Powered by

Λύσεις ψάχνει η κυβέρνηση για γραφειοκρατία στην τουριστική βιομηχανία

Ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης ανέφερε μετά από συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου και Τουρισμού, ότι η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη με σχεδιασμούς να περιορίσει τη γραφειοκρατία που λειτουργεί ανασταλτικά στην ανάπτυξη του τουριστικού τομέα και με σχεδιασμούς και αποφάσεις σε επίπεδο Υπουργικού να προβάλει κατά τον αποτελεσματικότερο τρόπο το τουριστικό προϊόν της Κύπρου.

«Ως Κυβέρνηση θα μπορούσαμε να επαναπαυτούμε στο γεγονός ότι έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα τουρισμού, όσον αφορά τις αφίξεις και τα έσοδα τα τελευταία 15 χρόνια. Προβλήματα τα οποία παρουσιάστηκαν στο διεθνές πεδίο ή με το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών, έχουν αντιμετωπιστεί πλήρως. Αναγνωρίζουμε ότι ο τουρισμός υποφέρει από παθογένειες και ότι θα μπορούσε να έχει πολύ μεγαλύτερη συνεισφορά στην οικονομία της Κύπρου”, είπε ο κ. Πετρίδης.

Πρόσθεσε ότι αναγνωρίζουμε ακόμα ότι άλλες χώρες τα τελευταία χρόνια έκαναν άλματα όσον αφορά τις αφίξεις και τα έσοδα, ενώ οι δικές μας παραμένουν καθηλωμένες.

Ο κ. Πετρίδης είπε ότι τα προβλήματα δημιουργήθηκαν επειδή ουδέποτε υπήρχε μια εθνική στρατηγική για τον τουρισμό, οριζόντια, που να συνδέει δράσεις πολλών Υπουργείων και η οποία να εφαρμόζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο με συγκεκριμένα σχέδια δράσης, με χωροταξικό σχεδιασμό, υποδομές, ένα διαφορετικό branding, ανάπτυξη διαφορετικών τομέων τουρισμού και πολλά άλλα.

Ανέφερε περαιτέρω ότι ο τουρισμός υποφέρει από προβλήματα γραφειοκρατίας, του νομικού και κανονιστικού πλαισίου, τα οποία η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εξετάσει.

Πρόσθεσε ότι ο τουρισμός χρειάζεται μια πιο δυνατή διακυβέρνηση και ανακοίνωσε ότι διεξάγονται μελέτες υπάρχουν κάποια χρονοδιαγράμματα και τον κατάλληλο χρόνο θα ενημερωθεί η Βουλή.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Πετρίδης είπε ότι κανένας δεν αμφιβάλει ότι υπάρχει ένα πρόβλημα γραφειοκρατίας, ανέφερε ότι τα μισά ξενοδοχεία είναι χωρίς άδεια, απαιτούνται διπλές ή τριπλές αδειοδοτήσεις ή ίδια άδεια από διαφορετικούς φορείς. Πρόσθεσε ότι υπάρχει τόσο μεγάλο διοικητικό κόστος στον ιδιωτικό τομέα και στο δημόσιο τομέα,.

Παρατηρώντας ότι το πρόβλημα της γραφειοκρατίας δεν λύνεται, πατώντας ένα μαγικό κόκκινο κουμπί, είπε ότι πρέπει να εξεταστούν όλες οι διαδικασίες, οι αρμοδιότητες, οι άδειες, οι έλεγχοι.

Ο Υφυπουργός σημείωσε πως οι προσπάθειες που γίνονται ουδεμία σχέση με οποιαδήποτε προσπάθεια εναντίον του ΚΟΤ, προσθέτοντας ότι τον ΚΟΤ θέλουμε να τον ενδυναμώσουμε, ώστε να προωθεί αποτελεσματικότερα το τουριστικό προϊόν.

Και ο ίδιος ο ΚΟΤ, όλες τις μελέτες στρατηγικής τις κάνει με εξωτερικούς μελετητές. Όλα τα τμήματα της Κυβέρνησης, όχι τώρα, αλλά πάντα, δουλεύουν με εξωτερικούς μελετητές.

Καταλήγοντας σημείωσε πως αν θέλουμε πραγματικά να προωθήσουμε το τουριστικό προϊόν μας θα πρέπει και να αντιγράψουμε και να εφαρμόσουμε μεθόδους, οι οποίες εφαρμόζονται σε άλλες χώρες ειδικά όσον αφορά το μάρκετινγκ, διότι περί μάρκετινγκ πρόκειται, συμπλήρωσε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ανοδικά οι αφίξεις τουριστών τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους-Κυριότερη πηγή το Ηνωμένο Βασίλειο
Κώστας Κουμής: Εντός στόχων παρά τις αντιξοότητες-Ικανοποίηση για τα αποτελέσματα του πρώτου τετραμήνου
La Plage Nespresso στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών 2024
Aegean Airlines: Σχεδιάζει νέους προορισμούς και προϊόντα-Οι κινήσεις το φετινό καλοκαίρι
Ανάσα σε ξενοδοχεία χωρίς άδεια λειτουργίας-Παράταση και δυνατότητα συμμόρφωσης μέχρι το τέλος του 2025
Ο χάρτης των ξενοδοχείων της Κύπρου-Η κατάταξη, η δυναμικότητα, η γεωγραφική κατανομή και η... αδειοδότηση
Άρχισε η διαδικασία ανανέωσης αδειών εγγραφής αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων-Όλες οι πληροφορίες
Μια ξεχωριστή γευστική εμπειρία στη καρδιά της Λευκωσίας
Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης: Ανάγκη εκσυγχρονισμού της συλλογικής σύμβασης στη ξενοδοχειακή βιομηχανία
Θάνος Μιχαηλίδης: Μειωμένη ροή κρατήσεων στα ξενοδοχεία σε όλη την Κύπρο