Το δώρο για το 2015

Mικροί περιμέναμε τα δώρα του Άη Βασίλη με ανυπομονησία. Κάθε ευχή μας θα γινόταν πραγματικότητα. Γράφαμε ένα γράμμα και τα Χριστούγεννα κατέβαινε από την καμινάδα στρουμπουλός και  χαμογελαστός να μας ρωτήσει αν ήμασταν καλά παιδάκια ώστε να αξίζουμε το δώρο. Ήμασταν, δεν ήμασταν καλά παιδιά, παίρναμε το δώρο, ενώ μας σκουντούσε η μαμά ώστε να πούμε ευχαριστώ.

Σήμερα ακόμα περιμένουμε τον Άη Βασίλη, να μας φέρει δώρα. Αν είχα μπροστά μου τον Αη Βασίλη και τον ρωτούσα τι γράμματα έπαιρνε πριν 5 χρόνια και τι είδους τώρα θα μας απαντούσε κάπως έτσι:  "Τότε οι νεαροί ζητούσαν κυβερνητική δουλειά ή δουλειά στην τράπεζα με παχουλό μισθό. Τώρα παίρνω περισσότερα βιογραφικά παρά γράμματα!" Είναι η πικρή αλήθεια. Η ανεργία είναι ένα δύσκολο στοίχημα για την Κυβέρνηση, ενώ η κοινωνία φαίνεται να ταρακουνήθηκε και να ξύπνησε από την επίπλαστη ευμάρεια που ζούσε.

Οι Κύπριοι θέλουν κι απαιτούν ουσιαστικές αλλαγές. Ωστόσο, απαιτείται συλλογική προσπάθεια. Ο καθένας, συνειδητοποιημένος,  να εκτελεί τη δουλειά του ως λειτούργημα. Εάν ο καθένας μας έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει, δίχως να βλέπει το ρολόι του  και να περιμένει την ώρα που θα σχολάσει, δίχως να ευνοεί τον κουμπάρο του, τότε θα είχαμε προχωρήσει. Η ψαλίδα δημοσίου- ιδιωτικού τομέα πρέπει να κλείσει. Το δημόσιο πρέπει να λειτουργεί προς όφελος των πολιτών και να στηρίζει/ ενθαρρύνει την ιδιωτική πρωτοβουλία. Από την άλλη, ο ιδιωτικός τομέας οφείλει να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις του έγκαιρα. Αυτό που δεν καταλαβαίνουν οι πολλοί είναι ότι δημόσιος και ιδιωτικός τομέας πρέπει να είναι σε πλήρη αρμονία ώστε να διαμορφώνεται μια win win κατάσταση και να κερδίζουν όλοι.

Η οικονομία έφτασε στο χείλος της καταστροφής από την κακοδιαχείριση, το ατομικό όφελος και τις σπατάλες. Τα συμφέροντα μπήκαν πάνω από το γενικό καλό. Τα συμφέροντα ενός, μιας ομάδας, ενός κόμματος...

Ελπίζω ο Άη Βασίλης να μας φέρει συνείδηση. Αυτό μας χρειάζεται. Συνείδηση ώστε ο καθένας να λειτουργεί αξιοκρατικά, για το γενικό καλό και να συμβάλει από την πλευρά του στον εκσυγχρονισμό του συστήματος. Λιθαράκι- λιθαράκι με στόχο την πραγματική ανάκαμψη που θα έρθει όταν φυσήξει αέρας ανανέωσης στον τουρισμό, στη βιομηχανία, στις κατασκευές, στην υγεία και στο εμπόριο...

 

Δειτε Επισης

Η εικόνα μιας διχασμένης αγοράς ακινήτων-Η λάμψη και οι πιέσεις
Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Υγεία
Οι πιθανές οικονομικές επιπτώσεις ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ της Ε.Ε. και της Κίνας
Οι προκλήσεις του μελλοντικού ηλεκτρικού συστήματος της Ε.Ε.
Ανθρώπινο δικαίωμα η ασφάλεια και υγεία στην εργασία
Το μούδιασμα στην αγορά ακινήτων, η προοπτική και οι προκλήσεις
Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ