Ολοκληρώνεται η ενοποίηση ΑΗΚ – Κατεχομένων

Δύο σημεία έχουν ετοιμαστεί για την διασύνδεση των δικτύων ηλεκτροδότησης ΑΗΚ και Κατεχομένων, ένα στην Αθαλάσσα και ένα στην Ορούντα. Η διασύνδεση των δικτύων αποτελεί ένα από τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που συμφώνησαν οι Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Στην Ορούντα ο συγχρονισμός των δικτύων, η ταύτιση δηλαδή της συχνότητας και της τάσης τους, έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Διευθυντή του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου, Χρίστο Τουφεξή. Παράλληλα, σημείωσε ότι σε τελικό στάδιο βρίσκεται και η ετοιμασία για τον συγχρονισμό των δικτύων στην Αθαλάσσα.

Κυβερνητικές οδηγίες
Η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου, σημείωσε πως η ΑΗΚ εκτέλεσε τις οδηγίες της κυβέρνησης όπως δόθηκαν με σκοπό την συντήρηση των γραμμών στις δύο περιοχές και την επαναφορά τους σε λειτουργήσιμο σημείο. Τόνισε ακόμη πως δεν πρόκειται για παροχή ηλεκτρισμού προς τα κατεχόμενα αλλά θα χρησιμεύει στην παροχή ηλεκτρισμού μεταξύ των δύο περιοχών σε ενδεχόμενο έκτακτης ανάγκης.

Η διασύνδεση των δικτύων αποτελεί σημαντική εξέλιξη καθώς από το 1996 οι Τουρκοκύπριοι είχαν διαχωρίσει το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρισμού.

Δυσκολίες παραμένουν με τη διαλειτουργικότητα της κινητής τηλεφωνίας σε ελεύθερες περιοχές και Κατεχομένων κυρίως λόγω πολιτικών ζητημάτων.

Δειτε Επισης

ΑΔΜΗΕ: Καλωδιακός σταθμός προσαιγιάλωσης οπτικών ινών δημιουργείται στην Κρήτη
Επιστολή Γ. Παπαναστασίου προς Chevron για στοχευμένες ενέργειες εντός εξαμήνου
Σε χαμηλό 7 εβδομάδων κατρακύλησε το αργό-Απώλειες άνω του 3%
Απορρίφθηκε η νέα πρόταση της Chevron για ανάπτυξη του «Αφροδίτη»-Κρίθηκε ανεπαρκής
Έπεσαν οι υπογραφές για τη συμφωνία-ορόσημο στις ΑΠΕ μεταξύ Microsoft και Brookfield
Φυσικό αέριο: Ασανσέρ οι τιμές στη Βρετανία-Υποχωρεί η παραγωγή αιολικής ενέργειας
OPEC: Η παραγωγή αργού πετρελαίου παρέμεινε σταθερή τον Απρίλιο
Πολλαπλά σενάρια ανάπτυξης των επιβεβαιωμένων γεωτρήσεων της ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ επί τάπητος
Κίνα: Θα κατασκευάσει 18 γιγαντιαία πλοία μεταφοράς LNG για το Κατάρ
Πτώση άνω του 1% για το αργό πετρέλαιο