ. ευρώ δηλαδή στο 355% του ΑΕΠ. Η κατά τρεις φορές μεγαλύτερη ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια της εικοσαετίας, έφερε τριπλασιασμό δανείων άρα και χρέους σε τέτοιο βαθμό που να είναι δυσανάλογα μεγαλύτερο της ανάπτυξης που σημειώθηκε στην κυπριακή οικονομία.
 

Δειτε Επισης

Στα €44.608.380,50 το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Ψήφος εμπιστοσύνης από Fitch... Υψηλότερα και διαφοροποιημένα έσοδα για Ελληνική από την εξαγορά της CNP
Αδικεί επενδυτές και όσους έχουν προτεραιότητα στήριξης η πρόταση για φορολόγηση υπερκερδών τραπεζών
Προειδοποιούν οι επόπτες... Παραμένουν αυξημένοι οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ε.Ε.
Στην επενδυτική βαθμίδα BBB (χαμηλή) με σταθερή τάση η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας από DBRS
Τράπεζα Κύπρου: Στο Δ.Σ. Christian Philipp Hansmeyer και William Stuart
Αιφνιδιαστική παραίτηση του CEO της HSBC
Δεν πείθει την Βουλή για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών το ΑΚΕΛ-«Προεκλογικό πυροτέχνημα»
Moody's: Πιστωτικά θετική για την Ελληνική η απόκτηση της CNP
Το ΑΕΠ της ευρωζώνης και ο οδικός χάρτης μείωσης των επιτοκίων